Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνάντηση Μητσοτάκη - Τσίπρα για την ψήφο των αποδήμων

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την ψήφο των αποδήμων

Πρωταρχικός στόχος του πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίσει πολιτικές συναινέσεις για το θέμα, προκειμένου να νομοθετηθούν οι αλλαγές για την ψήφο των αποδήμων, για τις οποίες απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών

Στις 11:00 το πρωί ξεκίνησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με φόντο την ψήφο των αποδήμων. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45 λεπτά.

Σε ένα σύντομο διάλογο που είχαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη παρατήρησε ότι έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στο γραφείο. «Μικρές αλλαγές» απάντησε ο πρωθυπουργός. Αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «βλέπω ότι ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις».

Πρωταρχικός στόχος του πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίσει πολιτικές συναινέσεις για το θέμα, προκειμένου να νομοθετηθούν οι αλλαγές για την ψήφο των αποδήμων, για τις οποίες απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων είναι αρκετές. Η χθεσινή αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι προσέρχεται στη συνάντηση με θετική διάθεση αφήνει σε πρώτη φάση μία χαραμάδα ελπίδας για πολιτική συναίνεση. Ωστόσο δε φαίνεται ότι τα πράγματα είναι τόσο απλά καθώς οι διαφορές των δύο κομμάτων στο επίμαχο θέμα είναι σημαντικές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει επανειλημμένα πώς θα πρέπει να ψηφιστεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία και από τους 300 βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τονίσει πως η κυβέρνηση είναι μεν διατεθειμένη να κάνει κάποιες μικρές υποχωρήσεις προκειμένου να λυθεί αυτό το ζήτημα, ωστόσο δεν πρόκειται να αφήσει να ξεπεραστούν οι «κόκκινες» γραμμές που έχει θέσει.

Λίγο πριν την έναρξη των συναντήσεων Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έστειλε το δικό του μήνυμα σημειώνοντας ότι «ελπίζουμε ότι η σημερινή πρωτοβουλία για αυτό το μείζον θέμα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θα είναι μια επιτυχής άσκηση συναίνεσης και δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι».

«Προσέρχομαι με θετική διάθεση»

Ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες, στον Alpha υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η ψήφος των αποδήμων είναι ένα θέμα το οποίο «οφείλουμε να κρατήσουμε έξω από τη διαδικασία της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και της μικροπολιτικής επικοινωνιακής πλειοδοσίας».

Αν αυτός είναι ο στόχος και του πρωθυπουργού, πρόσθεσε,  βεβαίως μπορούμε να βρούμε λύσεις. «Αν όμως ο στόχος είναι μικροπολιτική επικοινωνιακή πλειοδοσία, και μάλιστα παίζοντας παιχνίδια επικίνδυνα, θεσμικά παιχνίδια που έχουν να κάνουν με την ίδια τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, τότε θα μας βρει απέναντι. Εγώ προσέρχομαι με διάθεση θετική».

Οι διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων

Αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν μικρές μετατοπίσεις στις θέσεις των κομμάτων – εάν πραγματικά επιζητούν όλη τη συναίνεση – με τα μέχρι στιγμής δεδομένα υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις θέσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι το δικαίωμα πρέπει να περιοριστεί σε όσους είναι έλληνες πολίτες, άρα είναι και εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και οι οποίοι θα αποκτήσουν το δικαίωμα να ψηφίζουν τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό. Θεωρεί δηλαδή ότι το ζήτημα αφορά πολίτες που ζουν στο εξωτερικό και γενικά όλους τους ομογενείς.

Η ΝΔ από την άλλη επιμένει ότι το δικαίωμα θα αφορά όσους έχουν ελληνική ιθαγένεια. Με βάση το ελληνικό δίκαιο της ιθαγένειας, αυτή τη δικαιούνται όλοι όσοι γεννήθηκαν από έλληνα γονέα. Εάν δηλαδή ο πατέρας είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο αρρένων ή η μητέρα στο δημοτολόγιο, ένα παιδί που γεννήθηκε στο εξωτερικό μπορεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

Η δεύτερη διαφωνία αφορά τη διαδικασία της ψήφου. Η ΝΔ έχει κάνει σαφές ότι θα δώσει και δικαίωμα επιστολικής ψήφου. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστολική ψήφος, γιατί αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα εγκυρότητας και ασφάλειας της διαδικασίας.

Η τρίτη διαφωνία αφορά το πώς θα μετράει η ψήφος των ελλήνων του εξωτερικού. Η ΝΔ πιστεύει ότι θα πρέπει να προσμετρείται κανονικά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, έστω και εάν οι ψηφοφόροι εξωτερικού επί της ουσίας θα ψηφίζουν τα ψηφοδέλτια επικρατείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να προσμετρούνται στο συνολικό αποτέλεσμα, αλλά μόνον για την εκλογή βουλευτών επικρατείας εξωτερικού, ο αριθμός των οποίων θα κρίνεται από τον όγκο των ελλήνων εξωτερικού που θα ψηφίζουν.

Η στάση του ΚΙΝΑΛ

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό σε αναζήτηση συναίνεσης για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων δηλώνει το Κίνημα Αλλαγής ενόψει της συνάντησης την Παρασκευή το μεσημέρι της Φώφης Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής είχε τονίσει πρόσφατα  ότι «υπάρχει η διάθεση συνεννόησης και με αυτή προσερχόμαστε στο τραπέζι του διαλόγου για το δικαίωμα ψήφου των απόδημων, αρκεί να υπάρχει και αντίστοιχη διάθεση από την κυβέρνηση».

Οι τέσσερις αρχές
Το Κίνημα Αλλαγής, δια του κ. Χριστοδουλάκη, θέτει τέσσερις αρχές:

«1.Μιλάμε για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

2. Ζητάμε τη θέσπιση επιστολικής ψήφου, που θα δίνει την δυνατότητα σε όλους να ψηφίζουν-ακόμη και αν δεν μπορούν να ταξιδέψουν.

3. Οι Έλληνες του εξωτερικού να έχουν δική τους εκπροσώπηση.

4. Να συνυπολογίζεται το αποτέλεσμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα γιατί διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος τους. Είναι εμπαιγμός. Ζητάμε ισοτιμία.

Πρόκειται για τέσσερις αρχές, από τις οποίες το Κίνημα Αλλαγής δεν θα κάνει πίσω.

Εννοείται, ότι είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση ως προς τις λεπτομέρειες εφαρμογής της διαδικασίας για την ψήφο των απόδημων».

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 11:00, με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15, με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00, με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45, και τέλος με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024