Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Τρίτη τις ΗΠΑ και το Ιράν να επαναλάβουν τις «διαπραγματεύσεις» για να αποτραπεί ο «κίνδυνος ανάφλεξης» στον Κόλπο και ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

«Περισσότερο από ποτέ»

«Περισσότερο από ποτέ, έχει έρθει η ώρα για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ, του Ιράν, των συμβαλλόμενων μερών της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA) και των δυνάμεων της περιοχής, τις οποίες αφορά κυρίως η ασφάλεια και η σταθερότητα της περιοχής αυτής, δήλωσε από το βήμα του ΟΗΕ.

«Οι στόχοι αυτών των διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι αρχικά η πλήρης βεβαιότητα ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο, μετά η έξοδος από την κρίση στην Υεμένη, κατά τρίτον το σχέδιο περιφερειακής ασφάλειας που να περιλαμβάνει τις άλλες κρίσεις στην περιοχή και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, τέλος άρση των οικονομικών κυρώσεων», πρότεινε ο Μακρόν.

«Δεν είμαι αφελής ούτε πιστεύω σε θαύματα, αλλά στο θάρρος για την οικοδόμηση της ειρήνης και ξέρω ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν, όπως και όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας αυτής, έχουν αυτό το θάρρος», τόνισε.

«Οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία άλλαξαν την κατάσταση. Σήμερα ο κίνδυνος είναι αυτός της ανάφλεξης εξαιτίας εσφαλμένου υπολογισμού ή δυσανάλογης αντίδρασης», είπε ο Μακρόν στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Στο χείλος της αβύσσου»

«Η ειρήνη βρίσκεται στο έλεος ενός συμβάντος που εκφυλίζεται και οι συνέπειες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και πέρα από αυτήν θα είναι πάρα πολύ σοβαρές για να ζούμε έτσι στο χείλος της αβύσσου», προειδοποίησε.

«Θέλει θάρρος να οικοδομήσεις την ειρήνη», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες που άρχισαν πρόσφατα ώστε όλες οι πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Για τον Μακρόν, ελλείψει προοπτικής για διπλωματική λύση, «η στρατηγική της πίεσης των ΗΠΑ επί του Ιράν δεν μπορεί να οδηγεί παρά στην αύξηση των εντάσεων στην περιοχή».

«Στην αμερικανική στρατηγική και την ευρωπαϊκή, τη ρωσική και την κινεζική βούληση για την προάσπιση της συμφωνίας της Βιέννης του 2015, το Ιράν απάντησε με τη μεγαλύτερη δυνατή επίθεση επί του περιφερειακού περιβάλλοντός του» συμπλήρωσε ο γάλλος πρόεδρος.

«Η αύξηση των εντάσεων ήταν τους τελευταίους μήνες συνεχής και οι επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου κατά της Σαουδικής Αραβίας άλλαξαν τα δεδομένα» υποστήριξε.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο