Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit : 2 εκατ. Ευρωπαίοι ζητούν να μείνουν στη Βρετανία μετά την έξοδο

Brexit : 2 εκατ. Ευρωπαίοι ζητούν να μείνουν στη Βρετανία μετά την έξοδο

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το Brexit, καταγράφηκαν 1.860.200 αιτήματα παραμονής στη Βρετανία, εκ των οποίων 520.600 μόνο τον Σεπτέμβριο

Σχεδόν 2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζήτησαν να παραμείνουν στη Βρετανία μετά το Brexit, εκ των οποίων μισό εκατομμύριο μόνο τον Σεπτέμβριο,  σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την βρετανική κυβέρνηση.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το Brexit, ο συνολικός αριθμός των αιτημάτων, που είχαν γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου, ανερχόταν σε περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια (1.860.200), εκ των οποίων 520.600 μόνο τον Σεπτέμβριο.

Αυτό δείχνει «ανησυχία», σχολίασε ο Νίκολας Χάτον, ιδρυτής της ένωσης The3Million, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία.

«Όταν φοβίζουν τους ανθρώπους, αυτοί ανησυχούν και προσπαθούν να εξασφαλιστούν. Η κυβέρνηση τους φόβισε πολύ με τον κίνδυνο της εξόδου χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο Χάτον στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήεων.

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι φίλοι μας»

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου είτε έχει επιτευχθεί συμφωνία είτε όχι. Ο Τζόνσον δηλώνει έτοιμος για το σενάριο του «no deal»,  παρά τους κινδύνους για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Συνολικά έχει ολοκληρωθεί η εξέταση περισσότερων από 1,5 εκατομμύριο αιτημάτων Ευρωπαίων πολιτών. Στο 61% κρίθηκε ότι θα χορηγηθεί το καθεστώς «μονίμου κατοίκου» (settled status). Αυτό χορηγείται σε όσους έχουν ζήσει για τουλάχιστον πέντε συναπτά έτη στη Βρετανία και με αυτό τους επιτρέπεται να συνεχίσουν να εργάζονται και να επωφελούνται από τις κοινωνικές παροχές, που είχαν, και μετά το Brexit.

Σε ποσοστό 38% από αυτούς χορηγήθηκε καθεστώς «pre settled status» και αφορά αυτούς που έχουν ζήσει στη Βρετανία για μικρότερο χρονικό διάστημα. Το καθεστώς αυτό θα τους επιτρέψει να παραμείνουν άλλα 5 χρόνια στη χώρα και να κάνουν αίτηση για να τους δοθεί το καθεστώς μονίμου κατοίκου, μόλις περάσουν το όριο της συνεχούς παραμονής τους στη Βρετανία για πέντε έτη.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες που έκαναν αίτηση να παραμείνουν στη Βρετανία ήταν Πολωνοί, Ρουμάνοι και Ιταλοί.

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι φίλοι μας, οικογένειά μας και γείτονές μας και θέλουμε να παραμείνουν», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μπράντον Λιούις, χαρακτηρίζοντας «θαυμάσιο» τον αριθμό των αιτούντων.

Οι πολίτες της ΕΕ έχουν περιθώριο έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 να καταθέσουν τον φάκελό τους στην περίπτωση του άτακτο Brexit ή έως τις 30 Ιουνίου του 2021 αν επιτευχθεί συμφωνία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Νίκολας Χάτον διερωτήθηκε για τις συνέπειες που θα υποστούν αυτοί που δεν θα έχουν κάνει αίτηση ως την ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου του 2020.

Τί θα γίνει με τις ευάλωτες ομάδες;

«Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να εξηγήσει τι θα συμβεί με αυτούς που δεν θα έχουν κάνει το αίτημά τους ως την καταληκτική ημερομηνία του Δεκεμβρίου του 2020. Θα έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς χαρτιά την 1η Ιανουαρίου του 2021;», διερωτήθηκε μέσω του AFP, ενώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση των ηλικιωμένων ανθρώπων.

«Ορισμένοι δεν γνωρίζουν τί πρέπει να κάνουν ή βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας ή είναι ασθενείς και αυτό μπορεί να έχει έναν αντίκτυπο στην φροντίδα που θα μπορούν να έχουν οι άνθρωποι αυτοί μετά το Brexit», υπογράμμισε ο Χάτον.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024