Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
9/11: Το συγκινητικό χάκα Νεοζηλανδών πυροσβεστών για τους συναδέλφους τους στη Νέα Υόρκη

9/11: Το συγκινητικό χάκα Νεοζηλανδών πυροσβεστών για τους συναδέλφους τους στη Νέα Υόρκη

Οι πυροσβέστες χόρεψαν τον παραδοσιακό χορό χάκα προκειμένου να τιμήσουν τους συναδέλφους τους που έπεσαν στο καθήκον στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Συγκίνηση προκάλεσαν πυροσβέστες από τη Νέα Ζηλανδία, οι οποίοι χόρεψαν χάκα, τον παραδοσιακό χορό της χώρας τους, για να τιμήσουν τους συναδέλφους τους που έπεσαν στο καθήκον στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες της Νέας Υόρκης τίμησαν σήμερα τα 18 χρόνια από την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση, η οποία άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη, και κυρίως στο «Σημείο Μηδέν» όπου έστεκαν οι δίδυμοι πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, έλαβαν χώρα εκδηλώσεις μνήμης για την τραγική αυτή ημέρα.

Διαβάστε επίσης: 11η Σεπτεμβρίου 2001: Η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο

Εντύπωση προκάλεσαν πυροσβέστες από τη Νέα Ζηλανδία, οι οποίοι πέταξαν από την άλλη άκρη του κόσμου για να τιμήσουν τους Αμερικάνους συναδέλφους τους που είτε έδωσαν την ζωή τους για να σώσουν συμπολίτες τους είτε εξακολουθούν να ζουν έχοντας πολλά προβλήματα υγείας. Οι Νεοζηλανδοί χόρεψαν χάκα, προκαλώντας δέος και συγκίνηση.

Τι είναι το χάκα

Το χάκα (haka) είναι ένα είδος ομαδικού χορού ή παράστασης. Εκτελούνται διάφορα χάκα σε σχέση με την περίπτωση.

Υπάρχουν χάκα τραγουδιού και χαράς, και πολεμικά χάκα. Υπάρχουν διάφορου τύποι πολεμικού χάκα – ένα που εκτελείται χωρίς όπλα, συνήθως για να εκφράσει δημόσια ή ιδιωτικά αισθήματα, είναι γνωστό ως «haka taparahi». Ένα άλλο, το «peruperu», εκτελείται με όπλα. Σε παλαιότερες εποχές, το περουπέρου εκτελείτο πριν από τη μάχη.

Σκοπός του ήταν να επικληθεί τον θεό του πολέμου και να προειδοποιήσει τους εχθρούς για τη μοίρα που τους περίμενε. Περιλάμβανε άγριες εκφράσεις προσώπου και γκριμάτσες, το βγάλσιμο της γλώσσας, φούσκωμα των ματιών, γρυλίσματα και κραυγές, και το κούνημα των όπλων.

Αν το χάκα δεν εκτελείτο με πλήρη ομοφωνία, αυτό θεωρείτο κακός οιωνός για τη μάχη. Συχνά οι πολεμιστές πήγαιναν γυμνοί στη μάχη, πέρα από μία πλεκτή από λινάτι ζώνη γύρω από τη μέση. Σκοπός των πολεμιστών ήταν να σκοτώσουν όλα τα μέλη από την εχθρική πολεμική ομάδα, ώστε να μην παραμείνει κανείς επιζών που να πάρει εκδίκηση.

Στη σημερινή εποχή, ωστόσο, το χάκα εκτελείται ως σημάδι σεβασμού για εκλεκτούς επισκέπτες ή για να εκφράσει την σημαντικότητα της περίστασης.

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024