Τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχίσουν να καθοδηγούνται από τα ψηφίσματα του ΣΑ, είπε ο Στεφάν Ντούτζαρικ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι λαμβάνουν υπόψη το ψήφισμα 550, που «θεωρεί ότι οι όποιες απόπειρες για εγκατάσταση σε οποιοδήποτε μέρος των Βαρωσίων άλλων πλην των κατοίκων τους δεν είναι αποδεκτές».

«Παρακολουθούμε την κατάσταση»

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε επίσης ότι τα Ηνωμένα Εθνη «παρακολουθούν την κατάσταση στενά και συνεχώς», και ισχυρίστηκε ότι «τα ΗΕ δεν έλαβαν καμία επίσημη ενημέρωση για σχέδια ανοίγματος των Βαρωσίων».

Στον εκπρόσωπο τέθηκαν υπόψη από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων οι δηλώσεις που έκανε την περασμένη Πέμπτη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι θα ανοίξουν τα Βαρώσια και ρωτήθηκε αν, με αφορμή την ανησυχία που ο κ. Ντουζαρίκ εξέφρασε δύο μέρες νωρίτερα για δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου περί ενσωμάτωσης της Δυτικής Οχθης, υπάρχει κάτι αντίστοιχο και για τις τουρκικές δηλώσεις για τα Βαρώσια.

«Θα αφήσω σε σας τις συγκρίσεις διαφορετικών υποθέσεων. Θα παίρνουμε κάθε θέμα χωριστά. Το θέμα που αναφέρατε σχετικά με την Κύπρο είναι προφανώς σημαντικό και ευαίσθητο στο πλαίσιο του Κυπριακού» είπε ο κ. Ντούτζαρικ.

Η επιστολή Αναστασιάδη

Σε ερώτημα αν εννοεί την Τουρκία όταν λέγει πως τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα, ο Ντούτζαρικ επέμεινε ότι «δεν λάβαμε επίσημη ενημέρωση για το θέμα».

Το ίδιο ανέφερε και όταν του επισημάνθηκε η επιστολή που έστειλε στον γ.γ. στις 26 Ιουνίου ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και η απάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην απαντητική επιστολή, στις 7 Ιουλίου, ο Γκουτέρες διαβεβαίωνε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «η θέση των ΗΕ παραμένει απαράλλακτη. Τα ΗΕ συνεχίζουν να καθοδηγούνται από τα ψηφίσματα του ΣΑ και είναι διαθέσιμα να βοηθήσουν με όποια μέτρα συνάδουν με αυτά τα ψηφίσματα».

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο