Σήμερα, Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, τιμάται από την Εκκλησία, η μνήμη του Αγίου Νικολάου, Νεομάρτυρα παντοπώλη από το Καρπενήσι, ο οποίος απάντησε με σθένος στον κριτή, όταν με πλεκτάνες προσπάθησαν να τον εξισλαμίσουν.

«Εγώ χριστιανός είμαι και τον Χριστό μου πιστεύω για αληθινό Θεό. Οι τιμές και τα οφίκια που μου τάζεις, δεν μου χρειάζονται. Εγώ τον Χριστό μου δεν αρνούμαι, τον Χριστό πιστεύω, για το όνομα του θα πεθάνω, Τούρκος δεν γίνομαι».

Ο βίος του Αγίου Νικολάου

Γεννημένος στο Καρπενήσι από γονείς ευσεβείς, σε ηλικία 15 χρονών βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη υπηρετώντας στο παντοπωλείο του πατέρα του, στο Ταχτά Καλέ. Κάποιος κουρέας Τούρκος όμως, του έδωσε να διαβάσει την Τούρκικη ομολογία πίστης, μπροστά σε μάρτυρες ενώ ο Άγιος Νικόλαος προσπαθούσε ακόμα να μάθει την γλώσσα.

Όταν του είπαν ότι γίνεται Τούρκος, ο Άγιος Νικόλαος αμέσως ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό. Για την δυναμική του αυτή απάντηση βασανίστηκε μέσα στη φυλακή με τον πιο άγριο τρόπο, με τον ίδιο να μένει ακλόνητο στην πίστη του.

Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 1672 μ.Χ. σε ηλικία μόλις 15 ετών τον αποκεφαλίζουν.

Το λείψανο του ενταφιάστηκε στο Μοναστήρι της Παναγίας Χάλκης. Η κάρα του Αγίου, μεταφέρθηκε αργότερα στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου του Άγιου Όρους. Περισσότερα στοιχεία για το μαρτύριο που υπέστη ο νεαρός Άγιος έδωσε ο τότε γραμματέας της Γαλλικής πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος είχε εντυπωσιασθεί από το σθένος και την πίστη του Νικολάου.

Η σιαγόνα του Αγίου είναι στη Μονή Προυσού Ευρυτανίας. Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκεται στον ομώνυμο Ναό Καρπενησίου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο