Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

Η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μετακινήσεων» ή «Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» ενθαρρύνει τους πολίτες να περπατήσουν στους δρόμους πολλών πόλεων.

Η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μετακινήσεων» ή «Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» ξεκινά από την Γαλλία το 1998 και καθιερώνεται σε πανευρωπαϊκή κλίμακα το 2000, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο για τα αυτοκίνητα με στόχο να ενθαρρύνουν τους πολίτες να κινηθούν δίχως αυτά, να περπατήσουν περισσότερο, να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μεταφοράς ή το ποδήλατό τους.

Στη χώρα μας, από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 1.500.000 νέα αυτοκίνητα, επιβαρύνοντας κατά 80% την ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά τους θερμούς μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace, την πρωτιά σε υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα κρατά η Θεσσαλονίκη, δεύτερη είναι η Αθήνα και ακολουθούν Λάρισα και Πάτρα.

Όπως αναφέρουν μελέτες του τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών αν τα μέσα επίπεδα των μικροσωματιδίων στην Αθήνα ήταν κάτω από 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, αντί των 52,12 που είναι τώρα, θα είχαμε 5.066 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο.

Παράλληλα μια τέτοια μείωση θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής σχεδόν κατά ένα χρόνο για κάθε κάτοικο της Αθήνας.

Δωρεάν μετακίνηση σε όλες τις γραμμές του ΟΑΣΘ σήμερα, Κυριακή

Ο Ο.Α.Σ.Θ. συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου 2019), στο πλαίσιο της Κοινωνικής Ευθύνης του, υλοποιώντας τις εξής δράσεις:

  • Δωρεάν μετακίνηση με όλες τις λεωφορειακές γραμμές, από τις 16:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Με αυτήν την δράση ενθαρρύνεται η χρήση των μέσων μεταφοράς για τις μετακινήσεις των πολιτών έναντι των ιδιωτικών οχημάτων.
  • Δωρεάν μετακίνηση με την «Πολιτιστική  γραμμή» Νο 50, από τις 16:00 έως τη λήξη της βάρδιας, μία ευκαιρία των πολιτών να γνωρίσουν την ιστορία και τα μνημεία της Θεσσαλονίκης.
  • Με ενέργειες που θα προωθήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα διανεμηθούν δωρεάν 10 (δέκα) κάρτες μηνιαίων διαδρομών που προσέφερε ο Ο.Α.Σ.Θ.

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024