Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό : Περισσότερες από 10.000 οι αφίξεις τον Σεπτέμβριο

Προσφυγικό : Περισσότερες από 10.000 οι αφίξεις τον Σεπτέμβριο

Η Ελλάδα έχει δεχθεί φέτος 45.600 πρόσφυγες από τις 77.400 αφίξεις σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για τους ανήλικους πρόσφυγες

Συνολικά 10.258 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν τον Σεπτέμβριο στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των ελληνικών νησιών, καταγράφοντας τον υψηλότερο μηνιαίο αριθμό αφίξεων που έχει σημειωθεί από το 2016. Οι άνθρωποι αυτοί συνωστίζονται ήδη υπερπλήρης δομές, δυσχεραίνοντας περαιτέρω τις  συνθήκες διαβίωσης στα ΚΥΤ.

Όπως αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες η κατάσταση στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κω είναι κρίσιμη. Το κέντρο υποδοχής της Μόριας στη Λέσβο έχει ήδη πενταπλάσιο πληθυσμό από τη χωρητικότητά του, με 12.600 άτομα. Στον γειτονικό άτυπο καταυλισμό, 100 άνθρωποι μοιράζονται μία τουαλέτα. Οι εντάσεις παραμένουν αυξημένες στη Μόρια, όπου την Κυριακή η φωτιά σε κοντέινερ όπου διέμεναν άνθρωποι προκάλεσε τον θάνατο μιας γυναίκας. Η επακόλουθη αναταραχή από αγανακτισμένους αιτούντες άσυλο οδήγησε σε επεισόδια με την αστυνομία.

SOS από την Ύπατη Αρμοστεία

Στη Σάμο, στο κέντρο υποδοχής στο Βαθύ, στεγάζονται 5.500 άνθρωποι – ξεπερνώντας κατά οκτώ φορές τη χωρητικότητά του. Οι περισσότεροι κοιμούνται σε σκηνές με υποτυπώδη πρόσβαση σε τουαλέτες, καθαρό νερό ή ιατρική βοήθεια. Οι συνθήκες έχουν επίσης επιδεινωθεί και στην Κω, όπου 3.000 άνθρωποι ζουν σε έναν χώρο για 700.

Η Ελλάδα έχει δεχθεί φέτος τις περισσότερες αφίξεις στην περιοχή της Μεσογείου, περίπου 45.600 από τις 77.400 αφίξεις – αριθμό μεγαλύτερο από τις αφίξεις που έχουν δεχθεί η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Κύπρος συνδυαστικά.

Με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνει δραματική έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να δείξει εγρήγορση σε σχέση με το προσφυγικό και να μετακινήσει επειγόντως χιλιάδες αιτούντες άσυλο από τα κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά, τα οποία είναι υπερπλήρη σε επικίνδυνο βαθμό, φιλοξενώντας 30.000 αιτούντες άσυλο σε απάνθρωπες συνθήκες.

Σοκάρουν τα στοιχεία για τα ασυνόδευτα παιδιά

Περίπου 500 παιδιά στεγάζονται μαζί με ενηλίκους με τους οποίους δεν έχουν κάποια συγγενική σχέση σε μια μεγάλη σκηνή στη Μόρια. Στη Σάμο, πάνω από δέκα ασυνόδευτα κορίτσια κοιμούνται σε βάρδιες σε ένα μικρό κοντέινερ, ενώ άλλα παιδιά αναγκάζονται να κοιμούνται στις οροφές των κοντέινερ.

Δεδομένου ότι τα ασυνόδευτα παιδιά είναι αντιμέτωπα με εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες, που οδηγούν δυνητικά σε συνθήκες κακομεταχείρισης, η Υ.Α. απευθύνει έκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη να ανοίξουν θέσεις για τη μετεγκατάσταση των παιδιών αυτών ως άμεση προτεραιότητα. Επίσης, να επιταχύνουν τις μεταφορές των παιδιών που πληρούν τα κριτήρια να επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους.

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024