
Κόσοβο: Το πολιτικό σκηνικό ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 6ης Οκτωβρίου
Η Βουλή του Κοσόβου αποτελείται από 120 βουλευτές, εκ των οποίων, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι 20 ανήκουν στις εθνικές μειονότητες
Έληξε χθες τα μεσάνυχτα η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο, που θα διεξαχθούν στις 6 Οκτωβρίου.
Υποψηφιότητα κατέθεσαν 25 πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων. Η σερβική μειονότητα θα συμμετάσχει στις επερχόμενες εκλογές με τρία κόμματα και ένα συνασπισμό.
Η Βουλή του Κοσόβου αποτελείται από 120 βουλευτές, εκ των οποίων, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι 20 ανήκουν στις εθνικές μειονότητες.
Η σερβική μειονότητα, ως πολυπληθέστερη, έχει συνταγματικά κατοχυρωμένη εκπροσώπηση με δέκα βουλευτές τουλάχιστον.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στο Κόσοβο δε δίνουν μεγάλο προβάδισμα σε κανένα κόμμα, ώστε να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα που πρωταγωνιστούν στην πολιτική σκηνή φέρονται να λαμβάνουν σχεδόν τα ίδια ποσοστά, γύρω στο 20% των ψήφων.
Πολιτικοί αναλυτές στην Πρίστινα θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο τη μετεκλογική συνεργασία για το σχηματισμό κυβέρνησης της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου (LDK) και του κινήματος «Αυτοδιάθεση», το οποίο μετά τις εσωτερικές «εκκαθαρίσεις» που έγιναν υιοθετεί ηπιότερη στάση στα εθνικά ζητήματα και αρχίζει να γίνεται αποδεκτό από τη Δύση.
Άλλωστε, γενική είναι η εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την επάνοδο στην εξουσία του Ράμους Χαραντινάι, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για τη στασιμότητα στο διάλογο με τη Σερβία.
Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα στη σερβική μειονότητα, όπου αναμένεται ότι η πολιτική παράταξη «Σερβική Λίστα», που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι, θα καταλάβει και τις δέκα έδρες που ανήκουν στους Σέρβους.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Ο Ινφαντίνο επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Ιράν στο Μουντιάλ
- Massive Attack: Δυστοπία, Τομ Γουέιτς και επιστροφή στη δισκογραφία με έναν ύμνο για σκοτεινούς καιρούς
- Καμερούν: Ο Πάπας Λέων καταγγέλλει έναν κόσμο που «ρημάζεται από τυράννους»
- Περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά ΥΠΕΝ για την πολεοδόμηση σε περιοχές Natura
- «Στη λίστα για τον πάγκο του Άρη ο Λάκοβιτς» (pic)
- Η γη της ελιάς: Μια απόφαση που προκαλεί αντιδράσεις






