Times : Η ΕΕ έτοιμη να κάνει «παραχώρηση» για την συμφωνία του Brexit
Η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει μια «μεγάλη παραχώρηση» για τη συμφωνία του Brexit, αναφέρει η εφημερίδα Times.
Η ΕE είναι έτοιμη να κάνει μια «μεγάλη παραχώρηση» για μια συμφωνία του Brexit προσφέροντας έναν μηχανισμό προκειμένου το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας να έχει τη δυνατότητα αποχώρησης από ένα νέο επονομαζόμενο backstop ύστερα από κάποια χρόνια, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Times.
Οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίτευξη μιας συμφωνίας αναφορικά με την αποχώρηση της Βρετανίας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο για το λεγόμενο backstop, όπως ονομάζεται η πολιτική ασφαλείας προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή σκληρών συνόρων μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, εάν μια μελλοντική εμπορική συμφωνία δεν είναι επαρκής για να κρατήσει τα σύνορα ανοικτά.
Τροποποιημένη εκδοχή της αρχής της συναίνεσης παρουσιάζουν οι «Times»
Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι θέλει να καταργηθεί αυτό που χαρακτηρίζει «μη δημοκρατικό backstop» και ζητά την αντικατάστασή του προτείνοντας η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει υπό τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οι τελωνειακοί έλεγχοι να γίνονται μακριά από τα σύνορα και το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, το Στόρμοντ, να έχει το δικαίωμα να ψηφίσει επί των ρυθμίσεων.
Ωστόσο, οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι το να δοθεί η δυνατότητα «συγκατάθεσης» στη Βόρεια Ιρλανδία, θα δώσει στους συμμάχους του Τζόνσον –στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP)— δικαίωμα βέτο.
Η νέα ιδέα, όπως παρουσιάζεται στο δημοσίευμα των Times, θα είναι μια τροποποιημένη εκδοχή της αρχής της συναίνεσης.
Επικαλούμενοι διπλωματικές πηγές κοντά στις συνομιλίες, οι συντάκτες των Times ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να «συναινέσουν σε μια μονομερή ανάκληση της συνθήκης αποχώρησης από το Στόρμοντ ύστερα από μια χρονική περίοδο.
Η χρονολογία του 2025 έχει αναφερθεί, αρκεί και οι δύο κοινότητες να συμφωνήσουν σε αυτό».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- HSBC: Το πληθωριστικό κύμα δεν τέλειωσε, μάλλον…
- Εντείνεται η κούρσα Μπέζος – Μασκ για το διάστημα
- Πώς μπορεί η άσκηση να επηρεάσει τη δουλειά μας;
- Βροχερός ο καιρός την Πέμπτη – Τι θα γίνει στην Αττική
- Πόλεμος στο Ιράν: Πώς «τρώει» τα θεμέλια της ευρωπαϊκής παραγωγής τροφίμων και οχημάτων
- Νοιώθεις πάντα ότι βρίσκεσαι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Ίσως πρέπει να σταματήσεις να καταστροφολογείς
- Τι είναι το κίνημα Chabad-Lubavitch με το οποίο συνδέθηκε το όνομα του Τζέφρι Έπσταϊν;
- Ξέχνα την απιστία: Αυτός είναι ο Νο1 λόγος που ένα ζευγάρι μπορεί να πάρει διαζύγιο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442