Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλλεπάλληλα «χαστούκια» για Τζόνσον: Η Βουλή είπε όχι σε πρόωρες εκλογές, ναι σε αναβολή του Brexit

Αλλεπάλληλα «χαστούκια» για Τζόνσον: Η Βουλή είπε όχι σε πρόωρες εκλογές, ναι σε αναβολή του Brexit

Και τώρα... ένα ακόμα αδιέξοδο στη Μεγάλη Βρετανία!

Όλα του… Brexit δύσκολα θα είναι όπως φαίνεται για τον Μπόρις Τζόνσον, αφού ο βρετανός πρωθυπουργός γνώρισε ακόμα μια ήττα, την τρίτη σε ένα μόλις εικοσιτετράωρο, με τη Βουλή των Κοινοτήτων να καταψηφίζει την πρόταση του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.

«Ναι» σε πρόωρες εκλογές είπαν 298 βουλευτές και όχι 56, τη στιγμή που εκείνος χρειαζόταν 434 θετικές ψήφους, δηλαδή τα 2/3 της Βουλής.

Ο λόγος που δεν πήρε… έστω αυτή τη μικρή νίκη είναι πως δεν είχε την υποστήριξη των βουλευτών του εργατικού κόμματος, αφού ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, είπε πως θα πει «ναι» σε εκλογές, μόνο αν εξασφαλιστεί ότι θα περάσει το νομοσχέδιο που θα αποτρέπει την έξοδο χωρίς συμφωνία.

Τζόνσον: Ο Κόρμπιν φοβάται ότι θα χάσει τις εκλογές

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Μπόρις Τζόνσον, εμφανώς εκνευρισμένος κατηγόρησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν ότι 48 ώρες πριν ζητούσε να «σταματήσουν τα πραξικόπημα» και να «αφήσουν τους πολίτες να αποφασίσουν», ωστόσο σήμερα λέει «σταματήστε τις εκλογές και μην αφήσετε τον κόσμο να ψηφίσει».

«Νομίζω γίνεται ο πρώτο αρχηγός αντιπολίτευσης στη δημοκρατική ιστορία της χώρας μας που αρνείται πρόταση για εκλογές» συμπλήρωσε και συνέχισε εξαπολύοντας νέα καρφιά κατά του ηγέτη των εργατικών: «μπορώ να φανταστώ τους λόγους πίσω από την απόφασή του αυτή. Το προφανές συμπέρασμα είναι πως δεν πιστεύει ότι θα κερδίσει» κατέληξε και αποκάλεσε και πάλι, δεύτερη φορά σε μια μέρα, τον Κόρμπιν «κότα».

Κόρμπιν: Κυνική κίνηση από έναν κυνικό πρωθυπουργό

«Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως έχει στρατηγική, δεν μας έχει πει όμως ποια είναι. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως δεν έχει πει ούτε στους Ευρωπαίους ποια είναι» είχε πει νωρίτερα από ο βήμα της Βουλής ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Αναφορικά με το αίτημα του πρωθυπουργού για εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, ο Κόρμπιν απέρριψε την πρόταση του Τζόνσον, λέγοντας πως «πρόκειται για μια κυνική κίνηση από έναν κυνικό πρωθυπουργό.

«Θέλουμε να γίνουν εκλογές, όμως αυτή η πρόταση δεν είναι τίποτα παραπάνω από »το δηλητήριο ενός no deal Brexit»» υποστήριξε ο Τζόνσον, τονίζοντας ότι θα συναινέσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, όταν εγκριθεί ο νόμος για αναβολή του Brexit και εκδοθει το σχετικό βασιλικό διάταγμα.

Εκλογές μόλις η αναβολή του Brexit γίνει νόμος

Λίγα λεπτά μετά το τέλος της ψηφοφορίας, το κόμμα των εργατικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντάει στον Μπόρις Τζόνσον, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά όσα είπε νωρίτερα ο αρχηγός του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Θα στηρίξουμε την πρόταση για εκλογές, μόλις το νομοσχέδιο για αποτροπή του άτακτου Brexit γίνει νόμος» αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα πρώτα… χαστούκια της ημέρας

Νωρίτερα, η πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων είχε εγκρίνει το νόμο για την αναβολή του Brexit, με στόχο την αποφυγή της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Υπέρ του νόμου ψήφισαν 327 βουλευτές, ενώ 299 ψήφισαν κατά.

Προηγουμένως, ο νόμος για την αναβολή του Brexit είχε λάβει το πρώτο «ναι» της Βουλής των Κοινοτήτων, με 329 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 300 να ψηφίζουν κατά. Τις επόμενες ημέρες, ο νόμος θα τεθεί προς έγκριση ενώπιον της Βουλής των Λόρδων και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων για την οριστική αποδοχή.

Η δεύτερη μέρα της συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων ξεκίνησε… ακριβώς όπως τελείωσε η πρώτη: σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Ο Μπόρις Τζόνσον, σε μια σκηνή που είναι ενδεικτική της κατάστασης στην οποία βρίσκεται, αποκάλεσε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, ως «κότα».

Και στο βάθος… η Τερέζα Μέι 

Μέσα σε… όλα τα περίεργα που συνέβησαν για μια ακόμα μέρα στο κοινοβούλιο, οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν ακόμη και μια τροπολογία, με την οποία θα μπορέσουν να ψηφίσουν και πάλι την υπάρχουσα συμφωνία αποχώρησης, στην οποία είχε καταλήξει η τέως πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, την οποία… είχαν απορρίψει επανειλημμένα.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί από τον Εργατικό βουλευτή Στίβεν Κίνοκ, με το σκεπτικό ότι πολλοί βουλευτές έχουν… μετανιώσει που δεν στήριξαν τη Συμφωνία Αποχώρησης στις τρεις ευκαιρίες που τους είχαν δοθεί!

Και τώρα;

Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι πως ο νόμος για αποτροπή του άτακτου Brexit θα πάει προς έγκριση στη Βουλή των Λόρδων, προτού επιστρέψει στους βουλευτές για την οριστική αποδοχή.

Όσον αφορά τον Μπόρις Τζόνσον, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο ίδιος να ζητήσει νέα αναβολή από την ΕΕ.

Το πιθανότερο είναι, εφόσον όλα πάνε καλά και το νομοσχέδιο περάσει και από τη Βουλή των Λόρδων και γίνει νόμος, ο βρετανός πρωθυπουργός να ζητήσει εκ νέου πρόταση για εκλογές, η οποία πλέον θα βρει σύμφωνω και τον Τζέρεμι Κόρμπιν και θα εγκριθεί.

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν πριν τη 14η Σεπτεμβρίου, όπου και είναι προγραμματισμένο το κλείσιμο της Βουλής από τον Μπόρις Τζόνσον.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024