Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΚΕΘΕΑ : Χωρίς τέλος οι αντιδράσεις για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου

ΚΕΘΕΑ : Χωρίς τέλος οι αντιδράσεις για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου

Αμετακίνητη δηλώνει η κυβέρνηση όσον αφορά στις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης του ΚΕΘΕΑ. Αντιδρά η αντιπολίτευση. Αύριο η κινητοποίηση του ΚΕΘΕΑ έξω από το υπ. Υγείας

«Μέτωπο» με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων έχει ανοίξει η κυβέρνηση, η οποία στοχεύει στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ. Το καθεστώς λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ άλλαξε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας το ίδιο το ΚΕΘΕΑ, το οποίο πριν από μία εβδομάδα κατήγγειλε την «αιφνιδιαστική» κατάργηση του αυτοδιοίκητου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και την τοποθέτηση από την κυβέρνηση «διορισμένων υπαλλήλων στο Διοικητικό Συμβούλιο».

«Η κυβέρνηση υπονομεύει το έργο του ΚΕΘΕΑ»

Όπως αναφέρει το ΚΕΘΕΑ όλα έγιναν εν μία νυκτί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ εκτιμά ότι επλήγη αντισυνταγματικά ένας φορέας που λειτουργεί παραδειγματικά.

«Η ΠΝΠ υπονομεύει πλήρως το έργο του ΚΕΘΕΑ, αφού συγχρόνως καταργεί την αποστολή του, τον σκοπό του και τη δυνατότητά του για ίδρυση νέων μονάδων!», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κατηγορώντας την κυβέρνησης ότι «αποσκοπεί στην αντικατάσταση του αιρετού και άμισθου διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ με ένα συμβούλιο έμμισθων διορισμένων ημετέρων».

Το ΚΕΘΕΑ εξέφρασε δε και την ανησυχία του για την ευρύτερη λειτουργία του καθώς, όπως σημείωσε ο οργανισμός «θα διαταράσσεται με κάθε κυβερνητική αλλαγή και  θα είναι ευάλωτος σε πάσης φύσεως πολιτικές παρεμβάσεις».

Όσο για το διοικητικό του συμβούλιο το ΚΕΘΕΑ, τόνισε ότι σε αυτό «έχουν υπηρετήσει δεκάδες εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας από όλο το πολιτικό φάσμα και διαφορετικά πεδία της δημόσιας ζωής».

Αλέξης Τσίπρας : Θέλουν να τελειώσουν με ό,τι δεν μπορούν να ελέγξουν

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τη  διοίκηση του ΚΕΘΕΑ και έκανε λόγο «για δόγμα του σοκ» αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο.

Όπως είπε, ανάλογη προσπάθεια να αρθεί το αυτοδιοίκητο είχε γίνει πολλά χρόνια πριν, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι το ΚΕΘΕΑ έχει καταγράψει μία πολυετή παρουσία και δράση, που έχει τη δική της δυναμική.

 «Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς, είναι να εξηγηθεί αυτό και να υπάρχουν οι προβλεπόμενες δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στη Βουλή» είπε ο κ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε «πώς δικαιολογείται το έκτακτο και το επείγον μιας τέτοιας κίνησης;».
«Στην πραγματικότητα, θέλουν να τελειώσουν με οτιδήποτε δεν μπορούν να ελέγξουν. Μόνο που το ΚΕΘΕΑ δεν είναι γραφειοκρατικός οργανισμός για να διορίζουν έμμισθους γραφειοκράτες να τον διοικούν, αλλά ζωντανό κύτταρο δράσης μέσα στην κοινωνία», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Φώφη Γεννηματά : Θα αντισταθούμε

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ και τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση του αυτοδιοίκητου μας πηγαίνει «πίσω ολοταχώς». Διεμήνυσε δε ότι «Θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις με τη δική μας αντιπρόταση , με τη δική μας αντιπρόταση και έχουμε συμμάχους τους νέους, τις οικογένειές τους και την κοινωνία».

Δημήτρης Κουτσούμπας : Θα διαφυλάξουμε και θα ενισχύσουμε το ΚΕΘΕΑ

Στο πλευρό του ΚΕΘΕΑ τάχθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που επίσης είχε συνομιλίες με εκπροσώπους του. Ο  κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει όχι μόνο να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, αλλά και να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με μόνιμο και επαρκές προσωπικό και πλήρη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό».

ΜέΡΑ25 : Καταδικάζουμε πλήρως την κυβερνητική πρωτοβουλία

Το ΜέΡΑ25 καταδίκασε την κυβερνητική πρωτοβουλία, κάνοντας λόγο για ομιχλώδη κίνητρα και αυταρχισμό εκ μέρους της κυβέρνησης. «Ο κυβερνητικός αυταρχισμός χτυπάει εδώ έναν πραγματικά κρίσιμο τομέα για την κοινωνία, ο οποίος αφορά το ζήτημα της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης και αφορά μια πλειάδα ανθρώπων: τους ίδιους τους συμμετέχοντες στα θεραπευτικά προγράμματα, τους γονείς τους, τους εργαζόμενους και στους εθελοντές του ΚΕΘΕΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά το ΜέΡΑ25.

Κικίλιας : Στόχος να διασφαλιστεί η σωστή διαχείριση

Ακολούθησε η συνάντηση του  Βασίλη Κικίλια με εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ με τον υπουργό Υγείας να παραμένει αμετακίνητος ως προς την πρόθεση να αλλάξει o τρόπος λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ και ο χαρακτήρας του αυτοδιοίκητου.  Όπως είπε ο κ. Κικίλιας στόχος της κυβέρνησης είναι να διορίζει η ίδια την διοίκηση του φορέα, με στόχο διασφαλιστεί η σωστή οικονομική διαχείριση, χωρίς να μειωθεί η επιχορήγησή του, ενώ δεν θα επηρεάζονται τα θεραπευτικά προγράμματα.

Κικίλιας: «Διασφαλίζουμε την οικονομική διαχείριση»

«Το ΚΕΘΕΑ επιτελεί μια πολύ σημαντική και ευαίσθητη κοινωνική αποστολή. Στόχος της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας να είναι η ενίσχυση αυτής της αποστολής και των δράσεών του. Το ΚΕΘΕΑ είναι και θα συνεχίσει να είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, καθώς επιχορηγείται ετησίως με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ.

Με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, διασφαλίζουμε τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του οργανισμού, χωρίς να μειωθεί ούτε ένα ευρώ η επιχορήγησή του. Η αλλαγή στον τρόπο ορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν θα επηρεάσει καθόλου το σκοπό, την αποστολή, τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του οργανισμού», είπε ο κ. Κικίλιας.

Πρόσθεσε δε ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο «θα έχει την πολυφωνία που απαιτείται και τα μέλη του θα έχουν την εμπειρία που χρειάζεται, ώστε να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση, η πολύ σημαντική κοινωνική δράση του ΚΕΘΕΑ».

«Ο υπουργός δεν καταλαβαίνει τί πάει να κάνει»

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε αμέσως μετά την συνάντηση του Βασίλη Κικίλια με εκπροσώπου του ΚΕΘΕΑ, ο πρόεδρος του Κέντρου Γιώργος Μπαρδάνης υπογράμμισε πως «ο υπουργός δεν καταλαβαίνει τι πάει να κάνει. Είναι πεπεισμένος ότι έχει 100% δίκιο. Μας είπε χαρακτηριστικά πως δεν θα θίξει το μοντέλο θεραπείας “εξάλλου δεν το ξέρω”».  Ο κ. Μπαρδάνης σημείωσε ότι έχει ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας

Σημειώνεται ότι στο πλευρό του ΚΕΘΕΑ έχουν συνταχθεί οργανισμοί, σωματεία, φορείς και εκπρόσωποι προγραμμάτων και συλλογικοτήτων όπως το 18ΑΝΩ, ο ΟΚΑΝΑ, ο Διάπλους, το πρόγραμμα Αργώ κα.

Το ΚΕΘΕΑ έχει προγραμματίσει για αύριο Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 12:00 το μεσημέρι κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Υγείας με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ».

Το ΚΕΘΕΑ ζητά από την κυβέρνηση:

-την άμεση ανάκληση της αυταρχικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταλύεται η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ

-τον τερματισμό της επιχειρούμενης απαξίωσης του ΚΕΘΕΑ και της θεραπευτικής του πρότασης, που βασίζεται στην εσωτερική δημοκρατία και σε συλλογικές διαδικασίες

-την ενίσχυση των δωρεάν δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης

-την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για μια εθνική στρατηγική με σεβασμό στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων.

Sports in

Με Φουντούλη και Γεννηδουνιά συνεχίζει να γράφει ιστορία

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο Final 4 μετά από πέντε χρόνια και ήδη κάνει όνειρα για την ανάδειξη του σε πρωταθλητή Ευρώπης για τρίτη φορά μετά το 2002 και το 2018.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024