Το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ και οι δηλώσεις Ερντογάν που εργαλειοποιούν το προσφυγικό ζητήθηκαν από Κύπρο και Ελλάδα να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο.

Στήριξη από την Ελλάδα

Το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ ζήτησε να τεθεί στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, και συγκεκριμένα στο σημείο «τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, Νικόλαος Αιμιλίου, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Το αίτημα της Λευκωσίας υποστήριξε με τοποθέτησή του στο ΣΓΥ ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελλάδας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης,

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Πολίτης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, κατά την τοποθέτησή του στο ΣΓΥ ανέφερε ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί από τον περασμένο Ιούνιο (όταν το ζήτημα είχε συζητηθεί στο Συμβούλιο), αντιθέτως, επιδεινώθηκε με σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και δηλώσεων ακόμα και ανώτατων τούρκων αξιωματούχων.

«Οι δηλώσεις Ερντογάν»

«Συμπαρασταθήκαμε στο αίτημα της Κύπρου και προσθέσαμε να συζητηθούν και οι δηλώσεις Ερντογάν που εργαλειοποιούν το προσφυγικό και απειλεί ότι αν δεν ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά του θα αυξήσει τις ροές», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελλάδας.

«Θέσαμε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τόσο σε ό,τι αφορά την παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου, αλλά και τις απειλές που δέχεται η χώρα μας για το προσφυγικό», συμπλήρωσε.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου είχε ανακοινώσει ότι θα παραμείνει προσηλωμένο στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο