Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μόρια : Εικόνες απόλυτου χάους με δύο νεκρούς και άγριες συγκρούσεις - Μέτρα της κυβέρνησης

Μόρια : Εικόνες απόλυτου χάους με δύο νεκρούς και άγριες συγκρούσεις – Μέτρα της κυβέρνησης

Χαοτική κατάσταση ξανά στη Μόρια - Δύο νεκροί, μια γυναίκα και ένα παιδί, είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της φωτιάς στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης - Κραυγή αγωνίας από τους ντόπιους παράγοντες και τους κατοίκους - Η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες

Εικόνες χάους στον καταυλισμός της Μόριας, όπου το απόγευμα της Κυριακής εκδηλώθηκε φωτιά και ξέσπασαν επεισόδια. Η σορός μιας απανθρακωμένης γυναίκας και ενός απανθρακωμένου παιδιού που μετέφεραν μέσα σε μια κουβέρτα πρόσφυγες και μετανάστες, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των όσων εκτυλίσσονται στον καταυλισμό.

Από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στον καταυλισμό υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και οκτώ τουλάχιστον τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Οι πρώτες πληροφορίες στη Μόρια μιλούσαν για δύο νεκρούς και, όπως φαίνεται επιβεβαιώνονται, καθώς έχουν εντοπιστεί οι απανθρακωμένες σοροί μίας γυναίκας και ενός παιδιού.  Την ίδια ώρα, υπάρχει φόβος για αύξηση των θυμάτων.

Σύμφωνα με τον ιατρικό Συντονιστής των «Γιατρών του Κόσμου» στη Μόρια, Δημήτρη Πατέστο, στο νοσοκομείο του νησιού μεταφέρθηκε το βράδυ της Κυριακής και το άλλο παιδί της γυναίκας. Μάλλον απανθρακωμένο».

Αμεσα μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό, έρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη άμεσων και ριζικών μέτρων για την αποσυμφόρηση της Μόριας καθώς και άλλων δομών όπου διαμένουν πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες.

Οι τριτοκοσμικές εικόνες στις δομές όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου δημιουργούν «εκρήξεις». Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι οι οποίες φτάνουν στη χώρα μας με κίνδυνο της ζωής τους από εμπόλεμες περιοχές, βλέπουν να είναι εγκλωβισμένοι.

Το Προσφυγικό, μετά και την τραγωδία που σημειώθηκε στη Μόρια, θα απασχολήσει σήμερα, Δευτέρα, το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 10:30.

Η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα επιχείρησε να ξεκινήσει την αποσυμφόρηση Δομών προσφύγων, και κυρίως αυτών που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, ωστόσο οι αυξημένες προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια δεν επέτρεψαν να βελτιωθεί η κατάσταση.

Διαβάστε επίσης: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τη Μόρια : Θλίψη για την τραγωδία 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, γνωρίζει πως οι πρωτοβουλίες στο εσωτερικό δεν είναι ικανές να αποσυμφορήσουν τη δραματική κατάσταση, που βιώνουν εκ νέου τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Εξ ου και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει χωρίς αστερίσκους τη συμφωνία της με την ΕΕ, και τις Βρυξέλλες να διασφαλίσουν την αναλογικότερη κατανομή των βαρών μεταξύ των κρατών – μελών.

Ασφυξία

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μόρια αυτή τη στιγμή ζουν πάνω από 12.000 πρόσφυγες – μεταξύ αυτών και πολλά μικρά παιδιά – όταν η δυναμικότητα της δομής δεν ξεπερνά τα 3.000 άτομα.

Οργανώσεις, γιατροί καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης υποστήριξαν ότι ήταν θέμα χρόνου να σημειωθεί μία τέτοια τραγωδία, καθώς η κατάσταση μέσα στο χώρο «φιλοξενίας» έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη Μόρια, είναι ότι από τους 12.000, σχεδόν οι 5.000 ζουν μέσα στον  στον περίκλειστο χώρο του Κέντρου, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό.

Τα άγρια επεισόδια, οι συγκρούσεις και οι δύο επιβεβαιωμένοι θάνατοι

Δύο νεκροί, μια γυναίκα και ένα παιδί, είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της φωτιάς που  ξέσπασε στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Η φωτιά ξέσπασε στο κοντέινερ που διέμεναν η μητέρα και το μωράκι της. Στο άκουσμα του φρικτού θανάτου που βρήκε τη μητέρα και το παιδάκι της, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν να ξεσπούν σε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό του One Channel: Πλάνα από τη φωτιά στη Μόρια

Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ. Μάλιστα, κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια. Στη συνέχεια, επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους κρατουμένους εκεί παραβατικούς κρατουμένου. Ωστόσο, αντιμετωπίστηκαν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης κάνοντας από μέσα χρήση νερού.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε τουλάχιστον τραυματίες και τους μετέφερε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Δύο φωτιές σε διαφορά 20 λεπτών

Εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε αυτή κάνει λόγο για δύο φωτιές, με διαφορά 20 λεπτών, τη μία εκτός του καταυλισμού και τη δεύτερη σε κοντέινερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιοχή ξέσπασαν δύο φωτιές, η «πρώτη στις 16:45 ώρα περίπου σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου, η οποία κατασβέσθη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη 20 περίπου λεπτά αργότερα εντός του ΚΥΤ, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις».

Όλα ξεκίνησαν όταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φιλοξενούνται στο hot spot εξεγέρθηκαν, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις. Στη συνέχεια, έβαλαν φωτιές εντός και εκτός του καταυλισμού, ζητώντας να φύγουν από εκεί.

Ανάγκη άμεσων μέτρων

Η κυβέρνηση  παρακολουθεί σε αρκετές περιπτώσεις την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Προσφυγικό χωρίς να μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά. Η Τουρκία έχει κάνει σαφές ότι έχει βάλει το… χεράκι της για την αύξηση των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φτάνουν καθημερινά κατά δεκάδες σε νησιά του Αιγαίου στα οποία επικρατεί ήδη συνωστισμός.

Στη διάρκεια του υπουργικού πρόκειται να παρουσιαστεί το νέο πλαίσιο για την παροχή ασύλου σε πρόσφυγες. Παράλληλα,θα εξεταστεί και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μόρια όπου τα μέτρα επείγουν, προκειμένου να μην ξαναζήσουμε αντίστοιχη τραγωδία.

Υπενθυμίζεται ότι μέτρα για το προσφυγικό έχουν ήδη συζητηθεί σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, καθώς και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.

Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, η αποσυμφόρηση των δομών στα νησιά και η αύξηση των δυνάμεων ασφάλειας στα νησιά.

Σύμφωνα με το One Channel, «πηγές» από το Μαξίμου αναφέρουν ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για την πυρκαγιά στη Μόρια, ακόμη και το σενάριο της δολιοφθοράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή να μεταβεί στο νησί ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Μόρια: Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι με την κατάσταση στον καταυλισμό

Η κατάσταση που επικρατεί τόσο στον καταυλισμό όσο και στο χωριό της Μόριας είναι χαοτική. Οι κάτοικοι της Μόριας είναι αγανακτισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί στο χωριό λόγω του τεράστιου και δυσανάλογου αριθμού προσφύγων που διαμένουν στην περιοχή.

Για τις τραγικές καταστάσεις που έλαβαν χώρα στη Λέσβο μίλησε στο One Channel, ο δήμαρχος του νησιού, Στρατής Κύτελης.

Διαβάστε επίσης: Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου – Ο πληθυσμός της Μόριας ζει σε μια πυριτιδαποθήκη

«Οι πρόσφυγες επιτίθονταν σε αστυνομικούς και πυροσβέστες. Λογικό να συμβαίνει αυτό όταν σε χώρο για 3.000, μένουν 13.000 άνθρωποι. Κάνουμε έκκληση για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού. Είναι ανάγκη. Πρέπει να το καταλάβουν σε όλη την Ελλάδα αλλά και εκτός. Δεν μπορούν να αποθηκεύονται ψυχές στο νησί της Λέσβου. Οι κάτοικοι έχουν χάσει πλήρως το αίσθημα της ασφάλειας. Αλλά και οι πρόσφυγες το έχουν χάσει. Είναι πολλές ανομοιογενείς φυλές στη δομή» τόνισε ο κ. Κύτελης.

Για την αποστολή διμοιριών μονάδων των ΜΑΤ υποστήριξε πως αυτά είναι μπαλώματα. «Το θέμα είναι να γίνει αποσυμφόρηση του νησιού. Μίλησα με τον κ. Κουμουτσάκο και του εξέφρασε την ανησυχία μου για όσα συμβαίνουν».

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024