Να ξεκαθαρίσουμε σε μια άτυπη πενταμερή ποια λύση θέλουμε και μετά να συμφωνήσουμε στους όρους αναφοράς, λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για το Κυπριακό

Παρά τον οδοδείκτη στο τελευταίο ψήφισμα του ΣΑ των ΗΕ της διαδικασίας για την επανέναρξη του ουσιαστικού διαλόγου στο Κυπριακό που αναφέρεται στους όρους αναφοράς, σε μια τριμερή και μια άτυπη πενταμερή, ο τούρκος ΥΠΕΞ, σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κύπρου» θέτει σαν προϋπόθεση την πραγματοποίηση άτυπης πενταμερούς για να ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η λύση, αφού λέει ότι η ομοσπονδία τελείωσε στο Κραν Μοντάνα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσασούβογλου, θα πρέπει στην παρούσα συγκυρία «να καθορίσουμε το τι θα διαπραγματευτούμε, να δημιουργήσουμε το πλαίσιο, δηλαδή το έγγραφο των όρων αναφοράς της διαπραγμάτευσης και να πάμε σε διαπραγμάτευση επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα».

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό: Επανεκκίνηση της διαδικασίας ή παράταση της σημερινής κατάστασης

Ο τούρκος αξιωματούχος χαρακτηρίζει αξιοσημείωτες τις εναλλακτικές προτάσεις που λέει ότι παρουσίασε ο Νίκος Αναστασιάδης στις μεταξύ τους διμερείς συναντήσεις, όπως την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, τη συνομοσπονδία και τα δύο κράτη.

Οι εγγυήσεις

Στο ζήτημα των εγγυήσεων η τουρκική πλευρά παρουσιάζεται τώρα με ανανεωμένες απαιτήσεις και διά του ΥΠΕΞ της λέει ότι, ενώ η ε/κ πλευρά επιθυμεί το τέλος των εγγυήσεων, η τ/κ πλευρά επιθυμεί τη διατήρησή τους.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι αν δεν υπήρχαν οι τουρκικές εγγυήσεις, η ε/κ πλευρά δεν θα παραχωρούσε ποτέ στην τ/κ πλευρά το δικαίωμα που της αναλογεί στους υδρογονάνθρακες. «Θα συνεχίσουμε» -υποστηρίζει «τις εργασίες μας στη θάλασσα και στα οικόπεδα που μας έχει εξουσιοδοτήσει η ‘ΤΔΒΚ’, μέχρι να βρεθεί μια κοινή λύση στο όλο ζήτημα».

Διαβάστε επίσης: Δένδιας: Επανεκκίνηση των σχέσεων με την Τουρκία χωρίς εκπτώσεις

Η Αμμόχωστος

Σε ό,τι αφορά το Βαρώσι, για πρώτη φορά ο Τούρκος ΥΠΕΞ βάζει στο τραπέζι ένα νέο στοιχείο λέγοντας ότι «σημασία έχει το δικαίωμα χρήσης». «Πολλοί Ε/κ το ζητούν, προσφεύγουν στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας παρά τις ενστάσεις της ε/κ ηγεσίας. Όλοι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν το ακίνητό τους. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό αίτημα, το οποίο εμείς το σεβόμαστε» λέει ο Τσαβούσογλου και καταλήγει σημειώνοντας ότι το σχέδιο για την πόλη θα γνωστοποιηθεί αφού γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο