Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Thomas Cook : Αναστολή καταβολής ΦΠΑ ως 31 Μαρτίου για συναλλασσόμενους με την εταιρεία

Thomas Cook : Αναστολή καταβολής ΦΠΑ ως 31 Μαρτίου για συναλλασσόμενους με την εταιρεία

Αναστολή καταβολής ΦΠΑ και απαλλαγή από τους τυχόν αναλογούντες τόκους εκπρόθεσμης καταβολής προωθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το υπουργείο Οικονομικών για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του τουρισμού που επλήγησαν από τη χρεοκοπία της Thomas Cook

Ως και τις 31 Μαρτίου του 2020 αναστέλλεται η καταβολή του Φ.Π.Α. που έχει βεβαιωθεί από χρεωστικές δηλώσεις με καταληκτική προθεσμία υποβολής την 30.9.2019 και την 31.10.2019 για τους υποκείμενους στον φόρο, συναλλασσομένους με την εταιρεία Thomas Cook, σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προώθησε το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, η ως άνω αναστολή καταλαμβάνει φορολογουμένους των οποίων οι εκροές προς την Thomas Cook από 1.1.2019 έως 30.9.2019 υπερβαίνουν σε ποσοστό το 25% των συνολικών τους εκροών για το ίδιο διάστημα και χορηγείται για το σχετικό αυτό ποσοστό.

Προβλέπεται επίσης, η απαλλαγή από τους τυχόν αναλογούντες τόκους εκπρόθεσμης καταβολής από τις ως άνω καταληκτικές προθεσμίες μέχρι και την 31.3.2020.

Η αναστολή χορηγείται κατόπιν αίτησης στη Δ.Ο.Υ. που υποβάλλεται η δήλωση μαζί με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

«Η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αξιολογεί συνεχώς τα πολυδιάστατα προβλήματα που προέκυψαν από την χρεοκοπία της Thomas Cook και προχωρά σε θεσμικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του τουρισμού» τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Όλα τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Με το πραγματικό κόστος για τον ελληνικό τουρισμό από την κατάρρευση της Thomas Cook να μην έχει ακόμη υπολογιστεί επακριβώς, το θέμα συζητήθηκε και στο σημερινό, Δευτέρα, Υπουργικό Συμβούλιο, όπου αναλύθηκαν τα μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που έχουν πληγεί.

Αναλύθηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τα μέτρα στήριξης που έχουν προωθηθεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Ουσιαστικά στις δύο ΠΝΠ συμπεριλαμβάνονται επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της χρεοκοπίας της εταιρίας «Thomas Cook Group PLC», με πρόνοια για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου με απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης του φόρου διαμονής και αναστολή, υπό προϋποθέσεις, της καταβολής ΦΠΑ μέχρι 31.03.2020.

Μέτρα στήριξης για τους εργαζομένους

Mέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook ανακοίνωσε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Τα μέτρα στήριξης:

♦ Μειώνεται από 100 σε 80 ο αριθμός των αναγκαίων ημερών εργασίας που πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί για την καταβολή επιδόματος ανεργίας σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook.

♦ Επεκτείνεται ο συνολικός χρόνος καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα σε απολυμένους των πληγεισών επιχειρήσεων.

♦ Καταρτίζεται άμεσα ειδικό πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας για τις πληγείσες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση

«Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού έχουμε εγκύψει πάνω στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί από την οικονομική κατάρρευση της Thomas Cook δίνοντας λύσεις. Βασικό μας μέλημα είναι να στηρίξουμε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που επηρεάζονται» τονίζει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, προαναγγέλλοντας και νέα μέτρα.

Όπως είπε ο υπουργός στα μέτρα άμεσης ισχύος που έχουν ήδη ληφθεί εξετάζεται να προστεθούν και τα εξής:

♦  εξετάζεται απλοποίηση της διαδικασία έκπτωσης επισφαλών απαιτήσεων για τα τιμολόγια από Thomas Cook, σε συνδυασμό με παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήματος μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

♦  εξετάζεται ο τρόπος προτεραιοποίησης των ελέγχων των επενδύσεων που έχουν υποβάλλει αυτές οι επιχειρήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο, ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές εκταμιεύσεις.

♦  η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης, (πρώην ΕΤΕΑΝ) επεξεργάζεται σχέδιο υποστήριξης των εταιρειών που επλήγησαν από τη διακοπή εργασιών της Thomas Cook.

Συγκεκριμένα για όσες επιχειρήσεις έχουν δανειοδοτηθεί μέσω του ταμείου ΤΕΠΙΧ, η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τις συνεργαζόμενες τράπεζες για την εξεύρεση τρόπων αναθεώρησης των όρων.

Επίσης μελετάται η παροχή άτοκων δανείων και με την απαραίτητη περίοδο χάριτος, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι ταμειακές ροές των εταιρειών που τεκμηριώνεται ότι άμεσα επιβαρύνθηκαν από την πτώχευση της Thomas Cook.

Στα 500 εκατ. ευρώ το κόστος

Σε ότι αφορά το τίμημα για τον ελληνικό τουρισμό από την κατάρρευση της Thomas Cook, σύμφωνα τουλάχιστον με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, ο κ. Θεοχάρης μίλησε για βαρύ πλήγμα.

«Αν δεν είχε μεσολαβήσει η κατάρρευση της Thomas Cook, η χρονιά θα έκλεινε με έσοδα κατά 500 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερα σε σχέση με το 2018 και με σημαντική αύξηση της μέσης δαπάνης» είπε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Τουρισμού.

«Όμως οι εξελίξεις μάς πρόλαβαν και ενδέχεται το φαινόμενο της Thomas Cook να αλλάξει τα δεδομένα. Πάντως θα επιδιώξουμε μέσα από συγκεκριμένες δράσεις που θα ανακοινωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα να καλύψουμε αυτό το κενό» πρόσθεσε ο κ. Θεοχάρης, τονίζοντας ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που επλήγησαν από την Thomas Cook.

Sports in

Τι ισχύει για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 5 με τους Πέισερς

Οι Μπακς παίζουν όλη τη σεζόν στο Game 5 με τους Πέισερς στο Μιλγουόκι (1/5, 04:30) και ενδεχομένως να αγωνιστούν ξανά χωρίς τους Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ, που εξακολουθούν να είναι αμφίβολοι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024