Έξυπνη εργασία, κατανεμημένη εργασία, ψηφιακό εργασιακό περιβάλλον, είναι μερικοί σύγχρονοι όροι, που περιγράφουν τη νέα, επαναστατική τάση στις επιχειρήσεις, που αλλάζει σταδιακά όλα όσα γνωρίζαμε για την εργασία, την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα.

Είναι 12 το μεσημέρι. Ώρα αιχμής για τον κόσμο των επιχειρήσεων. Σε αυτή την απαιτητική μέρα που κανείς δεν μπορεί να λείπει και όλοι πρέπει να είναι εδώ η Γεωργία Σακελλάρη (Ethics & Corporate Security, Vodafone), εργάζεται από απόσταση. από το σπίτι της, αξιοποιώντας τη δυνατότητα του home office που έχει θεσπίσει η εταιρεία, έναν από τους πολλούς τρόπους που μπορεί να εφαρμοστεί το μοντέλο Remote Working. Μια μέρα σαν και αυτή η Γεωργία εξασφαλίζει πολύτιμο χρόνο για τα παιδιά της, τρώνε όλοι μαζί πρωινό, μεσημεριανό και προλαβαίνουν να κάνουν και μια απογευματινή βόλτα. Για την Γεωργία αυτό είναι ένα μοναδικό «δώρο» που τη βοηθά να έχει πιο ισορροπημένη ζωή. Έτσι όταν έρθει η ώρα για δουλειά, νιώθει γεμάτη και μπορεί να συγκεντρωθεί ευκολότερα και να είναι πολύ αποδοτική στο αντικείμενό της είτε εργάζεται στην ησυχία του σαλονιού της είτε σε κάποιο καφέ. Στην ίδια λογική και ο Βαγγέλης Χατζής, Engineering Solutions Specialist, στη Vodafone, που απολαμβάνει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ ζωής και δουλειάς. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, φορτώνει το surf του αποβραδίς ώστε στις 7.30 το πρωί να είναι στην παραλία. Κάνει SUP/SURF ως τις 9.30 και μετά είναι έτοιμος να δουλέψει γεμάτος όρεξη με θέα την θάλασσα.

Oι καθημερινές αυτές ιστορίες είναι ενδεικτικές του νέου κόσμου εργασίας, που ήδη δημιουργείται, το λεγόμενο Digital Workplace. Σε αυτόν τον νέο κόσμο, το γραφείο του μέλλοντος… δεν είναι στο γραφείο. To ψηφιακό εργασιακό περιβάλλον είναι η επόμενη μεγάλη επανάσταση, που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και οφείλεται στον συνδυασμό δύο σημαντικών τάσεων: Τις τεχνολογικές καινοτομίες, που δημιουργούν νέες δυνατότητες και το ανθρώπινο δυναμικό, που αναζητά μια πιο ισορροπημένη σχέση μεταξύ ζωής και εργασίας και ταυτόχρονα μειώνει το καθημερινό περιβαλλοντικό του αντίκτυπο

Οι επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι η εργασία, που δεν απαιτεί τη μόνιμη παρουσία των υπαλλήλων στο γραφείο, θα διευκολύνει την καθημερινή ζωή των εργαζομένων, θα αυξήσει την ικανοποίησή τους και την ίδια στιγμή θα μειώσει το λειτουργικό κόστος. Τα οφέλη του νέου εργασιακού μοντέλου όμως, είναι σαφώς περισσότερα. Αξιοποιώντας γνώση, πληροφορία και εξειδίκευση ανθρώπων από διαφορετικούς τομείς, που ίσως και να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του κόσμου, μπορεί μια εταιρεία να αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, όπως π.χ. να λαμβάνει πιο άμεσα σημαντικές αποφάσεις ή να βελτιώνει τον τρόπο προσέγγισης των πελατών και την εμπειρία που τους προσφέρει.

Οι υπάλληλοι μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως και με ασφάλεια, είτε από το σπίτι είτε από οπουδήποτε αλλού, ή εφαρμόζοντας κάποιο υβριδικό μοντέλο εργασίας, που μοιράζει τις μέρες στο γραφείο και τις μέρες εκτός γραφείου. Έτσι, έχοντας μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ της εργασίας και του τρόπου ζωής τους θα μπορούν να είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί και αποδοτικοί. Για του λόγου το αληθές, στην Ιρλανδία που  εφαρμόζεται εκτεταμένα ένα αντίστοιχο μοντέλο ευέλικτης εργασίας από απόσταση, η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά μέσο όρο στο 15%, και το employee turnover μειώθηκε κατά 40%, ενώ η εξοικονόμηση ανά υπάλληλο που δεν εργάζεται μόνιμα από το γραφείο, ανήλθε στα €9.500 ετησίως.

Παρέχοντας ευέλικτες συνθήκες εργασίας και έχοντας σαφή προσανατολισμό προς την καινοτομία, οι επιχειρήσεις μπορούν ευκολότερα να προσελκύσουν συνεργάτες – «ταλέντα» από οποιαδήποτε σημείο της χώρας ή και εκτός αυτής, διευρύνοντας τον τρόπο λειτουργίας τους και παρέχοντας περισσότερες δυνατότητες στους εργαζομένους τους.

Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία τόσο αλλάζει και το Digital Workplace. Το ζητούμενο για τις επιχειρήσεις είναι να διαθέτουν ανά πάσα στιγμή ένα ευέλικτο δυναμικό, ικανό να ανταποκριθεί με επιτυχία σε κάθε πρόκληση. Η Ελλάδα κάνει ήδη τα πρώτα βήματα προσαρμογής σε αυτό το νέο εργασιακό μοντέλο, καθώς ήδη αρκετές επιχειρήσεις ξεπερνούν τις όποιες επιφυλάξεις απέναντι στις νέες τεχνολογίες και βλέπουν μόνο ως θετική την προοπτική του μετασχηματισμού τους σε digital workplaces. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάγκη ύπαρξης ενός αξιόπιστου συνεργάτη, που έχει τη γνώση και τα εργαλεία να καθοδηγήσει μια επιχείρηση με υπευθυνότητα και ασφάλεια στην επόμενη μέρα έχει τεράστια σημασία. Μάθετε περισσότερα για το πώς λειτουργεί το Digital workplace και το πώς υλοποιείται στις ελληνικές επιχειρήσεις χάρη στην υπηρεσία Smart Working της Vodafone εδώ.