Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα... μυστικά της Νέας Υόρκης

Τα… μυστικά της Νέας Υόρκης

Tο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη περιβάλλεται από μυστήριο λόγω της σπουδαιότητας των συναντήσεων και των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός

Tο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αμερική περιβάλλεται από μυστήριο λόγω της σπουδαιότητας των συναντήσεων και των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η πρώτη συνάντηση κατά την άφιξή του στην αμερικανική μεγαλούπολη θα είναι με τον ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμοντ (ή, κατά το ελληνικότερον, Δημήτρη Διαμαντή).

Εχει βεβαίως ανακοινωθεί ότι ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ της Βόρειας Μακεδονίας. Εκείνο που δεν έχει όμως ανακοινωθεί, όπως αναφέρει ο «Βηματοδότης», είναι η συνάντηση που θα έχει την Τρίτη το πρωί με τον ηγέτη της Αλβανίας Εντι Ράμα και εν συνεχεία με τον Χασίμ Θάτσι, τον πρόεδρο του Κοσόβου.

Το Κόσοβο άλλωστε βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα στα Βαλκάνια. Αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς και το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) θα μιλήσει για την κλιματική αλλαγή στη Σύνοδο Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι συναντήσεις της Τετάρτης

Η Τετάρτη είναι επίσης σημαντική μέρα για τον πρωθυπουργό. Οχι επειδή θα συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν μέσω τουρκικών απειλών και προκλήσεων στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά επειδή θα έχει γεύμα εργασίας για επενδύσεις με τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος.

Αλλά δεν θα είναι μόνοι. Ο αμερικανός υπουργός θα έχει μαζί του και επενδυτές, όπως βεβαίωσε την ελληνική αντιπροσωπεία. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω και τούτα: κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, καθ’ οδόν προς την Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ρος έθεσε και το θέμα των ορφανών τουρκικών stealth F-35 αεροσκαφών, με τον κ. Μητσοτάκη να προβάλλει τα οικονομικά εμπόδια. Στην πραγματικότητα το γεύμα Μητσοτάκη – Ρος αποτελεί προάγγελο της συνάντησης Μητσοτάκη – Τραμπ. Και εξηγούμαι…

Η συνάντηση με τον πλανητάρχη θα γίνει το μεσημέρι της Τετάρτης στην έδρα του ΟΗΕ. Εκείνη την ημέρα ο πρωθυπουργός θα συναντήσει πρώτα τον κ. Ζάεφ και αμέσως μετά τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τι θα ζητήσει από τον Τραμπ

Πάντοτε όταν έλληνας πρωθυπουργός συναντάται με αμερικανό πρόεδρο είναι ευκαιρία για να θέσει ορισμένα ζητήματα. Αυτήν τη φορά δεν πάει ο κ. Μητσοτάκης να συναντήσει τον Τραμπ ως επαίτης, δεν πρόκειται να του ζητήσει τίποτα, παρά μόνο να μη φορολογήσει το λάδι, τις ελιές και το μέλι, και βεβαίως θα καταγγείλει την τουρκική προκλητικότητα.

Το θέμα είναι τι θα ζητήσει ο κ. Τραμπ.

Διαβάστε επίσης: Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ και ποια «ανταλλάγματα» θα περιμένουμε

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στα μεσοδιαστήματα θα συναντήσει εκπροσώπους επενδυτών, το εβραϊκό λόμπι, ομογενειακές οργανώσεις, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε αμερικανικά δίκτυα (και στο Bloomberg). Μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θα είναι και η σύζυγός του Μαρέβα.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024