Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit : Παράταση θα ζητήσει ο Τζόνσον αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου

Brexit : Παράταση θα ζητήσει ο Τζόνσον αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες διακηρύξεις του, ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται ότι θα ζητήσει τελικά παράταση για το Brexit, όπως αποκαλύφθηκε από κυβερνητικά έγγραφα που κατατέθηκαν σε σκωτσέζικο δικαστήριο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα αποστείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας αναβολή του Brexit, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία διαζυγίου έως τις 19 Οκτωβρίου, σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα που κατατέθηκαν σε σκωτσέζικο δικαστήριο.

Τον περασμένο μήνα, βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και αντάρτες από το ίδιο το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον ψήφισαν νόμο που αναγκάζει τον Τζόνσον να ζητήσει να καθυστερήσει το Brexit εάν δεν καταλήξει σε συνθήκη αποχώρησης μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, προκειμένου να αποφευχθεί ένα καταστροφικό, όπως το χαρακτηρίζουν, Brexit χωρίς συμφωνία.

Η… kolotumba Τζόνσον και το βίντεο με το νήπιο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα συμμορφωθεί με τη νομοθεσία, ωστόσο δεσμεύθηκε ότι δεν θα ζητήσει αναβολή και ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε κάθε περίπτωση στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς να εξηγεί την προφανή αντίθεση των δηλώσεών του.

Οι αντίπαλοί του υποψιάζονται ότι θα επιδιώξει κάποιου είδους νομική οδό διαφυγής ή θα προσπαθήσει να πιέσει την ΕΕ να αρνηθεί να συμφωνήσει σε ένα αίτημα αναβολής.

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα τόσο στους πολιτικούς αναλυτές, όσο και στους αντιπάλους του Τζόνσον. Πολλοί θεωρούν ότι στα έγγραφα αυτά επιβεβαιώνεται απλά η δέσμευση της κυβέρνησης να τηρήσει την νομοθεσία.

Οι περισσότεροι σχολιάζουν το γεγονός ότι για άλλη μία φορά ο Βρετανός πρωθυπουργός άλλα λέει και άλλα πράττει.

Ο ίδιος ο Τζόνσον πάντως ανέβασε ένα βίντεο με… το νήπιο – Μεγάλη Βρετανία να κάνει τα πρώτα του βήματα εκτός της ΕΕ. Στην ανάρτησή του γράφει: «Ας κάνουμε το πρώτο βήμα. Ας ολοκληρώσουμε το Brexit».

Εκδικάζεται σήμερα η προσφυγή για παράταση του Brexit

Σήμερα, σε δικαστήριο της Σκωτίας, ξεκίνησε η νομική προσπάθεια των αντιπάλων του Brexit.

Καταφεύγοντας σε δικαστήριο της Σκωτίας, οι «εχθροί» του Μπόρις Τζόνσον προσπαθούν να εξασφαλίσουν εντολή που να τον αναγκάζει να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία ή να πείσουν τους δικαστές να αποστείλουν επιστολή στην ΕΕ εκ μέρους του ζητώντας την αναβολή. Ζητούν επίσης το δικαστήριο να επιβάλει ποινές «όπως πρόστιμο και φυλάκιση», εάν ο Τζόνσον δεν συμμορφωθεί.

Σε έγγραφα που κατατέθηκαν στο σκωτσέζικο δικαστήριο, η κυβέρνηση ανέφερε ότι ο Τζόνσον δέχθηκε πως είναι υποχρεωμένος να αποστείλει επιστολή στην ΕΕ με το αίτημα της καθυστέρησης του Brexit και ότι, εάν δοθεί αναβολή, θα συμφωνήσει και η Βρετανία σε αυτή.

«Στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί καμία από τις προϋποθέσεις που ορίζονται…θα αποστείλει επιστολή με τη μορφή που καθορίζεται στο χρονοδιάγραμμα, όχι αργότερα από την 19η Οκτωβρίου του 2019», ανέφερε το έγγραφο που αναρτήθηκε στο Twitter από τον Τζο Μόγκαμ, δικηγόρο που συμμετέχει στην υπόθεση σε βάρος του Τζόνσον.

Η σημερινή υπόθεση εκδικάζεται περίπου μία εβδομάδα μετά την ταπεινωτική για τον Τζόνσον απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε ότι παράνομα ανέστειλε τις εργασίες του κοινοβουλίου. Εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε ότι δεν γίνονται σχόλια για εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις.

Θετικός ο Ιρλανδός πρωθυπουργός σε αναβολή

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, δήλωσε σήμερα ότι εάν η Βρετανία ζητούσε αναβολή της προθεσμίας του Brexit, ο ίδιος θα εξέταζε την περίπτωση αυτή, προσθέτοντας ότι μια αναβολή είναι προτιμότερη από το να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία.

«Αυτό που προτιμώ είναι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία και να έχουμε μια συμφωνία έως τα μέσα Οκτωβρίου», δήλωσε ο Βαράντκαρ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντερίκσεν στην Κοπεγχάγη.

«Εάν όμως η βρετανική κυβέρνηση ζητούσε αναβολή, φυσικά θα το εξετάζαμε. Αλλά νομίζω ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ πραγματικά θα το εξέταζαν εάν υπήρχε ένας καλός λόγος, και ο λόγος αυτός θα έπρεπε να διατυπωθεί. Αλλά σίγουρα μια παράταση θα ήταν καλύτερη από μια ‘μη συμφωνία’», δήλωσε.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024