Η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας μίλησε: Η αναστολή της λειτουργίας της Βουλής είναι παράνομη, άκυρη και χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Έτσι, ο Μπόρις Τζόνσον διέκοψε εσπευσμένα την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, επιστρέφοντας για ακόμα μία φορά ταπεινωμένος στα πάτρια εδάφη. Στον ορίζοντα βρίσκεται και η face to face αναμέτρησή με τη Βουλή που παρανόμως σφράγισε και η οποία δεν θα τον υποδεχτεί με ανοιχτές αγκάλες.

Οι αντιδράσεις

Παρότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος είναι ήδη πίσω στη Βρετανία, δήλωσε ότι διαφωνεί μεν, αλλά θα σεβαστεί τη δικαστική ετυμηγορία, πηγή κοντά στον Τζόνσον κάνει λόγο για «ένα σοβαρό λάθος που θα έχει συνέπειες στα πολιτικά πράγματα».  Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της πλειοψηφίας στη Βουλή των Κοινοτήτων Τζέικομπ Ρις – Μόγκ φέρεται να χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση, ως «συνταγματικό πραξικόπημα», προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και μεταξύ των Τόρις.

Κόρμπιν: «Ο Τζονσον να ζητήσει συγνώμη από το λαό»

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είναι να «στριμώξει» όσο περισσότερο γίνεται τον Τζόνσον προκειμένου να παραταθεί το Brexit, εφόσον φυσικά δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου. Κάτι τέτοιο βέβαια, σύμφωνα και με τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες, δεν φαίνεται για την ώρα στον ορίζοντα.

Ο Κόρμπιν, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC κάλεσε τον Τζόνσον να παραιτηθεί, λέγοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός οφείλει να ζητήσει συγνώμη από τη βασίλισσα και τον βρετανικό λαό, μετά από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Κατηγόρησε δε τον Τζόνσον για κατάχρηση εξουσίας.

Με το βλέμμα στο κοινοβούλιο

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ο Κόρμπιν δεν σκέφτεται ως λύση την ψήφο δυσπιστίας, αλλά επικεντρώνεται στην επέκταση του άρθρου 50, παρά τις συνεχείς δηλώσεις Τζόνσον ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και ότι η Βρετανία θα βρεθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 19 Οκτωβρίου σε κάθε περίπτωση.

Σε κάθε περίπτωση τα βλέμματα είναι στραμμένα στο βρετανικό κοινοβούλιο, στο οποίο θα απευθυνθεί σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να είναι έτοιμοι να τον «πυροβολήσουν» με ερωτήσεις.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο