Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Aνθρωπιστική κρίση στην Κύπρο λόγω προσφύγων;

Aνθρωπιστική κρίση στην Κύπρο λόγω προσφύγων;

Η Κύπρος απειλείται με ανθρωπιστική κρίση λόγω του προσφυγικού και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Κωνσταντίνος Πετρίδης επισημαίνει την «επείγουσα ανάγκη άμεσης βοήθειας» για την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων προσφυγικών ροών προς το τρίτο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου.

Eλλάδα, Ιταλία, Ισπανία. Σε αυτές τις χώρες εστιάζουμε συνήθως όταν μιλούμε για το προσφυγικό. Τι συμβαίνει όμως στην Κύπρο, όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση στις αιτήσεις ασύλου;

Επείγουσα ανάγκη άμεσης βοήθειας»

Πρόσφατα, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης έκανε λόγο για «επείγουσα ανάγκη άμεσης βοήθειας» προς την Κύπρο για την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων προσφυγικών ροών προς το τρίτο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου.

Οπως έγραψε σε επιστολή του απευθυνόμενος στην Κομισιόν, τη Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, η Κύπρος βρίσκεται σε δυσχερή θέση λόγω του μεγάλου αριθμού προσφυγικών αφίξεων. Στην ίδια επιστολή ζητά την μετεγκατάσταση 5000 προσφύγων από την Κύπρο σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Μέχρι πρότινος η Κύπρος δεν αποτελούσε θέμα συζήτησης, όταν επρόκειτο για το πεδίο του προσφυγικού. Ελάχιστα ακούγονταν και γράφονταν, ενώ το βάρος έπεφτε στα νησιά του Αιγαίου και την Ιταλία του Σαλβίνι. Ποια είναι όμως η κατάσταση που επικρατεί στη Μεγαλόνησο τελευταία;

Η Κύπρος απειλείται με ανθρωπιστική κρίση λόγω του προσφυγικού, ανέφερε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa η Κάθριν Γούλαρντ από τη ΜΚΟ Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

«Εχουμε φτάσει στα όριά μας»

Πολλοί πρόσφυγες ενδέχεται να μείνουν άστεγοι ή να πέσουν θύματα διακινητών αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα

Η Κύπρος εδώ και καιρό αποτελεί προορισμό για πρόσφυγες και μετανάστες που ελπίζουν να φτάσουν στην ΕΕ. Με 850.000 κατοίκους, η Κύπρος ήταν το 2018 η χώρα που, σε συνάρτηση με το μέγεθός της, επιβαρύνθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη της ΕΕ από τις προσφυγικές αφίξεις.

Συνολικά κατατέθηκαν περίπου 7610 πρώτες αιτήσεις ασύλου, καταγράφοντας σύμφωνα με τη Eurostat αύξηση της τάξης του 70% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ζητούν τη συνδρομή της ΕΕ

Μόνο κατά το πρώτο μισό του 2019 κατατέθηκαν σχεδόν 7000 αιτήσεις ασύλου, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη. Σε κυπριακό έγγραφο αναφέρεται ότι τα προηγούμενα χρόνια συνολικά 15.000 άνθρωποι ζήτησαν προστασία στην Κύπρο. Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο προέρχονται από τη Συρία.

«Εχουμε φτάσει στα όριά μας» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου στο dpa. O πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εδώ και μήνες ζητά τη συνδρομή των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.

Τα ήδη υπάρχοντα προσφυγικά κέντρα στην Κοκκινοτριμιθιά, δυτικά της Λευκωσίας και του Κοφίνου, κοντά στη Λάρνακα, είναι υπερπλήρη. Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο διαμένουν σε κοντέινερ. Η Κάθριν Γούλαρντ θεωρεί ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ενδέχεται πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες να καταλήξουν άστεγοι ή να πέσουν θύματα διακινητών, ακόμη και σωματεμπόρων.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες έρχονται από τη Συρία

Πρόσφυγες από τη Συρία φτάνουν στο προσφυγικό κέντρο της Κοκκινοτριμιθιάς έξω από τη Λευκωσία

Σύμφωνα με τον κύπριο υπουργό Εσωτερικών, οι περισσότεροι πρόσφυγες έρχονται δια θαλάσσης ή αεροπορικώς στην Κύπρο μέσω της Τουρκίας και στη συνέχεια μέσω του τουρκοκυπριακού τμήματος του νησιού.

Οπως σημειώνει στην επιστολή του: «Η Τουρκία αρνείται συστηματικά να συνεργαστεί με τις αρχές της Δημοκρατίας της Κύπρου». Από την πλευρά της ωστόσο η Αγκυρα επιμένει ότι ήδη πράττει πολλά για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης στην ενδοχώρα, τα παράλια και τα σύνορά της.

Την ίδια ώρα, οι κυπριακές αρχές σχεδόν καθημερινά εντοπίζουν επίσης πρόσφυγες που φτάνουν στην Κύπρο απευθείας με πλοιάρια από τη Συρία ή τον Λίβανο, οι ακτές του οποίου απέχουν μόλις 170 χλμ. Οι διακινητές παίρνουν ως αμοιβή έως και 2000 ευρώ, σύμφωνα με τις κυπριακές αρχές.

«Τι πρέπει να γίνει»

Το προσφυγικό αναμένεται έτσι να απασχολήσει έντονα την Κύπρο και το επόμενο διάστημα, ωστόσο παραμένει αμφίβολο κατά πόσον οι ευρωπαίοι εταίροι θα απαντήσουν θετικά στο αίτημά της για μετεγκατάσταση 5000 προσφύγων και μεταναστών.

Η Κάθριν Γούλαρντ είναι απαισιόδοξη, εντούτοις θεωρεί ότι για την αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης στην Κύπρο απαιτείται σε πρώτη φάση, χρηματική στήριξη για την αξιοπρεπή διαβίωση των νεοαφιχθέντων σε συνδυασμό με τη γρήγορη εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

Σε δεύτερη φάση, θεωρεί αναγκαίο έναν «συνασπισμό προθύμων» που θα διευκολύνει την προσάραξη προσφυγικών πλοίων σε ασφαλή λιμάνια της Μεσογείου.

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024