Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτρικό πολυτελές μέλλον και πανίσχυρο παρών από την Mercedes-Benz στην Φρανκφούρτη

Ηλεκτρικό πολυτελές μέλλον και πανίσχυρο παρών από την Mercedes-Benz στην Φρανκφούρτη

Πάνοπλη η παρουσία της Mercedes-Benz στη γερμανική έκθεση με έμφαση στην ηλεκτροκίνηση τόσο του παρόντος όσο και του μέλλοντος.

Mercedes Vision EQS

Από τις πλέον επιβλητικές όσο και τεχνολογικά ενσυνείδητες παρουσίες της γερμανικής έκθεσης, το πρωτότυπο Vision EQS αποτελεί μια πρώτη γεύση από το ηλεκτροκίνητο alter ego της μελλοντικής S-Class. Με αφετηρία μια νέα ευέλικτη πλατφόρμα σχεδιασμένη ειδικά για να υπηρετεί τις ηλεκτροκίνητες ανάγκες της και η οποία δυνητικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαφορετικά μήκη και τύπους αμαξωμάτων, η EQS φιλοξενεί στα σπλάχνα της μπαταρία 100 KWh, η οποία και της εξασφαλίζει αυτονομία έως και τα 700 χλμ. βάσει WLTP.


Τα ηλεκτρικά κυκλώματα της μπαταρίας μπορούν να υποστηρίξουν την φόρτιση σε ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC) 350 KW, αναπληρώνοντας την ενέργεια από το 0-80% σε λιγότερο από 20 λεπτά.

Oι μπαταρίες τροφοδοτούν δύο ηλεκτρικά μοτέρ, ένα για κάθε άξονα, αποδίδοντας συνδυαστικά 350 KW, δηλαδή 475 ίππους και 760 Nm ροπής ενώ χάρη στη διάταξη  εξασφαλίζουν κίνηση και στους τέσσερις τροχούς. Η επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα απαιτεί 4,5 δευτερόλεπτα, μέγεθος αντίστοιχο sportscar που ωστόσο συνδυάζεται με τις γνώριμες εξασφαλίσεις πολυτέλειας που εγγυάται η γερμανική φίρμα και την άνεση ενός τετράθυρου αμαξώματος.

Από τα στοιχεία που αξίζει να συγκρατήσει κανείς είναι το αποτελούμενο από 188 LED μπροστινό πάνελ το οποίο αντικαθιστά την παραδοσιακή γρίλια το οποίο ακριβώς λόγω του πλήθους των φωτιστικών σωμάτων μπορεί να εξασφαλίζει πλείστες διαμορφώσεις. Αντιστοίχως ισχύει και για το πίσω τμήμα το οποίο φωτίζεται από 229 LED που έχουν το σχήμα του τριάκτινου αστεριού το οποίο αποτελεί το έμβλημα της φίρμας.


Το εσωτερικό υιοθετεί μια μινιμαλιστική σχεδίαση αλλά και γενναιόδωρη σε οθόνες καθώς εκτός από την κάθετη οθόνη της κεντρικής κονσόλας που φιλοξενεί μια εξελιγμένη εκδοχή του ευφυούς infotainment ΜΒΘΧ, οθόνες παρεπιδημούν και στα υποβραχιόνια οδηγού και συνοδηγού, ενώ σε οθόνη μετατρέπεται και η επιφάνεια του ταμπλό εκεί όπου παραδοσιακά βρίσκεται ο πίνακας οργάνων. Σημειώστε επίσης ότι στις τεχνολογικές εξασφαλίσεις της EQS συγκαταλέγονται συστήματα ημιαυτόνομης οδήγησης που της επιτρέπουν αυτονομία επιπέδου 3.

Mercedes-Benz GLE 350 de 4ΜATIC και GLC 300 e 4MATIC

Tην παγκόσμια πρεμιέρα τους στην έκθεση της Φρανκφούρτης πραγματοποιούν και δύο νέες plug-in υβριδικές εκδόσεις των GLC και GLE οι οποίες εφοδιαζόμενες με κινητήρα εσωτερικής καύσης και ηλεκτρικό μοτέρ, προσφέρουν αυξημένη αποδοτικότητα, αποτελώντας παράλληλα απολύτως χειροπιαστή απόδειξη για την πρόθεση της Mercedes-Benz για τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της με την προοπτική προσθήκης 20 ηλεκτροκίνητων εκδόσεων και μοντέλων έως το τέλος του 2020.

Στην περίπτωση της βενζινοκίνητης plug-in υβριδικής έκδοσης της GLC, ένας δίλιτρος τετρακύλινδρος κινητήρας με απόδοσης 211 ίππων συνυπάρχει με ηλεκτρικό μοτέρ 90 KW, εξασφαλίζοντας συνδυαστική ισχύ 320 ίππων και 700 Nm ροπής. Το ηλεκτρικό μοτέρ τροφοδοτείται από μπαταρίες ιόντων λιθίου 13,5 KWh η επαναφόρτιση των οποίων απαιτεί 1,5 ώρα σε Wallbox ή πέντε ώρες σε δίκτυο οικιακής τάσης και οι οποίες εξασφαλίζουν ηλεκτρική αυτονομία 43 χλμ.  ενώ το κινητήριο σύνολο συμπληρώνει η παρουσία του αυτόματου κιβωτίου εννέα σχέσεων 9G Tronic και συστήματος τετρακίνησης.

Η επιτάχυνση από 0-100 χλμ. απαιτεί 5,7 δευτερόλεπτα και η μέγιστη ταχύτητα διαμορφώνεται σε 230 χλμ./ώρα. Παράλληλα με τα παραπάνω μεγέθη επιδόσεων, η συγκεκριμένη έκδοση εμφανίζει μέση κατανάλωση καυσίμου 2,2 λίτρων/100 χλμ. το οποίο αντιστοιχεί σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 51 γρ./χλμ. Σε επίπεδο σχεδίασης και χαρακτηριστικών η GLC 300 e δεν διαφέρει από τις μέχρι σήμερα γνωστές εκδόσεις του γερμανικού SUV με εξαίρεση την χωρητικότητα του πορτ μπαγκάζ η οποία περιορίζεται λίγο σε 395-1445 λίτρα.

Ακόμα εντυπωσιακότερη λόγω της αντιστοιχίας φυσικού μεγέθους και τιμών αποδοτικότητας είναι η περίπτωση της plug-in υβριδικής έκδοσης της GLE η οποία συνδυάζει πετρελαιοκινητήρα 2,0 λίτρων ισχύος 194 ίππων με ηλεκτρικό μοτέρ. Ο συνδυασμός της εξασφαλίζει ισχύ 320 ίππων και 700 Nm ροπής ενώ η μέση κατανάλωση περιορίζεται σε μόλις 1,1 λίτρο καυσίμου/100 χλμ. και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε 29 γρ./χλμ. Παράλληλα με τα παραπάνω μεγέθη η GLE 350 de προσφέρει τη δυνατότητα ηλεκτρικής αυτονομίας για 99 χλμ. (WLTP) χάρη στις μπαταρίες των 31,2 kWh με τις οποίες εξοπλίζεται και οι οποίες με τη συνδρομή ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος υπόσχονται την αναπλήρωση της ενέργειας από 10-80% σε περίπου 20 λεπτά.


Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις η plug-in υβριδική παραλλαγή της επιβλητικής GLE, επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 6,8 δευτερόλεπτα ενώ η μέγιστη ταχύτητα διαμορφώνεται σε 210 χλμ./ώρα. Aξίζει να σημειωθεί δε ότι στην περίπτωση της GLE 350 de ο χώρος αποσκευών παραμένει αμετάβλητος φτάνοντας έως και τα 1.915 λίτρα. Επίσης και στην προκειμένη περίπτωση η τετρακίνηση αποτελεί de facto στοιχείο σε διαμόρφωση όπου η κατανομή ροπής μπορεί να αλλάξει ανάμεσα στους τροχούς και στους άξονες με βάση τις εκάστοτε ανάγκες του οδηγού και τις συνθήκες πρόσφυσης.

Mercedes-Benz GLE Coupe και Mercedes-AMG GLE 53 Coupe

Εκτός από την παραπάνω «πρωτοεμφανιζόμενη» plug-in υβριδική έκδοση της GLE, στην Φρανκφούρτη πραγματοποιούν την παρθενική της εμφάνιση η νέα δεύτερη γενιά της κομψής όσο και δυναμικής εναλλακτικής του επιβλητικού SUV, GLE Coupe συνοδευόμενη από έκδοση AMG με τα διακριτικά 53 και ένα πανίσχυρο σύνολο επικουρούμενο από ήπια υβριδική τεχνολογία στην αθέατη πλευρά της.


Ξεκινώντας από την «απλή» εκδοχή της GLE Coupe αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ακόμα επιβλητικότερη σε μέγεθος έχοντας «κερδίσει» σε μήκος 3,9 εκ. φτάνοντας τα 4,939 μέτρα αλλά και σε πλάτος το οποίο έχει αυξηθεί κατά 7 χιλιοστά. Αυξημένο είναι και το μεταξόνιο (+2,0 εκ.) εξασφαλίζοντας λίγο παραπάνω χώρο για τα κάτω άκρα των επιβατών του πίσω καθίσματος. Μένοντας στα «χωροταξικά» μεγέθη η GLE Coupe διαθέτει χώρο αποσκευών 655 λίτρων ο οποίος με την αναδίπλωση των  πίσω καθισμάτων διαμορφώνεται σε 1.790 λίτρα.
Σημειώνεται ότι έχει μειωθεί κατά 6,0 εκατοστά το ύψος στο κατώφλι του χώρου αποσκευών για ευκολότερη φόρτωση. Σε ότι αφορά την εικόνα του εσωτερικού, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς είναι ανάλογη της «παραδοσιακής» εκδοχής αμαξώματος της GLE με κυρίαρχο το infotainment ΜΒUX σε οθόνη 12,3 ιντσών, με την ευφυή όσο και διαδραστική φωνητική λειτουργία που ενεργοποιείται με την εντολή «Hey Mercedes» και τον αντίστοιχου μεγέθους πίνακα οργάνων.
Σε επίπεδο κινητήρων, αρχικά η GLE Coupe θα είναι διαθέσιμη στην Ευρώπη στις με εξακύλινδρο σε σειρά diesel κινητήρα σε δύο εκδοχές ισχύος 272 ίππων και 600 Nm ροπής και 330 ίππων και 700 Nm ροπής για τις εκδόσεις 350 d 4MATIC και 400 d 4MATIC αντίστοιχα.


Παράλληλα, διαθέσιμη θα είναι επίσης και η νέα έκδοση AMG με τα διακριτικά 53 η οποία εφοδιάζεται με βενζινοκινητήρα 3,0 λίτρων με δύο υπερσυμπιεστές έναν ηλεκτρικό και έναν συμβατικό,  ο οποίος αποδίδει 435 ίππους και 520 Νm ροπής, επικουρούμενος από ηλεκτρικό μοτέρ και παράλληλο ηλεκτρικό κύκλωμα 48 Volt, έχοντας τη δυνατότητα  να εξασφαλίζει στιγμιαία 22 ίππους και 250 Nm ροπής επιπλέον. Τις  προδιαγραφές της AMG έκδοσης συμπληρώνει το αυτόματο κιβώτιο εννέα σχέσεων και το σύστημα τετρακίνησης ενώ εκτός από τις δεδομένες σπορ αναβαθμίσεις σε σχεδιαστικό και τεχνολογικό επίπεδο, στο βασικό εξοπλισμό της περιλαμβάνεται ως standard και η αερανάρτηση με ό,τι συνεπάγεαται αυτό για τις δυνατότητες ρυθμίσεων σε συνάρτηση και με το σύστημα AMG Dynamic Select των επτά προγραμμάτων οδήγησης (Slippery, Comfort, Sport, Sport+, Individual, Trail και Sand) . Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις η AMG 53 υπόσχεται επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα σε 5,3 δευτερόλεπτα και μέγιστη ταχύτητα 250 χλμ./ώρα.

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024