Όμορφο ορεινό χωριό της Κεντρικής Εύβοιας, τα Καμπιά είναι χτισμένα σε ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά, σε απόσταση 33,5 χλμ ΒΑ από τη Χαλκίδα.

Η πηγή Κρύα Βρύση και το Καμπιώτικο φαράγγι (φαράγγι του Χάβου) δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στα Καμπιά, όπου λειτουργεί εκτροφείο πέστροφας.

Πάνω από το χωριό υψώνεται το Ξεροβούνι, όρος με εντυπωσιακό ανάγλυφο. Εδώ βρίσκεται το οροπέδιο Μαλών, όπου έχουν εντοπιστεί λείψανα αρχαίου τείχους.

Στο φαράγγι του Χάβου υπάρχει αρχαίο υδραγωγείο, ενώ στην ευρύτερη περιοχή των Καμπιών και των Κάτω Καμπιών έχουν έρθει στο φως σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα.

Όσον αφορά τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής των Καμπιών, ξεχωρίζει ο σπηλαιώδης ναός της Αγίας Κυριακής, σε περιοχή με τρεχούμενα νερά, μικρούς καταρράκτες και πυκνή βλάστηση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, τα ξωκλήσια του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, με υπεραιωνόβιο πλατάνι δίπλα του, και της Αγίας Άννας, στα Κάτω Καμπιά.

Το Μαυρόπουλο και ο Μίστρος

Νότια από τα Καμπιά βρίσκεται το Μαυρόπουλο, οικισμός με παλαιά πετρόχτιστα σπίτια, χτισμένος σε ωραίο φυσικό περιβάλλον, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πλατάνια. Στην περιοχή του Μαυρόπουλου βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγίας Βροντά.

Νοτιοδυτικά από το Μαυρόπουλο βρίσκεται ο Μίστρος, κτηνοτροφικό χωριό, χτισμένο σε καταπράσινη κοιλάδα με πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Εδώ θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.

Γράψτε το σχόλιο σας