Ευρεία συνάντηση με φορείς του τουρισμού πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Περιφέρεια Κρήτης, με στόχο να συζητηθούν παράμετροι του «σοκ» που υπέστη ο τουρισμός με την κατάρρευση της Thomas Cook και να σχηματιστεί ενιαίο πλαίσιο που θα τεθεί στο υπουργείο και συνολικότερα την κυβέρνηση για την στήριξη στους επαγγελματίες του χώρου στο νησί.

Τι ζητούν

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι μέχρι αυτήν την ώρα οι επαγγελματίες έχουν υποστεί ζημιά μεγαλύτερη των 100 εκατομμυρίων ευρώ και σημείωσε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα «πρέπει όλοι να είμαστε μια γροθιά».

Μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Ο στόχος όλων είναι να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα από την πλευρά της κυβέρνησης, τόσο σε ό,τι αφορά τη μη πληρωμή του ΦΠΑ στα τιμολόγια τα οποία δεν έχουν πληρωθεί αλλά και τα τέλη παρεπιδημούντων. Θέλουμε όμως να υπάρξουν και μια σειρά από διευκολύνσεις και από τις τράπεζες, που πρέπει να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο.

»Οταν ένα τέτοιο ποσό δεν έχει πληρωθεί αντιλαμβάνεστε ότι και οι ξενοδόχοι είναι ένας πυλώνας ανάπτυξης του νησιού που πρέπει να πληρώσουν τους εργαζόμενούς τους. Είμαστε σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Τουρισμού, υπάρχει ένα θετικό κλίμα».

Τα ανεξόφλητα τιμολόγια

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης τόνισε:

«Τα ανεξόφλητα τιμολόγια είναι περίπου 100 εκατ. ευρώ, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Αυτήν τη στιγμή το πρώτο πράγμα που ζητήσαμε και εμείς και ο περιφερειάρχης είναι να διασωθούν οι εργαζόμενοι και από κει και πέρα να σωθούν οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και του χρόνου».

Το παρών στη σύσκεψη έδωσε και ο κ. Λευτέρης Παπακαλιάτης, αντιπρόσωπος της Thomas Cook στην Κρήτη.

«Τεράστια η ζημιά»

«Η ζημιά είναι τεράστια για όλη την Ελλάδα. Πιστεύω με την βοήθεια όλων ότι θα καταφέρουμε να βγούμε από αυτήν την κρίση. Χωρίς τη σύμπραξη όλων η κατάσταση θα είναι δυσκολότερη. Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, τις δικές μας επιχειρήσεις, επειδή εμείς έχουμε μεγάλη έκταση του Thomas Cook, το 50-55% των ξενοδοχείων μας είναι με τους πελάτες του, υπάρχει σχέδιο, αλλά η βοήθεια είναι απαραίτητη.

»Εχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι η πολιτεία θα βοηθήσει. Εμείς έχουμε 300 περίπου ξενοδοχεία που συνεργαζόμαστε ως Thomas Cook και αυτό που γνωρίζω είναι ότι στα περισσότερα, αν όχι όλα, υπάρχουν απλήρωτα τιμολόγια, από το τέλος Ιουνίου είναι όλα απλήρωτα» είπε ο κ. Παπακαλιάτης.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης επισήμανε ότι μέχρι τις 6 του Οκτώβρη αναμένεται να κλείσουν 20 ξενοδοχεία, τα οποία συνεργάζονταν άμεσα με την Thomas Cook, διότι δεν θα έχουν πια πελάτες.

Για τους εργαζόμενους

«Εχουμε ζητήσει από το υπουργείο οι εργαζόμενοι να πάρουν ένα μήνα παραπάνω από το ταμείο ανεργίας και να μπουν άμεσα στο ταμείο. Επίσης, ζητήσαμε τη μη πληρωμή του ΦΠΑ για τα μη εξοφλημένα τιμολόγια και τον δημοτικό φόρο έτσι ώστε να έχουμε και εμείς ελαφρύνσεις για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας.

»Τη Δευτέρα, όπως ενημερωθήκαμε θα γίνει μια διυπουργική συνάντηση για το θέμα, οπότε νομίζω ότι θα έχουμε απάντηση» ανέφερε ο κ. Χαλκιαδάκης.

Την αγωνία του εξέφρασε στη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, αλλά και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέλιος Βοργιάς, που διευκρίνισαν ότι επιβάλλεται να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο