Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το βιβλιαράκι με τις μαγικές συνταγές

Το βιβλιαράκι με τις μαγικές συνταγές

Αν σταθούμε στα αποτελέσματα του Μαρτίνς αυτόν τον χρόνο που βρίσκεται στην Ελλάδα, τότε μπορεί και να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ένα θεματάκι ο πορτογάλος προπονητής με τα ντέρμπι

Ολόκληρη την εβδομάδα που προηγήθηκε κυριάρχησε μία και μόνη συζήτηση: υπάρχουν ή δεν υπάρχουν προπονητές με ειδικότητα στα ντέρμπι; Η συζήτηση άναψε μετά την ισοπαλία που έφερε ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό την περασμένη Κυριακή στο ΟΑΚΑ. Πριν το ντέρμπι αρχίσει, έμοιαζε ως ένα από τα πλέον άνισα στην ιστορία το ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Ο Ολυμπιακός προερχόταν από την καταπληκτική εμφάνιση κόντρα στην Τότεναμ και ο Παναθηναϊκός από τη μεγαλύτερη ήττα από τον Αρη στην ιστορία του. Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε, οδήγησε σχολιαστές και οπαδούς στο να ασκήσουν κριτική στον προπονητή Πέδρο Μαρτίνς για τις τακτικές επιλογές και τις αποφάσεις του. Κριτική που ξεπέρασε τα όρια της απλής μουρμούρας.

Θέμα

Αν σταθούμε στα αποτελέσματα του Μαρτίνς αυτόν τον χρόνο που βρίσκεται στην Ελλάδα, τότε μπορεί και να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ένα θεματάκι ο πορτογάλος προπονητής με τα ντέρμπι το έχει. Πέρσι ο Ολυμπιακός έχασε δύο φορές από τον ΠΑΟΚ, έφερε ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκης και δεν κέρδισε την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Εκλεισε τη σεζόν με δύο μόνο νίκες σε ντέρμπι: μία θεαματική με 4-1 απέναντι στην ΑΕΚ στο γήπεδό του (νίκη που διαμορφώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο όταν ο Ολυμπιακός βελτιώθηκε θεαματικά ύστεραα από ένα πολύ κακό ξεκίνημα) και μία στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό σε ένα παιχνίδι που διακόπηκε ενώ οι Ερυθρόλευκοι κέρδιζαν με 1-0.

Δύο μόνο νίκες σε επτά ντέρμπι είναι όντως φτωχή συγκομιδή. Ελα όμως που μόνο ο ΠΑΟΚ έχει να επιδείξει κάτι θεαματικότερο! Η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός πέρσι δεν κέρδισαν κανένα τέτοιο ματς, αντίθετα από τον πρωταθλητή που είχε σε αυτά τα παιχνίδια πέντε νίκες και μία ισοπαλία. Ομως και ο ΠΑΟΚ έχει τα βάσανά του στα ντέρμπι. Με τον Αρη, δύο χρόνια τώρα, στην Τούμπα δεν μπορεί να νικήσει – μολονότι στα παιχνίδια αυτά ήταν φαβορί και μάλιστα τεράστιο.

Δυσκολίες

Οι αριθμοί είναι πολύ συχνά ένας ωραίος τρόπος για να λέμε ψέματα. Εστιάζοντας στον Ολυμπιακό θα έλεγα ότι για να βγουν συμπεράσματα πρέπει να δει κανείς τις εμφανίσεις που έκανε η ομάδα του στα περίφημα ντέρμπι και όχι τι αποτελέσματα είχε. Η εμφάνιση μιας ομάδας είναι η δουλειά του προπονητή – στο αποτέλεσμα (αντίθετα από ό,τι νομίζουμε) η συμβολή του είναι μικρότερη. Αν δούμε τις εμφανίσεις θα διαπιστώσουμε ότι αν εξαιρέσει κανείς το περσινό παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, σε κανένα άλλο οι Ερυθρόλευκοι δεν ήταν χειρότεροι από τον αντίπαλό τους, είτε κέρδισαν είτε όχι.

Την ΑΕΚ δεν την κέρδισαν στο ΟΑΚΑ γιατί δέχτηκαν ένα γκολ ένα λεπτό πριν από το τέλος του παιχνιδιού και γιατί στις καθυστερήσεις ο Φετφατζίδης αστόχησε σε άδειο τέρμα. Με τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός πέρσι στο Καραϊσκάκης ήταν εντυπωσιακά καλύτερος και δεν κέρδισε γιατί οι επιθετικοί του έχασαν δύο τσουβάλια γκολ. Στην πραγματικότητα το πρώτο πραγματικά κακό ντέρμπι του Μάρτινς είναι αυτό που ο Ολυμπιακός έπαιξε με τον Παναθηναϊκό την περασμένη Κυριακή: ήταν ένα αδικαιολόγητα κακό παιχνίδι και γιατί ο Παναθηναϊκός έκανε ελάχιστα πράγματα για να του δημιουργήσει δυσκολίες.

Συζητήσεις

Είναι δυνατόν ένα μόνο παιχνίδι να δημιουργεί συζητήσεις για το αν ο Μαρτίνς έχει πρόβλημα στα ντέρμπι; Ναι είναι. Διότι έχουμε ένα πρωτάθλημα στο οποίο τα μεγάλα παιχνίδια είναι λίγα και οι πολλές νίκες που κάνουν οι πρωτοπόροι της βαθμολογίας σε ματς με αντιπάλους κατά κανόνα χειρότερους, θολώνουν πολύ συχνά την κρίση όλων. Μία μέτρια εμφάνιση, όχι μόνο δεν συγχωρείται, αλλά είναι ικανή να χαλάσει και την εικόνα μιας ομάδας όσα σπουδαία πράγματα και αν έχει κάνει αυτή προηγουμένως. Οταν μάλιστα η ομάδα αυτή είναι και μεγάλο φαβορί, τότε δεν γίνεται ανάλυση ώστε να γίνει κατανοητό το τι έφταιξε και δεν κέρδισε, αλλά ξεκινά μία πραγματική αναζήτηση ενόχων. Ο συνηθέστερος ένοχος, αυτός στον οποίο μπορούμε να φορτώσουμε οτιδήποτε, είναι πάντα ο προπονητής.

Αήττητο

Την περασμένη Κυριακή ο Αρης παραλίγο να σταματήσει το αήττητο του ΠΑΟΚ: ο πρωταθλητής κατάφερε να ισοφαρίσει στο 7ο λεπτό των καθυστερήσεων – πραγματικά τα χρειάστηκε.

Ο Αρης έχει προπονητή τον Απόστολο Τερζή, έναν στρατιώτη του συλλόγου συνηθισμένο να δουλεύει στα τμήματα υποδομής. Αν ο Μαρτίνς έχει προβλήματα στα ντέρμπι, θα πρέπει με βάση όσα έχουν δει φέτος τα μάτια μας, ο Τερζής να θεωρείται μία πραγματική αυθεντία. Ο Αρης του όχι μόνο δεν έχασε στην Τούμπα, αλλά μία εβδομάδα πριν είχε διαλύσει και τον Παναθηναϊκό! Υπάρχει κανείς που να πιστεύει κάτι τέτοιο; Ισως κάποιος τρελός ή κάποιος που νομίζει ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο κυκλοφορούν διάφορες προικισμένες αυθεντίες, που απλά συμβαίνει να μην τους έχουμε ανακαλύψει. Κατά τα άλλα «ειδήμονα των ντέρμπι» δεν θα αποκαλούσε τον εαυτό του ούτε ο ίδιος ο εξαιρετικός κύριος Τερζής, που ζει στη Θεσσαλονίκη μέρες αποθέωσης.

Ανάγκη

Οποιος από ποδόσφαιρο καταλαβαίνει, γνωρίζει πως κατά καιρούς σε κάθε ομάδα εμφανίζονται άνθρωποι με αποστολή να διαχειριστούν μία έκτακτη ανάγκη: ο Τερζής είναι ένας τέτοιος. Ανέλαβε τον Αρη πριν από δύο πολύ δύσκολα παιχνίδια, κατάφερε να εμψυχώσει τους παίκτες του και να τους βοηθήσει να φτάσουν στον στόχο κάνοντας σωστά τα βασικά.

Η διαχείριση έκτακτης ανάγκης δημιουργεί εγρήγορση και η εγρήγορση φέρνει πολλές φορές σπουδαία αποτελέσματα – πόσο μάλλον όταν μία ομάδα δεν κουβαλάει τον σταυρό του μαρτυρίου της υποχρέωσης να κερδίζει συνέχεια όπως ο Ολυμπιακός.

Το πρόβλημα του Ολυμπιακού δεν είναι ότι ο προπονητής του έχει χάσει το βιβλιαράκι με τις μαγικές συνταγές που επιτρέπουν νίκες σε κάθε ντέρμπι – η δυσκολία της ομάδας έγκειται στο ότι παίρνει μέρος σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο δεν επιτρέπονται στραβοπατήματα, ενώ παράλληλα έχει και την υποχρέωση απέναντι στην ιστορία της να είναι και στην Ευρώπη ανταγωνιστική. Τα περισσότερα από τα ντέρμπι που ο Ολυμπιακός έδωσε στις μέρες του Μαρτίνς ήταν ή πριν ή μετά από ευρωπαϊκά παιχνίδια: είναι νομίζω ανθρώπινο οι ποδοσφαιριστές του να ρίχνουν σε αυτά μεγαλύτερο βάρος.

Βαρύ

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν προπονητές που γνωρίζουν τα ντέρμπι και προπονητές που δεν γνωρίζουν τα ντέρμπι: υπάρχουν ομάδες με βαρύ αγωνιστικό πρόγραμμα γιατί θέλουν και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να συμμετέχουν και το πρωτάθλημα να διεκδικούν και ομάδες που παίρνουν μέρος μόνο στο πρωτάθλημα και επομένως μπορούν να προετοιμαστούν για τα ντέρμπι αυτά ευκολότερα. Αλλά τι άραγε θα ήθελαν όσοι γκρινιάζουν για τον Μαρτίνς; Να μην αγωνίζεται Ολυμπιακός στο Τσάμπιονς Λιγκ για να είναι ξεκούραστος στο ντέρμπι με τον ΠΑΟ; ‘Η να διώξει τον Μαρτίνς και να φέρει τον Απόστολο Τερζή;

Sports in

Η παράδοση που… διχάζει το ελληνικό μπάσκετ (vids)

Ο Παναθηναϊκός θέλει να την διατηρήσει και ο Ολυμπιακός να τη σπάσει...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024