Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκτός λίστας φορολογικών παραδείσων Ελβετία και ΗΑΕ

Εκτός λίστας φορολογικών παραδείσων Ελβετία και ΗΑΕ

Το Ecofin αποφάσισε να βγάλει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελβετία από τις λίστες του μπλοκ με χώρες που θεωρούνται ότι λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να βγάλουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελβετία από τις λίστες του μπλοκ με χώρες που θεωρούνται ότι λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.

Η «μαύρη» και η «γκρίζα» λίστα

Τον Δεκέμβριο του 2017, τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ κατάρτισαν μια «μαύρη» και μια «γκρίζα» λίστα φορολογικών παραδείσων, με φόντο την αποκάλυψη εκτεταμένων σχεδίων φοροαποφυγής που χρησιμοποιούν εταιρίες και οικονομικά ισχυροί ιδιώτες για να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Τα κράτη που βρίσκονται στη «μαύρη» λίστα αντιμετωπίζουν αυστηρότερους ελέγχους στις συναλλαγές με την ΕΕ, ενώ πλήττεται και το κύρος τους.

Σε συνεδρίασή τους στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της τακτικής επανεξέτασης των καταλόγων αυτών, οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν να αφαιρέσουν τα ΗΑΕ από τη «μαύρη λίστα», γιατί τον Σεπτέμβριο υιοθέτησαν νέους κανόνες για εξωχώριες δομές, σύμφωνα με την ΕΕ. Από τη λίστα αυτή βγήκαν επίσης τα Νησιά Μάρσαλ.

Το Ecofin αποφάσισε επίσης ότι οι περιοχές δικαιοδοσίας που παραμένουν στη «μαύρη» λίστα είναι το Μπελίζ, τα Φίτζι, το Ομάν, η Σαμόα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, το Βανουάτου και τρία αμερικανικά εδάφη, η Αμερικανική Σαμόα, το Γκουάμ και οι Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι.

Εκτός «γκρίζας λίστας» η Ελβετία

Η Ελβετία αφαιρέθηκε από την «γκρίζα λίστα» που καλύπτει χώρες που έχουν δεσμευθεί να αλλάξουν τους φορολογικούς τους κανόνες, προκειμένου να συμβαδίζουν με τα πρότυπα της ΕΕ. Η χώρα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της και άρα δεν είναι πλέον στη συγκεκριμένη λίστα.

«Εάν η Ελβετία βγαίνει από αυτή τη λίστα, αυτό είναι επιτυχία για εμένα. Η καλύτερη λίστα είναι η μικρότερη λίστα», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο.

Αντίθετη η Oxfam

Αντιθέτως, η ΜΚΟ Oxfam, που μάχεται κατά της φοροδιαφυγής, εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. «Η Ελβετία κατήργησε τα ευνοϊκά φορολογικά της καθεστώτα, αλλά και πάλι προσφέρει στις επιχειρήσεις σημαντικά φορολογικά κίνητρα και χαμηλούς συντελεστές. Θα συνεχίσει μάλλον να προσελκύει επιχειρήσεις που προσπαθούν να αποφύγουν να πληρώσουν τον φόρο που τους αντιστοιχεί», ανέφερε σε ανακοίνωση.

Οι υπουργοί της ΕΕ αφαίρεσαν επίσης τον Μαυρίκιο, την Αλβανία, την Κόστα Ρίκα και τη Σερβία από την ‘γκρίζα’ λίστα, αφήνοντας περίπου 30 περιοχές δικαιοδοσίας σε αυτή. Οι χώρες μπορούν να μετακινηθούν από την ‘γκρίζα’, στη ‘μαύρη’ λίστα εάν δεν εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024