Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε αυτό που ανήγαγε σε κύριο αφήγημά του ο υπουργός του των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφήνοντας δηλαδή αιχμές – η λεγόμενη υβριδική προπαγάνδα της Αγκυρας – για τη στάση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδη και τις κατά καιρούς διαφορετικές θέσεις και προτάσεις του, όπως ισχυρίστηκε.

Η δυσαρέσκεια της Τουρκίας

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το sigmalive, ο τούρκος πρόεδρος εξέφρασε στον έλληνα πρωθυπουργό τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά διαφοροποιεί συνεχώς τις προτάσεις και τη στάση της, προκαλώντας σύγχυση.

Στους διπλωματικούς κύκλους στη Νέα Υόρκη έχει προκαλέσει εντύπωση αυτή η αναφορά γιατί δεν είναι κάτι που συνηθίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος περιορίζεται σχεδόν πάντα σε θέσεις πολιτικής όταν αναφέρεται στο Κυπριακό, κάτι που έκανε και στην προχθεσινή ομιλία του.

Η αναφορά του πάντως δεν έμεινε αναπάντητη και αποκρούστηκε από τον έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος υπεραμύνθηκε της σταθερότητας θέσεων, όπως φέρεται να είπε, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η υπενθύμιση Μητσοτάκη

Του υπενθύμισε, μάλιστα, την πρόσφατη πρότασή του για δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω ειδικού ταμείου και στη βάση πολύ συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

Καταγράφηκε δηλαδή για πολλοστή φορά η εμμονή της Τουρκίας να συνεχίσει να προστατεύει δήθεν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, μετακυλώντας τις ευθύνες στην Κυπριακή Δημοκρατία για δήθεν μονομερείς ενέργειες.

Σιγή… από Ακάρ

Σε κάθε περίπτωση, ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είναι ο μόνος που μίλησε μετά τη συνάντηση, έκανε λόγο για θετική επανεκκίνηση στον διάλογο Αθηνών – Αγκυρας, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει αν αυτό σημαίνει όχι προκλήσεις, όχι γεωτρήσεις.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, είπε ότι όλοι θέλουν λύση, αλλά ερωτηθείς για το θέμα των όρων αναφοράς είπε πως αυτά είναι λεπτομέρειες.

Γράψτε το σχόλιό σας