Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καθυστερημένα... συλλυπητήρια των ΗΠΑ για τον θάνατο του Ζακ Σιράκ

Καθυστερημένα… συλλυπητήρια των ΗΠΑ για τον θάνατο του Ζακ Σιράκ

Οι ΗΠΑ δεν ανέφεραν τίποτα για την αντίθεση του εκλιπόντος πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ στον πόλεμο του Ιράκ το 2003.

Οι ΗΠΑ απέτισαν φόρο τιμής την Κυριακή στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, που απεβίωσε την Πέμπτη στο Παρίσι, με τα συλλυπητήρια της αμερικανικής κυβέρνησης να αποστέλλονται πολύ αργότερα από εκείνα άλλων ηγετών της διεθνούς κοινότητας.

«Εχοντας αφιερώσει τη ζωή του για να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, ο πρώην πρόεδρος Σιράκ εργάστηκε ασταμάτητα για να διαφυλάξει τις αξίες και τις ιδέες που μοιραζόμαστε με τη Γαλλία» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε δελτίο Τύπου.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ… »

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπενθύμισε ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας περιέγραφε τις ΗΠΑ ως «χώρα που αγαπώ, που θαυμάζω, που σέβομαι και που γνωρίζω καλά».

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που μετέβη στις ΗΠΑ μετά τις φρικτές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001» υπογράμμισε ο Πομπέο.

«Οι ΗΠΑ και η Γαλλία βρίσκονται η μία στο πλευρό της άλλης για να προωθήσουν τη δημοκρατία και την ειρήνη στον κόσμο, ανθεκτική σχέση που συνεχίζεται σήμερα» τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ δεν ανέφερε τίποτα σχετικά με την αντίθεση του εκλιπόντος πρώην προέδρου στον πόλεμο του Ιράκ το 2003. Αυτή η άρνηση να συμμετάσχει η Γαλλία στον πόλεμο, κάτι που επιθυμούσε η Ουάσιγκτον, είχε προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών για πολλά χρόνια.

Η πρεσβευτής στην επιμνημόσυνη τελετή

Ο Μάικ Πομπέο είναι ο πρώτος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ που κάνει δηλώσεις μετά τον θάνατο του Ζακ Σιράκ, ο οποίος κυβέρνησε τη Γαλλία από το 1995 έως το 2007 και απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών.

Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, γνωστοποίησε την Κυριακή ότι η πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γαλλία Τζέιμι ΜακΚουρτ θα εκπροσωπήσει τη χώρα της σήμερα στην επίσημη επιμνημόσυνη τελετή.

Σχεδόν τριάντα επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αναμένονται στη γαλλική πρωτεύουσα.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024