Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εισβολή στη Συρία : Τα εδάφη που θέλει να πάρει ο Ερντογάν [χάρτης]

Εισβολή στη Συρία : Τα εδάφη που θέλει να πάρει ο Ερντογάν [χάρτης]

Η Τουρκία ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Kούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία - Ο πρώτος στόχος της Αγκυρας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στα βόρεια τμήματα της Συρίας.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε περιοχές κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, από τους οποίους μάλιστα έχουν βρει τραγικό θάνατο τουλάχιστον δύο άμαχοι.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (σ.σ. συριακή αντιπολίτευση) ξεκίνησαν την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βόρεια Συρία εναντίον των κουρδικών οργανώσεων PKK και YPG» ανέφερε ο Ερντογάν, σε ανάρτησή του στο Twitter, σηματοδοτώντας την έναρξη της επιχείρησης.

Και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι η καταστροφή των γραμμών των τρομοκρατών, όπως και επίσης η επιστροφή της ειρήνης και της ηρεμίας».

Ο στόχος της Αγκυρας

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, σε πρώτη φάση η Τουρκία στοχεύει να πάρει τον έλεγχο μιας περιοχή στα σύνορα μήκους 120 χλμ και βάθους περίπου 30 χλμ, που εκτείνεται από την Τελ Αμπιάντ έως τη Ρας αλ Άιν.

Σύμφωνα με τους SDF, τουρκικά μαχητικά αεριωθούμενα πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές μέχρι και 50 χλμ μέσα σε συριακό έδαφος.

Διαβάστε επίσης: Συγκλονιστικά ντοκουμέντα από τους βομβαρδισμούς στη Συρία 

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία στοχεύει να πλήξει μόνο μαχητές και τις βάσεις τους, τα όπλα και τον εξοπλισμό τους και όχι συμμάχους.

«Η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης άρχισε στις 16.00 τοπική ώρα σήμερα με στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων μας, να αποτρέψει τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατίας κατά μήκος του νοτίου συνόρου μας, να εξουδετερώσει τρομοκράτες και τρομοκρατικές οργανώσεις, ανάμεσά τους το Ισλαμικό Κράτος, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), η Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια, καθώς και να δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για την επιστροφή των εκτοπισμένων Σύρων στα σπίτια τους και στη γη τους» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Προστίθεται, δε, ότι η επιχείρηση αυτή έχει τον ίδιο σκοπό με αυτόν των προηγούμενων τουρκικών επιχειρήσεων «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας».

Η τουρκική εισβολή σε πέντε ερωτήσεις

Σε μία δοξαστική ανάλυση της τουρκικής εισβολής στην Συρία, την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί …«Πηγή Ειρήνης», το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με τα «πως και γιατί».

Στην εισαγωγή του επικαλείται μεταξύ άλλων την «εξουδετέρωση 3.060 τρομοκρατών της DAESH» κατά την παλαιότερη τουρκική επιχείρηση με το όνομα «Ασπίδα του Ευφράτη».

Ακολουθεί ένα αναλυτικό γράφημα-χάρτης:

1. Τί είναι η «Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης»;

Η «Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης» είναι η τρίτη κατά σειράν διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην βόρεια Συρία.

2. Πού στοχεύει;

Στην εξόντωση των τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στην περιοχή, στην διασφάλιση των τουρκικών συνόρων, στην διασφάλιση της επιστροφής των προσφύγων της Συρίας και στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

3. Ποιες τρομοκρατικές ομάδες δρουν στην περιοχή;

H τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ και τα παρακλάδια της, YPG, PYD.

4. Πού βασίζεται η επιχείρηση;

Στο δικαίωμα της αυτοάμυνας, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

5. Yπάρχει προηγούμενο;

O επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας» με τις οποίες εκκαθαρίστηκε από το 2016 μία περιοχή 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τρομοκρατικές ομάδες στην Συρία.

What is ‘Operation Peace Spring’?

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024