Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός στην Τουρκία : Η πρόβλεψη που προκαλεί τρόμο

Σεισμός στην Τουρκία : Η πρόβλεψη που προκαλεί τρόμο

Σύμφωνα με το σενάριο για την Κωνσταντινούπολη, σε έναν πιθανό σεισμό οι τραυματίες θα φθάσουν τις 60.000. Κάπου 45.000 κτίρια θα υποστούν μεγάλες ζημιές και περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι

Τρόμο αλλά και οξύτατες αντιδράσεις είχε προκαλέσει πριν από ένα χρόνο περίπου η πρόβλεψη ότι στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης μπορούν να γίνουν σεισμοί πάνω από 7,5 Ρίχτερ. Το καλοκαίρι του 2018 ο Μουράτ Νουρλού, επικεφαλής του αρμόδιου για τους σεισμούς τμήματος της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης, της Τουρκίας (AFAD) είχε φτιάξει ένα σενάριο που έλεγε:  «Σύμφωνα με το σενάριό μας ένας σεισμός 7,6 Ρίχτερ στο ρήγμα της Ανατολίας στην Προποντίδα μπορεί να προκαλέσει το θάνατο 26.000 έως 30.000 ανθρώπων».

«Το κλειδί στη διαχείριση καταστροφών είναι να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο. Σύμφωνα με το σενάριό μας για την Κωνσταντινούπολη, σε έναν πιθανό σεισμό οι τραυματίες θα φθάσουν τις 60.000. Κάπου 45.000 κτίρια θα υποστούν μεγάλες ζημιές και περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι», προειδοποίησε ο Νουρλού σε συνέδριο που συνδιοργάνωσε προχθές η ΑFAD με τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης επισημαίνοντας ότι τα νούμερα αυτά αφορούν μόνον στην Πόλη κι ότι οι Αρχές έχουν σχεδιάσει 150.000 προσωρινά καταφύγια.

Τόνισε δε ότι θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό ένας τέτοιος σεισμός να προκαλέσει και μεγάλο τσουνάμι.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο καθηγητής Σουκρού Ερσόι, του Ερευνητικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών του Πολυτεχνείου Γιλντίζ υπογράμμισε ότι το χειρότερο σενάριο προβλέπει έναν πολύ μεγάλο σεισμό της τάξεως των 7,7 Ρίχτερ! «Υπάρχουν πολλά σεισμικά ρήγματα στην Τουρκία που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλους σεισμούς. Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι εντονότερο για την περιοχή του Μαρμαρά λόγω του μεγάλου πληθυσμού, του αριθμού των κτιρίων και του γεγονότος ότι είναι το οικονομικό κέντρο της χώρας», είπε.

Μετά από 20 χρόνια

Το περασμένο καλοκαίρι συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία. Έναν σεισμό 7,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε κοντά στην πόλη Ιζμίτ, νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης, στις 17 Αυγούστου του 1999, προκάλεσε μέσα σε 45 δευτερόλεπτα τον θάνατο περισσότερων από 18.000 ανθρώπων, επέφερε ανυπολόγιστες καταστροφές, ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις κατά μήκος περίπου 70 χιλιομέτρων. Και παράλληλα παρείχε στους επιστήμονες τα στοιχεία που χρειάζονταν για να επιβεβαιώσουν μια σημαντική υπόθεση: ότι ο ελλαδικός χώρος επηρεάζεται άμεσα από τη δράση του ρήγματος της Ανατολίας.

Σε ανάλυση που έκανε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) είχε πει: «Το τεράστιο ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην ενεργοποίηση του μοναδικού αδρανούς τμήματος του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο απαντά νότια της Πόλης, στον υποθαλάσσιο χώρο, και το οποίο – σύμφωνα με συγκλίνουσες απόψεις επιστημόνων από όλο τον κόσμο – μπορεί να δώσει τα επόμενα πέντε χρόνια σεισμό μεγέθους 7 έως 7,5 ρίχτερ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, παρά τις σημαντικές προσπάθειες αντισεισμικής θωράκισης που γίνονται στην περιοχή, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες λόγω της υποβαθμισμένης αντισεισμικής επάρκειας εκατοντάδων χιλιάδων κατασκευών καθώς και της υψηλής τρωτότητας όλων των επιμέρους συστημάτων της Κωνσταντινούπολης και των γειτονικών περιοχών».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024