Βαρύ είναι το κλίμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς οι ευρωβουλευτές, μετά από μια δραματική ακρόαση, καταψήφισαν την επίτροπο της Γαλλίας Σιλβί Γκουλάρ.

Παρά το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προσπάθησαν να κερδίσουν τις ψήφους των ευρωβουλευτών των πολιτικών τους ομάδων, η Γκουλάρ δεν κατάφερε, στην τρίτη της προσπάθεια, να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειονοψηφία των 2/3 των συντονιστών των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών «κοινής αγοράς» και «βιομηχανίας».

Το «σύννεφο» της υποψηφιότητας Γκουλάρ

Η Γκουλάρ χρειαζόταν τουλάχιστον 59 ψήφους στη μυστική ψηφοφορία. Ακόμα και αν συμμαχούσαν οι ευρωβουλευτές που ανήκουν, εκτός από τη δική της πολιτική ομάδα των Φιλελεύθερων, με τους Σοσιαλδημοκράτες και την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, δεν θα κατάφερνε να περάσει τη διαδικασία των ακροάσεων χωρίς τη στήριξη των Πρασίνων και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Νωρίτερα, η επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου, με τις ψήφους του ΕΛΚ, των Πρασίνων, της Αριστεράς και των μη εγγεγραμμένων ευρωβουλευτών, είχε αποφανθεί ότι δεν θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της Γκουλάρ. Η ίδια προσπάθησε να υπερασπιστεί την υποψηφιότητά της, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα που ελάμβανε από ένα γαλλικό think tank ήταν καθόλα νόμιμα, ενώ όσον αφορά στον μισθό του πρώην βοηθού της, η όλη διαδικασία δεν παραβίασε κανέναν κανονισμό.

Σύμφωνα με την ίδια, εάν ένας επίτροπος παραιτηθεί αυτομάτως εφόσον ξεκινήσει δικαστική έρευνα εναντίον του, σημαίνει ότι καταργείται στην πράξη το τεκμήριο της αθωότητας.

Yπενθυμίζεται ότι η Γκουλάρ φέρεται να έχει εμπλακεί σε κακοδιαχείριση κονδυλίων.

Προς αναζήτηση νέου επιτρόπου ο Μακρόν

Η Γκουλάρ δεν κατάφερε να πείσει τους ευρωβουλευτές των περισσοτέρων πολιτικών ομάδων οι οποίοι, με εμπροσθοφυλακή τα μέλη του ΕΛΚ, αποφάσισαν να «αντεπιτεθούν» στον Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας ικανοποίηση για την απόφαση του προέδρου της Γαλλίας να ακυρώσει στην πράξη την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να επιβάλει ουσιαστικά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως τη διάδοχο του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στο «τιμόνι» της Κομισιόν.

Στη δεύτερη ψηφοφορία που ακολούθησε η Γκουλάρ χρειαζόταν απλή πλειονοψηφία (50% συν μια ψήφο), ωστόσο και πάλι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό, καθώς έλαβε 29 ψήφους υπέρ και 82 κατά.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει πλέον να προτείνει νέο ή νέα επίτροπο στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Γράψτε το σχόλιο σας