Ιταλία: «Σύννεφα» στη συνεργασία των κομμάτων – Όρους θέτει ο Ντι Μάιο
Ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) Λουίτζι Ντι Μάιο έθεσε ως προϋπόθεση για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία, την υλοποίηση του πολιτικού προγράμματος του κόμματός του, την ώρα που ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ξεκινούσε επαφές με όλα τα πολιτικά κόμματα.
Ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) Λουίτζι Ντι Μάιο έθεσε ως προϋπόθεση για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία, την υλοποίηση του πολιτικού προγράμματος του κόμματός του, την ώρα που ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ξεκινούσε επαφές με όλα τα πολιτικά κόμματα.
«Τα σημεία του προγράμματός μας είναι ξεκάθαρα, αν περιληφθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα, τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ήταν προτιμότερο να επιστρέψουμε στις κάλπες, το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Ντι Μάιο, απειλώντας να σπάσει τη συμφωνία του M5S με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD).
«Είτε θα συμφωνήσουμε να το υλοποιήσουμε, είτε δεν θα πάμε παραπέρα», πρόσθεσε, μετά τη συνάντησή του με τον Κόντε.
Μεταξύ άλλων, ο Ντι Μάιο απέρριψε την πιθανότητα να τροποποιηθούν τα «διατάγματα ασφαλείας» που είχε υπογράψει ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών και πρώην σύμμαχός του, ο Ματέο Σαλβίνι. «Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι σοβαρό, συγκεκριμένο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στην κοινή γνώμη», σχολίασε, έχοντας επίγνωση ότι σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του Κινήματος εγκρίνει τη σκληρή στάση που τήρησε ο Σαλβίνι στο μεταναστευτικό τους τελευταίους 14 μήνες.
Ο Γκρατσιάνο Ντελρίο, υψηλόβαθμο στέλεχος του PD, χαρακτήρισε «απαράδεκτα τα τελεσίγραφα του Ντι Μάιο στον Κόντε» υπενθυμίζοντας ότι οι σοσιαλδημοκράτες «έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν πιστά τις προσπάθειες» του τελευταίου για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο αντιπρόεδρος του PD Αντρέα Ορλάντο είπε ότι οι δηλώσεις του Ντι Μάιο είναι «ακατανόητες». «Μήπως αλλάξατε γνώμη; Πείτε το ξεκάθαρα», έγραψε στο Twitter.
Νωρίτερα, ο ηγέτης του PD Νικόλα Τζινγκαρέτι είχε απαριθμήσει στον Κόντε τα κυριότερα σημεία του κοινού προγράμματος του κόμματός του με το M5S: μείωση των φόρων για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση, ένα σχέδιο για την ενίσχυση της απασχόλησης, η προώθηση της ψηφιακής οικονομίας και η πιθανότητα να εκπαιδεύονται δωρεάν τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών «από την κούνια μέχρι το πανεπιστήμιο».
Ο Κόντε θα πρέπει να παρουσιάσει μέχρι την Τρίτη ή την Τετάρτη τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του. Εκτός από τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια, είναι άγνωστο προς το παρόν τι θα γίνει με τη θέση του αντιπροέδρου, την οποία θέλει να διατηρήσει ο Ντι Μάιο. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο ηγέτης του M5S έχει αποδυναμωθεί πολύ και «αγωνίζεται για την επιβίωσή του».
Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων είναι επίσης τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα στρατηγικής σημασίας υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Ελένη Μενεγάκη βάζει τέλος στις φήμες για την προσωπική της ζωή – «Το θέμα τελειώνει εδώ»
- «Κουίζ Κανίς; Πόσο καλά ξέρεις τους σκύλους;» – Ένα βιβλίο που θα ενισχύσει οικονομικά φιλοζωικά σωματεία
- Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Χοντρό παιχνίδι» με το στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ – Τι θα συμβεί αν κλείσουν οι «Πύλες των Δακρύων»
- Χαμένη σελίδα από το Παλίμψηστο του Αρχιμήδη βρέθηκε ξανά μετά από 120 χρόνια
- ΗΠΑ: Άγριο έγκλημα – 74χρονος σκότωσε και διαμέλησε την 33χρονη σύζυγό του
- Ανδρουλάκης: Αποκαλύφθηκε ότι το Predator ήταν το όπλο του παρακράτους, που έστησε ο Πρωθυπουργός και το Μαξίμου – Ο Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει τώρα





