Στην εκπομπή One Report μίλησε ο Γραμματέας Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων Ελλάδας, Θεόδωρος Σκυλακάκης για τα προβλήματα που προκύπτουν από τις ελλείψεις φαρμάκων για σοβαρές ασθένειες, αλλά και από τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τη διάθεση 59 φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) μέσα από κανάλια διανομής εκτός ΕΟΠΥΥ.

«Πρέπει να μπει ένα τέλος στην κατάσταση», είπε ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας για τις εικόνες ντροπής με τις ατέλειωτες ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, είναι στο σωστό προσανατολισμό να επιστρέψουν τα φάρμακα στα φαρμακεία της γειτονιάς, όπως γίνεται σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο χρόνος παράδοσης φαρμάκων αγγίζει τις 72 ώρες

«Έχουμε το πληρέστερο δίκτυο φαρμακείων σε όλη την Ευρώπη με πολυάριθμα φαρμακεία και φαρμακαποθήκες. Αν ακολουθούνταν το παραδοσιακό μοντέλο διανομής φαρμάκων, δηλαδή από την φαρμακοβιομηχανία στην αποθήκη και μετά στα φαρμακεία της γειτονίας, ο χρόνος παράδοσης στους ασθενείς θα ήταν 2,5 με 3 ώρες» επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης.

Αντίθετα, σήμερα – ακόμα και αν δουλέψουν όλα τέλεια – μιλάμε για χρόνο παράδοσης που αγγίζει τις 72 ώρες.

Μέχρι το 2009 όλα τα φάρμακα για σοβαρές ασθένειες διατίθεντο από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Από το 2010 και μετά, με τον μνημονιακό νόμο 3816, αυτό άλλαξε για να περιοριστούν οι δαπάνες.

«Πάμε να στήσουμε ένα καινούργιο δίκτυο βάζοντας σε κίνδυνο της δημόσια υγεία»

Μιλώντας για το νέο σύστημα διάθεσης φαρμάκων μέσω καναλιών διανομής εκτός ΕΟΠΥΥ, ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε ότι «απλώς αλλάζει η γραφειοκρατία».

Ο κ. Σκυλακάκης έγειρε ερωτήματα για τον τρόπο μεταφοράς των φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε αυτά της γειτονιάς. Τα φάρμακα για τις σοβαρές ασθένειες κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: θερμοευαίσθητα, φωτοευαίσθητα και τοξικά αν σπάσουν. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία Good Distribution Practice (GDP), θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για την σωστή μεταφορά αυτών των φαρμάκων, με απαραίτητη εξειδίκευση προσωπικού και επαρκείς υλικοτεχνικές υποδομές.

«Πάμε να στήσουμε ένα καινούργιο δίκτυο, με όποιες «παιδικές ασθένειες» έχει αυτό, βάζοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει κάποιος λόγος» κατέληξε χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο