Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Δικαστής ανέστειλε την εφαρμογή αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου για τις αμβλώσεις

ΗΠΑ: Δικαστής ανέστειλε την εφαρμογή αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου για τις αμβλώσεις

Αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής στην πολιτεία του Μιζούρι ανέστειλε προσωρινά χθες, Τρίτη, την εφαρμογή νομοθεσίας που θα περιόριζε σημαντικά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και η οποία θα ετίθετο σε ισχύ από σήμερα σε αυτήν την ιδιαίτερα συντηρητική πολιτεία των ΗΠΑ

Αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής στην πολιτεία του Μιζούρι ανέστειλε προσωρινά χθες, Τρίτη, την εφαρμογή νομοθεσίας που θα περιόριζε σημαντικά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και η οποία θα ετίθετο σε ισχύ από σήμερα σε αυτήν την ιδιαίτερα συντηρητική πολιτεία των ΗΠΑ.

Ο δικαστής Χάουαρντ Σαξ εκτίμησε ότι η νομοθεσία που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την όγδοη εβδομάδα κύησης –με εξαίρεση τις περιπτώσεις εκτάκτων ιατρικών αναγκών– αντιτίθεται στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η οποία διασφαλίζει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση για όσο διάστημα το έμβρυο «δεν μπορεί να μπορεί να ζήσει» εκτός μήτρας, δηλαδή περίπου την 24η εβδομάδα κύησης.

Ωστόσο, ο δικαστής επέτρεψε να τεθούν σε ισχύ τα άρθρα του νομοσχεδίου που απαγορεύουν τις αμβλώσεις με βάση το φύλο του παιδιού, το χρώμα του δέρματός του ή τις περιπτώσεις όπου το έμβρυο διαγιγνώσκεται ότι πάσχει από τρισωμία 21.

Η οργάνωση Planned Parenthood, που είχε προσφύγει δικαστικά εναντίον του νομοσχεδίου και η οποία διαχειρίζεται τη μοναδική κλινική όπου γίνονται αμβλώσεις στο Μιζούρι, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του δικαστηρίου.

«Η μικρή πρόσβαση στην άμβλωση που εξακολουθεί να υπάρχει στο Μιζούρι παραμένει προς το παρόν στη θέση της. Στο μεταξύ, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα άρθρα του νομοσχεδίου που παραμένουν σε ισχύ, τα οποία επιτρέπουν στους πολιτικούς να παρεμβαίνουν στη σχέση γιατρού – ασθενούς» δήλωσε η πρόεδρος της Planned Parenthood, Αλέξις ΜακΓκίλ Τζόνσον.

Πολλές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει επίθεση εναντίον του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, υιοθετώντας πολύ περιοριστικά νομοσχέδια, εναντίον των οποίων προσφεύγουν δικαστικά πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Απώτερος στόχος των πολιτειών αυτών είναι το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου πλέον η πλειονότητα των δικαστών είναι συντηρητικοί, με την ελπίδα αυτό να λάβει μια απόφαση που θα ανατρέπει αυτήν της εμβληματικής υπόθεσης Ρόου εναντίον Γουέιντ, χάρη στην οποία νομιμοποιήθηκε το 1973 το δικαίωμα στην άμβλωση.

Το νομοσχέδιο στο Μιζούρι, το οποίο έχει τίτλο «Το Μιζούρι στηρίζει τα αγέννητα παιδιά», απαγορεύει τις αμβλώσεις σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

Επιτρέπει εξαιρέσεις μόνο σε έκτακτες ιατρικές ανάγκες, αλλά όχι σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Οι γιατροί που θα κάνουν αμβλώσεις σε γυναίκες που έχουν ξεπεράσει την 8η εβδομάδα της κύησης κινδυνεύουν με 5 έως 15 χρόνια κάθειρξη, ωστόσο οι γυναίκες που υποβάλλονται στην επέμβαση δε θα έχουν νομικές επιπτώσεις.

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Μιζούρι, Μάικ Πάρσον, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα επιτρέψει στην πολιτεία να γίνει «μια από τις ισχυρότερες πολιτείες που στηρίζουν τη ζωή στη χώρα».

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024