Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηχηρή απάντηση Λευκωσίας για Αμμόχωστο: Δεν θα μείνουμε αδρανείς στις τουρκικές προκλήσεις

Ηχηρή απάντηση Λευκωσίας για Αμμόχωστο: Δεν θα μείνουμε αδρανείς στις τουρκικές προκλήσεις

Σε γραπτή του δήλωση ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέρει ότι η κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ότι αυτές «αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τους κύριους στόχους της Τουρκίας»

Τις σημερινές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για την Αμμόχωστο καταδικάζει η κυπριακή κυβέρνηση, τονίζοντας ότι δεν θα παραμείνει αδρανής.

Σε γραπτή του δήλωση ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέρει ότι η κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ότι αυτές «αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τους κύριους στόχους της Τουρκίας».

«Από τη μια την παρεμπόδιση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού και τον τερματισμό της κατοχής και από την άλλη την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ με σκοπό το σφετερισμό πολύ μεγάλου μέρους των φυσικών πόρων της Κύπρου, αλλά και καθαρά επεκτατικές βλέψεις εις βάρος της Αμμοχώστου» επισημαίνει.

«Δεν θα παραμείνουμε αδρανείς, αλλά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση θα αξιοποιήσουμε όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεσή της η Κυπριακή Δημοκρατία» καταλήγει.

Οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Την πρόθεση της Άγκυρας να ανοίξει τα Βαρώσια, στην Αμμόχωστο, επιβεβαίωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς εάν «τα Βαρώσια θα ανοίξουν», απάντησε καταφατικά.

«Κάνουμε προετοιμασίες. Ναι θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα, ο Τσαβούσογλου είχε κάνει γνωστή την πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει προξενείο στην Αμμόχωστο.

Διαβάστε επίσης: Προξενείο στην Αμμόχωστο προαναγγέλλει ο Τσαβούσογλου

Παράλληλα, ο ίδιος αναφερόμενος στο θέμα των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, επεσήμανε ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της «μέχρι τέλους».

Αυστηρά μηνύματα Μητσοτάκη – Αναστασιάδη

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έρχονται δύο ημέρες μετά τα σαφή μηνύματα για όλα τα ανοιχτά ζητήματα στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου με την Τουρκία που έστειλαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης.

Στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο εκδόθηκε μετά από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίστηκε ότι ο κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε τον έλληνα πρωθυπουργό για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, για την άτυπη συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στις 9 Αυγούστου, και την καταρχήν συναντίληψη για τους όρους αναφοράς, αλλά και τις προσπάθειες με την ειδική απεσταλμένη του γγ των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, καθώς και τα προβλήματα που παρεμβλήθηκαν από την Τουρκία στη συνέχεια.

Οι δύο πλευρές τονόνισαν πως έγινε, ακόμη, ενδελεχής ενημέρωση τόσο για τις επιθετικές και έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα όσο και έναντι της Αμμοχώστου, καθώς και σχετικά με την εκδήλωση ακραίας αδιαλλαξίας κατά την παράνομη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα Κατεχόμενα.

Ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενώ συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Παράλληλα, διατύπωσαν την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.

Ηχηρό μήνυμα Αναστασιάδη

Την ίδια ώρα, αδύνατη χαρακτηρίζει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, υπό την απειλή κανονιοφόρων και παρουσία των τουρκικών γεωτρύπανων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «εάν δεν τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, δεν υπάρχει περίπτωση κάτω από τις απειλές των κανονιοφόρων να προσέλθεις, να παρακαθήσεις σε διαπραγματεύσεις και να αναμένεις ότι είναι δυνατόν να έχεις ένα αποτέλεσμα που θα γίνει αποδεκτό και από τις δύο κοινότητες. Διότι είναι συμφωνημένο ότι η όποια λύση δεν θα υπογραφεί από τους ηγέτες αλλά ύστερα από δημοψήφισμα. Συνεπώς, η λύση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και τις προσδοκίες και των δύο πλευρών.

Μάλιστα, ο κ. Αναστασιάδης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Αμμοχώστου, επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία για τριμερή συνάντηση για το Κυπριακό ανήκει πλέον στον γ.γ του ΟΗΕ, ενώ θεωρεί ότι το κλειδί για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας.

«Δυστυχώς, η Τουρκία ελέγχει απόλυτα την πολιτική ζωή των Κατεχομένων και την οικονομική ζωή των Τουρκοκυπρίων είτε δια της παρουσίας του τουρκικού στρατού, είτε δια της οικονομικής βοήθειας που παρέχει, είτε με την παρουσία των εποίκων που δυστυχώς όσο ο χρόνος περνά, αυξάνονται με μία υπολογιζόμενη παρουσία – ακόμα και από τους Τουρκοκύπριους – που σήμερα μπορεί να αποτελεί και πλειοψηφία του πληθυσμού των Κατεχομένων» τονίζει με έμφαση.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024