Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πορεία για τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Πορεία για τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Σε υπογραφή ηλεκτρονικής έκκλησης για «Δικαιοσύνη για τον Ζακ» καλεί η Διεθνής Αμνηστία. Πορεία και συζήτηση στην πλατεία Συντάγματος στις 21/9 οργανώνει η πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie

Σε υπογραφή ηλεκτρονικής έκκλησης για «Δικαιοσύνη για τον Ζακ» καλεί η Διεθνής Αμνηστία με αφορμή τη συμπλήρωση στις 21 Σεπτεμβρίου ενός έτους από τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου στην περιοχή της Ομόνοιας.

«Συντασσόμαστε με το κίνημα αλληλεγγύης στον Ζακ και ζητάμε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι δράστες στις επιθέσεις ενάντια στον Ζακ, και όσοι συντέλεσαν στον θάνατό του, θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Επίσης ζητάμε να διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές, το ενδεχόμενο να υπήρξε κίνητρο μίσους, διάκρισης ή οποιασδήποτε άλλης προκατάληψης, στην επίθεση», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Θα σταλεί γράμμα στους αρμόδιους υπουργούς

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει επίσης ότι με την υπογραφή της σχετικής ηλεκτρονικής έκκλησης «θα σταλεί γράμμα στον υπουργό Δικαιοσύνης και στoν υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ και συγκεκριμένα:

-Τη διασφάλιση ότι όλοι οι δράστες στις επιθέσεις ενάντια στον Ζακ, και όσοι συντέλεσαν στον θάνατό του, θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης

-Τη διασφάλιση ότι στη διαδικασία απόδοσης δικαιοσύνης, θα διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές, το ενδεχόμενο να υπήρξε κίνητρο μίσους, διάκρισης ή οποιασδήποτε άλλης προκατάληψης, στην επίθεση.

Τι λέει η Διεθνής Αμνηστία

«Ο Ζακ Κωστόπουλος (Zackie) ήταν ακτιβιστής, drag-queen, και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και των οροθετικών ανθρώπων. Έχασε την ζωή του τον περασμένο Σεπτέμβρη μετά από εξαιρετικά βίαιη επίθεση που δέχτηκε αφού μπήκε σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Ομόνοιας και παγιδεύτηκε μέσα σε αυτό. Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατό του, ο Ζακ πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο που προκλήθηκε από τα πολλαπλά τραύματα που υπέστη.

Τα στοιχεία, οι μαρτυρίες και τα βίντεο που έχουν έρθει στη δημοσιότητα συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία, ενώ η υπόθεση απέκτησε σύντομα διεθνή εμβέλεια, με δημοσιότητα και κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες. Τα βίντεο δείχνουν τον Ζακ Κωστόπουλο να δέχεται εξαιρετικά βίαιη επίθεση από δύο άντρες και καταγράφουν αυτό που φαίνεται να αποτελεί καταχρηστική και αυθαίρετη χρήση βίας από την αστυνομία κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την σύλληψή του.

Η ποινική διερεύνηση για την επίθεση στον Ζακ πλέον ολοκληρώθηκε. Δυο πολίτες και τέσσερις αστυνομικοί κατηγορήθηκαν για θανατηφόρα σωματική βλάβη. Η οικογένεια του Ζακ κατέθεσε μήνυση ζητώντας να μετατραπούν οι κατηγορίες αυτές στη σοβαρότερη κατηγορία της ανθρωποκτονίας, για τους δύο πολίτες και τους εννέα αστυνομικούς που εμπλέκονται στη σύλληψη του Ζακ. Επίσης, στη μήνυση ζητούν να κατηγορηθούν επιπλέον οι τέσσερις αστυνομικοί για βασανιστήριο. Πολλοί/ες έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για ανεπάρκειες στη διερεύνηση, στο πλαίσιο των ευρύτερων επίμονων συστημικών αποτυχιών σε διερευνήσεις που αφορούν περιπτώσεις αστυνομικής βίας στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, η υπόθεση του Ζακ άνοιξε τις πόρτες ώστε να ξεχυθούν οι βαθιές προκαταλήψεις που φωλιάζουν σε τμήμα της κοινωνίας και του δημόσιου λόγου. Η επίθεση στον αδύναμο/η, τα στερεότυπα για την εικόνα του Άλλου, ο φόβος του διαφορετικού, ο στιγματισμός και η περιθωριοποίηση, η αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων που παρατηρήθηκε από την πρώτη στιγμή του θανάτου του Ζακ, αποτελούν φαινόμενα που δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν ανεκτά στην κοινωνία μας. Επιπλέον, ο σεξιστικός και ομοφοβικός χαρακτήρας, και ο στιγματισμός ενάντια στους χρήστες ναρκωτικών, στον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη σε πολλές περιπτώσεις ο δημόσιος διάλογος μετά το σοκαριστικό περιστατικό, σηματοδοτεί κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Πορεία και συζήτηση για τον Ζακ στις 21/9

Την ίδια ώρα η πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie καλεί σε συγκέντρωση και πορεία για τον Ζακ Κωστόπουλο, στις 21 Σεπτεμβρίου, oπότε και συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον χαμό του άτυχου νέου ακτιβιστή. Το σύνθημα είναι «Ένας χρόνος χωρίς δικαιοσύνη. Ένας χρόνος αγώνα». Η πορεία θα ξεκινήσει στις 14.00 από την οδό Γλάδστωνος, από το σημείο όπου έπεσε νεκρός ο Ζακ. Θα ακολουθήσει πορεία στο Σύνταγμα, καθώς και ενημέρωση και συζήτηση στην πλατεία Συντάγματος έναν χρόνο μετά.

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024