Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γρίβας στο One Channel: Σκληρό καρύδι το Ιράν, προσεκτικές οι ΗΠΑ απέναντί του

Γρίβας στο One Channel: Σκληρό καρύδι το Ιράν, προσεκτικές οι ΗΠΑ απέναντί του

Για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και τις πιθανές συνέπειες στις γεωπολιτικές ισορροπίες μίλησε στο One Channel ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Κώστας Γρίβας. Ενδιαφέρουσα η ανάλυσή του και για τα ελληνοτουρκικά

Για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και τις πιθανές συνέπειες στις γεωπολιτικές ισορροπίες μίλησε στο One Channel ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Κώστας Γρίβας.

«Tις εγκαταστάσεις της Aramco τις χτύπησε ένας πύραυλος κρουζ ιρανικής κατασκευής. Αυτό από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα. Στην επίθεση συμμετείχαν και μη επανδρωμένα αεροχήματα» σχολίασε ο κ. Γρίβας και πρόσθεσε πως «μπαίνουμε σε μία αστάθεια όσον αφορά την αγορά του πετρελαίου. Κι αυτό δεν ξέρω ποιους ευνοεί και ποιους όχι. Δε ξέρω αν μακροπρόθεσμα αυτό είναι αντίθετο στα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Για το ενδεχόμενο σύρραξης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, σημείωσε πως «οι ΗΠΑ είναι πολύ προσεκτικές. Το Ιράν είναι σκληρό καρύδι. Έχει αναπτύξει πολύ επικίνδυνα πυραυλικά συστήματα, προηγμένες τορπίλες, νάρκες. Οι ΗΠΑ δεν ξέρουν, αν στην αρχική φάση μιας σύρραξης, δεν θα υποστούν μια ταπεινωτική κατάσταση. Βέβαια και οι Ιρανοί φοβούνται. Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάνννη. Δύσκολα μπορεί να βγάλει κανείς συμπεράσματα για το τι μέλλει γενέσθαι».

«Συντελείται μια ευρεία ρομποτοποίηση του πολέμου» διαπίστωσε ο καθηγητής και υποστήριξε την ανάγκη η Ελλάδα να εισέλθει σε αυτή τη διαδικασία, δεδομένου μάλιστα ότι ο εκρηκτικός γείτονας μας, η Τουρκία, έχει σημειώσει πρόοδο στον τομέα.

«Η Τουρκία είναι πολύ μπροστά συγκριτικά με εμάς στον τομέα. Υπάρχει έκρηξη στρατιωτικών τεχνολογιών στην Τουρκία που η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Δεν πρέπει να υποτιμούμε την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει στην εγχώρια ανάπτυξη οπλικών συστημάτων η γειτονική χώρα» σχολίασε σχετικά.

«Οι νέες τεχνολογίες είναι τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα, να συνδυάσει την ρομποτική επανάσταση που είναι προ των πυλών με αυτό που λέμε τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, έτσι ώστε να επενδύσει σε νέες μορφές οπλικών συστημάτων, φθηνών, ραμμένες και κομμένες στα μέτρα μας» επεσήμανε.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας ισχύ. Βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική κατάσταση. Είναι ανάγκη να επενδύσουμε στις νέες τεχνολογίες» πρόσθεσε.

«Η Τουρκία διεκδικεί ρόλο ευρασιατικής υπερδύναμης. Και για να το κάνει αυτό θέλει να ακρωτηριάσει την Ελλάδα και να κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς δεν θέλουμε. Συνεπώς δεν είναι κάτι που μπορούμε να συζητήσουμε διμερώς» ανέφερε για το ρόλο και τις βλέψεις της Τουρκίας στην περιοχή.

Για τη συνάντηση δε Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ήταν ξεκάθαρος. «Υπάρχουν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές που αν παραβιαστούν θα πάμε σε πολύ πολύ άσχημες καταστάσεις. Αυτό πρέπει να διαμηνύσει ο πρωθυπουργός στον Ταγιπ Ερντογάν» υποστήριξε.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024