Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κτηματολόγιο : Τελευταία ευκαιρία για δηλώσεις - Μετά έρχονται πρόστιμα

Κτηματολόγιο : Τελευταία ευκαιρία για δηλώσεις – Μετά έρχονται πρόστιμα

Τελευταία ευκαιρία για τη συλλογή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο. Ο σχεδιασμός - κατεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να μη δοθούν άλλες παρατάσεις.

Τελευταία ευκαιρία για τη συλλογή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο. Ο σχεδιασμός – κατεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να μη δοθούν άλλες παρατάσεις.

Ωστόσο, μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους δεν θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες.

Από εκεί και πέρα, θα… «σφίξουν τα λουριά» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη των ενδιαφερομένων.

Όχι σε νέα παράταση

Σύμφωνα με μελετητές στο τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης η μηνιαία υποβολή δικαιωμάτων πριν αρχίσουν οι παρατάσεις  ήταν υπερδιπλάσια αυτής που προκύπτει ως μέσος όρος των μηνών που έπονται της ανακοίνωσης των παρατάσεων.

Είναι κάτι σαν «μεταδοτική ασθένεια», λένε άνθρωποι που ασχολούνται με το Κτηματολόγιο, αφού όσο περισσότερες παρατάσεις ανακοινώνονται τόσο μεγαλώνει η αβεβαιότητα στο χρονοδιάγραμμα και τόσο λιγότερες δηλώσεις υποβάλλονται.

Στην περίπτωση όμως του Κτηματολογίου δεν έχουμε να κάνουμε με μια οικιστική πληγή αλλά με ένα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο. Ετσι, οι εισηγήσεις που φθάνουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος από το Κτηματολόγιο είναι να μη δοθούν νέες παρατάσεις  πέραν από έναν έως δυο μήνες.

Πού λήγει η προθεσμία

Οι περιοχές έχουν πλέον ομαδοποιηθεί και οι προθεσμίες για τη συλλογή δηλώσεων λήγουν -τυπικά σήμερα και τέλη Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

Ηδη, «έκλεισαν» τα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος), όπου σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα δοθεί άλλη παράταση αφού η συλλογή των δηλώσεων έφτασε στο 75%.

Σημειώνεται ότι εδώ έχουν δοθεί επιπλέον τέσσερις μήνες παράταση με υπουργικές αποφάσεις και δεν θα εξαντληθεί το όριο των έξι μηνών που προβλέπεται με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση.

Επιπλέον, σήμερα Δευτέρα λήγουν οι προθεσμίες σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Πρέβεζα, Αρτα, Λευκάδα και σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Κορινθίας. Οι προθεσμίες στις προαναφερόμενες περιοχές έχουν δοθεί με υπουργική απόφαση.

Τι θα γίνει με τα πρόστιμα

Σε αυτές τις περιοχές όπου δεν θα δοθεί επιπλέον παράταση, από εδώ και πέρα οι όποιες δηλώσεις κατατεθούν θα είναι εκπρόθεσμες. Τυπικά αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα χρεωθούν με πρόστιμα.

Ωστόσο, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, μέχρι στιγμής δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα πρόστιμα και όπως όλα δείχνουν η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει, στο πλαίσιο της «σιωπηρής παράτασης» που θα ισχύσει έως τις αρχές του ερχόμενου χρόνου.

Μετά τις γιορτές όμως το σκηνικό αλλάζει και τα πράγματα αναμένεται να γίνουν πιο σκληρά.

Ο σχεδιασμός είναι να επιβάλλονται κλιμακωτά πρόστιμα σε όσους ιδιοκτήτες δεν δηλώνουν εγκαίρως τα ιδιοκτησιακά τους στοιχεία ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης στην υποβολή της δήλωσης.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, η δήλωση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική. Και όσοι ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν τα ακίνητά τους μέχρι και τη λήξη της περιόδου εκπρόθεσμης δήλωσης, ούτε υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης των πρώτων εγγραφών κατά την οκταετή λειτουργία του Κτηματολογίου μέχρι και την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών, τα χάνουν οριστικά.

Μέχρι σήμερα, πάνω από 170.000 ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί και θα δρομολογηθεί η διαδικασία σταδιακής περιέλευσής τους στο Δημόσιο.

Είναι τα λεγόμενα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» και πλέον όσοι από τους ιδιοκτήτες μετανιώσουν που δεν τα δήλωσαν μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση.

Από το πρόγραμμα κτηματογράφησης που τρέχει αυτήν την περίοδο δεν έχουν ξεμπλοκάρει ακόμη οι συμβάσεις για τη Θεσπρωτία, την Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το μισό Ηράκλειο Κρήτης.

Οι δασικοί χάρτες

«Στρατηγικός μας στόχος είναι οι υπό κατάρτιση -σήμερα- δασικοί χάρτες να θεωρηθούν και αναρτηθούν εντός του Ιανουαρίου 2020 ώστε να υπάρχουν μερικώς κυρωμένοι χάρτες για όλες τις περιοχές της χώρας στο τέλος του επόμενου  χρόνου.

»Έως σήμερα έχουν θεωρηθεί δασικοί χάρτες που καλύπτουν το 55% της χώρας, εκ των οποίων έχει αναρτηθεί το 52% και έχει κυρωθεί το 44,25%». Αυτό ανέφερε χθες οι υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του στο 19ο Δασολογικό Συνέδριο.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024