Τους κεντρικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής για το επόμενο χρονικό διάστημα ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη συνάντησή του στην Κύπρο με τον ομόλογό του, Χάρη Γεωργιάδη.

Τους κεντρικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής για το επόμενο χρονικό διάστημα ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη συνάντησή του στην Κύπρο με τον ομόλογό του, Χάρη Γεωργιάδη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει:

1. Την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων

2. Την ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος

3. Τη διαμόρφωση ενός νέου, σταθερού φορολογικού πλαισίου με έντονη αναπτυξιακή διάσταση

4. Την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία

5. Την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων

6. Την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

7. Την εισαγωγή ενός κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους

8. Την αποπληρωμή μέρους του δανείου της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Δεν αφήσαμε μέρα να πάει χαμένη»

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως η Ελλάδα, από τις 7 Ιουλίου, «έκανε μία δυναμική επανεκκίνηση. Η πολιτική σταθερότητα και η ρεαλιστική αισιοδοξία επανήλθαν στη χώρα. Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε. Η μετριοπάθεια, η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα εγκαταστάθηκαν, και πάλι, στην Ελλάδα.»

» Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφαρμόζει ήδη μια εμπροσθοβαρή μεταρρυθμιστική ατζέντα. Στόχος της είναι η οικονομική μεγέθυνση, εντός πλαισίου υγιών, πειθαρχημένων και βιώσιμων δημόσιων οικονομικών, η επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα, η δημιουργία νέων και καλών θέσεων εργασίας, η εξασφάλιση ενός υγιούς επιχειρηματικού και μακροοικονομικού περιβάλλοντος και η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα».

Από τότε που λάβαμε ισχυρή λαϊκή εντολή, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, «δεν αφήσαμε ημέρα να πάει χαμένη. Δράσαμε άμεσα:

♦ Θεσμοθετήσαμε την πρώτη, γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ.

♦ Προχωρήσαμε σε σημαντικές βελτιώσεις του πλαισίου ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

♦ Καταργήσαμε τους κεφαλαιουχικούς περιορισμούς, που είχαν επιβληθεί το 2015.

♦ Προχωρήσαμε εμβληματικά έργα και αποκρατικοποιήσεις.

♦ Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

♦ Και τέλος, με το νομοσχέδιο που συζητάμε από την Παρασκευή, δημιουργούμε καλύτερες προϋποθέσεις για την προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων.»

«Τα πρώτα δείγματα γραφής αυτού του ρεαλιστικού οικονομικού σχεδίου είναι ήδη ορατά» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και εξήγησε:

♦ Η χώρα προχώρησε, την προηγούμενη εβδομάδα, σε μία εξαιρετική, από πλευράς επιτοκίου και ποιότητας, έκδοση 10ετούς ομολόγου.

♦ Η Ελλάδα εξέδωσε, επίσης την προηγούμενη εβδομάδα, έντοκα γραμμάτια, με αρνητικό επιτόκιο.

♦ Επιχειρήσεις εκδίδουν νέα ομόλογα, με ευνοϊκούς όρους.

♦ Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος σημειώνει την υψηλότερη επίδοση από το 2008.

♦ Η οικονομική μεγέθυνση αναμένεται υψηλότερη το 2020, σε σχέση με το 2019.

♦ Η ανεργία συρρικνώνεται.

♦ Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται.»

«Δεν εφησυχάζουμε»

«Όμως, δεν εφησυχάζουμε, ούτε πανηγυρίζουμε» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η Ελλάδα, έχοντας πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από την περιπέτειά της, καλείται να επανέλθει στην πλήρη κανονικότητα. Ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο εργάζονται συστηματικά για να εμπεδώσουν στο κράτος, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, σαφές όραμα και μακρόπνοη στρατηγική για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας» σημείωσε με έμφαση.

Ειδική αναφορά στο Κυπριακό

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της παράνομης τουρκικής κατοχής, διαπραγματευόμενη τουρκικές δήθεν «λύσεις» δύο χωριστών κρατών ή συνομοσπονδίας.

Πρόσθεσε πως επί του παρόντος, δυστυχώς, οι συνεχείς παρεμβάσεις και οι μη αποδεκτοί όροι και προϋποθέσεις που η Τουρκία διαρκώς προβάλλει, δεν έχουν επιτρέψει την εξεύρεση συμφωνίας.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως κρίσιμη παράμετρος για την πρόοδο στο Κυπριακό είναι ο τερματισμός των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων και ερευνών, καθώς και της απειλητικής παρουσίας τουρκικών πολεμικών πλοίων στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.

Όπως είπε, με τις ενέργειές της αυτές, η Τουρκία, αντί να συμβάλλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, επιλέγει να κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, να υπονομεύει τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και να αποσταθεροποιεί, περαιτέρω, την ευρύτερη περιοχή.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr