Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ύφεση έρχεται και εμείς πανηγυρίζουμε!

Η ύφεση έρχεται και εμείς πανηγυρίζουμε!

Η νέα παγκόσμια οικονομική ύφεση είναι προ των πυλών και στην Ελλάδα πανηγυρίζουμε για την οριστική και ολοκληρωτική άρση των «capital controls»

Προφανώς είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που ήταν αναμενόμενη εδώ και μήνες, καθώς είχε γίνει η σχετική προεργασία και θα δώσει άλλη ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Όμως, πέρα από αυτό την θετική είδηση, υπάρχουν τα προειδοποιητικά μηνύματα που φθάνουν από το εξωτερικό και ελάχιστα ασχολούνται οι πολιτικοί μας.

Μόλις κατέρρευσε τον Σεπτέμβριο του 2008 η Lehman Brothers στις ΗΠΑ και προκάλεσε τη χειρότερη οικονομική κρίση του αναπτυγμένου κόσμου μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 1929, οι οικονομολόγοι είχαν σημειώσει ότι θα έχει βάθος και διάρκεια.

Στην Ελλάδα, όπως πάντα επιπόλαια περί άλλων συζητούσαμε, αν και βέβαια βιώσαμε τις ολέθριες συνέπειες τριών μνημονίων και μιας δεκαετούς οξείας δημοσιονομικής και κατ’ επέκταση κοινωνικής και πολιτικής κρίσης.

Τα σύννεφα όμως είναι και πάλι πυκνά και μαύρα. Η νέα οικονομική κρίση και η παγκόσμια ύφεση είναι προ των πυλών. Το λένε και το γράφουν οι ειδικοί, το αναλύουν οι οικονομολόγοι σε όλες τους τις παρεμβάσεις.

Πολλά τα ρεπορτάζ και οι αναλύσεις από τα πιο μεγάλα και έγκυρα διεθνή ΜΜΕ, όπως αυτό του CNN πριν από τον Δεκαπενταύγουστο που εστίαζε και στα κακά νέα που έρχονται από πέντε οικονομίες που ανήκουν στις 20 μεγαλύτερες του κόσμους, μεταξύ των οποίων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία. Εξάλλου και το 2008 όταν η κρίση θέριευε στις ΗΠΑ, εδώ λέγαμε ότι έχουμε οικονομία θωρακισμένη. Μόνο που η κατάσταση ήταν διαφορετική και η χώρα οδηγήθηκε στο μηχανισμό στήριξης και ακολούθησαν τρία μνημόνια.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή του παρέμβαση στη Βουλή ανακοίνωσε και «πανηγύρισε» για την κατάργηση των capital controls. Δεν θέλησε και αυτός να σταθεί στην παγκόσμια ύφεση που έρχεται, καθώς μια τέτοια συζήτηση χαλάει το συνολικό κλίμα ευφορίας που καλλιεργείται. Το μόνο που είπε ο Πρωθυπουργός ήταν ότι σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία ανοίγει για τη χώρα μας ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας και για την οικονομία και για το τραπεζικό σύστημα.

Ακόμα και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων στην ανακοίνωσή του για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών δεν βρήκε μια λέξη να αναφέρει για τα σήματα κινδύνου που φθάνουν και εστίασε στην υλοποίηση των αναγκαίων, όπως σημείωσε, αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και μεταρρυθμίσεων.

Η οικονομική ιστορία μας έχει δείξει ότι οι οικονομικές κρίσεις επαναλαμβάνονται και το ζητούμενο είναι τι μέτρα λαμβάνουμε για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος που στοίχισαν και πολύ ακριβά.

Και το ερώτημα είναι έχει αντοχές η Ελληνική οικονομία; Είναι θωρακισμένη όπως πρέπει; Οι ειδικοί λένε πως όχι και φοβούνται το ξέσπασμα της νέας παγκόσμιας ύφεσης και των επιπτώσεών τους στην Ελληνική οικονομία.

Εικόνες από το μέλλον που αφήνουν παγερά αδιάφορους τους περισσότερους. Εξάλλου τώρα είμαστε στα χαρμόσυνα νέα της άρσης των capital controls.

Μόνο που εκτός από τα θετικά υπάρχουν και τα αρνητικά γεγονότα. Ας προσγειωθούμε και γρήγορα και να υπάρχει σχέδιο δράσης και για το πιο ακραίο σενάριο στο πλαίσιο της πρόληψης.

Αυτό σημαίνει εκτός των άλλων ηγεσία και διαχείριση κρίσεων.

Sports in

Ποδόσφαιρο στην Ουκρανία - Η αθέατη πλευρά της δεκαετούς κρίσης και του πολέμου

Το αφεντικό της Σαχτάρ Ντόνετσκ είχε να αντιμετωπίσει τις ανταραχές, πριν η Ρωσία εισβάλει και σταματήσει τα πάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024