Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ασταμάτητες οι ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου

Ασταμάτητες οι ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου

To προσφυγικό έχει μετατραπεί σε μια ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Απόδειξη οι νέοι αριθμοί που δημοσιοποιήθηκαν

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου μέσα σε 48 ώρες, την ώρα που ο τούρκος πρόεδρος έχει απασφαλίσει απειλώντας και με «άνοιγμα των θυρών» προς την Ευρώπη, ενώ από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε αυστηρά και σαφή μηνύματα προς την Αγκυρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, αυξημένες ήταν οι ροές προς τα νησιά το Σαββατοκύριακο. Ειδικότερα, στο βόρειο Αιγαίο, το Σάββατο πέρασαν 468 πρόσφυγες και μετανάστες (208 στη Λέσβο, 126 στη Χίο και 134 στη Σάμο), ενώ την Κυριακή οι ροές ήταν μειωμένες με συνολικά 51 αφίξεις (20 στη Λέσβο και 31 στη Χίο).

Από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν 2.241 πρόσφυγες και μετανάστες, 1.254 στη Λέσβο, 368 στη Χίο και 619 στη Σάμο.

Οι νέες απειλές Ερντογάν

Σε νέες του δηλώσεις, μιλώντας το απόγευμα της Κυριακής από την πόλη Μαλάτια, ο Ερντογάν απείλησε ότι αν δεν έρθει η βοήθεια από την Ευρώπη θα ανοίξει τα σύνορα και θα περάσουν προς την Ευρώπη περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

«Αν σε αυτόν τον αγώνα μας δεν μας δώσουν την απαραίτητη στήριξη, δεν θα μπορέσουμε να εμποδίσουμε τα 3,6 εκατ. σύρους πρόσφυγες και άλλα 2 εκατ. προσφύγων που θα φτάσουν στα σύνορα μας από το Ιντλιμπ» είπε χαρακτηριστικά.

«Θα γίνει αυτό που θέλουμε αλλιώς θα ανοίξουμε τα σύνορα», επανέλαβε ο Ερντογάν. «Είτε θα μοιραστείτε αυτό το βάρος, είτε θα ανοίξουμε τα σύνορα», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη εκπληρώσει πλήρως τις υποσχέσεις της στην παροχή οικονομικής βοήθειας, με βάση τη συμφωνία Άγκυρας- Βρυξελλών του 2016.

Τα σαφή μηνύματα Μητσοτάκη

Σαφή και αυστηρά μηνύματα κατά της Τουρκίας, έστειλε από πλευράς του ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Χωρίς να κλείνει τους διαύλους επικοινωνίας με τον πρόεδρο Ερντογάν ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρά μηνύματα τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς την Ευρώπη που πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της για το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού.

«Αν ο Ερντογάν θέλει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα» τόνισε ο πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών που φυσικά δεν υπονομεύει μόνο το προσφυγικό θέμα.

Κραυγή αγωνίας από τον δήμαρχο Μυτιλήνης

Την ίδια ώρα, για την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο με τους μετανάστες μίλησε το Σάββατο στην εκπομπή One Direct Weekend, o δήμαρχος του νησιού, Στρατής Κύτελης.

«Η κατάσταση στα νησιά μας, ειδικά στη Λέσβο είναι δύσκολη. Είναι θετικό βήμα η αποσυμφόρηση των νησιών και έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Όμως στη Λέσβο η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Γιατί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, που έχει δυνατότητα φιλοξενίας τριών χιλιάδων ατόμων, φιλοξενούνται 10.000 άτομα» επεσήμανε ο κ. Κύτελης σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.

Ακολούθως μίλησε για το πώς αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες του το θέμα του μεταναστευτικού. «Οι συμπολίτες μου έδειξαν αλληλεγγύη και συμπόνια. Έχοντας και αυτοί τα βιώματα από τους παππούδες τους από το 1922. Όμως η κατάσταση πλέον δεν πάει άλλο. Το αίσθημα ασφάλειας των συμπολιτών μας έχει διαταραχθεί. Κι αυτό θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε» τόνισε σχετικά.

«Έχουν επισκεφθεί το νησί μας διάφοροι αξιωματούχοι. Θέσαμε τα θέματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στον κ. Χρυσοχοϊδη και τον κ. Κουμουτσάκο. Η βούληση του αρμόδιου υπουργείου είναι να συνεχιστεί η αποσυμφόρηση του νησιού μας. Εμείς επιμένουμε στην άμεση αποσυμφόρηση και την ίση κατανομή μεταναστών τόσο στην Ελλάδα όσο και έξω από την Ελλάδα. Είναι άδικο σε μια πόλη των 50.000 κατοίκων, οι 15.000 να είναι μετανάστες» υπογράμμισε.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024