Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί πριν τον ύπνο βοηθά στο αδυνάτισμα, καθώς η κατανάλωσή του ισοδυναμεί με αποτελέσματα που κάποιος μπορεί να επιτύχει με μία ώρα στο γυμναστήριο; Αυτή η είδηση προκάλεσε χαρά καθώς επρόκειτο για σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα του Καναδά για όποιον δεν τα καταφέρνει με τα όργανα γυμναστικής να μειώσει το βάρος του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, από την έρευνα της ομάδος του Τζέισον Ντικ ντελ Ούνιο προκύπτει πως τα οφέλη που προσφέρονται στον ανθρώπινο οργανισμό από την ρεσβερατρόλη, μία χημική σύνθεση που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, ισοδυναμούν με εκείνα που μπορεί να επιτύχει αθλούμενος επί μία ώρα. Η ουσία αυτή αποτρέπει τα κύτταρα του λίπους να αποκτήσουν πυκνότητα.

Η αλήθεια όμως είναι κάπου στη μέση και σίγουρα ένα ποτήρι κρασί δεν μπορεί να αντικαταστήσει την άθληση και το γυμναστήριο.

Κι αυτό γιατί η έρευνα έγινε σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους.

Επιπλέον στο πλαίσιο της μελέτης δεν χρησιμοποιήθηκε κόκκινο κρασί αλλά ρεσβερατρόλη ως συμπλήρωμα διατροφής. Αυτή η διάκριση είναι αρκετά σημαντική καθώς σύμφωνα με έναν από τους συμμετέχοντες της έρευνας, τον Jason Dycke, για να πάρουμε την ίδια ποσότητα ρεσβερατρόλης με τα πειραματόζωα της έρευνας πρέπει να πίνουμε μεταξύ 100-1000 μπουκάλια κρασί την ημέρα.

Ένα ακόμα σημαντικό σημείο είναι πως στη μελέτη δεν είχαμε σύγκριση μεταξύ ποντικών που αθλούνταν, αλλά δεν έπαιρναν την ουσία, και ποντικών που δεν αθλούνταν και έπαιρναν την ουσία. Όλα τα πειραματόζωα της έρευνας αθλούνταν και σε κάποια δόθηκε συμπληρωματικά ρεσβερατρόλη. Με απλά λόγια τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν τη δράση συμπληρώματος ρεσβερατρόλης σε πειραματόζωα εκ των οποίων όλα είχαν σταθερή άσκηση. Κατά συνέπεια ακόμα και αν προσπαθούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα της για να κάνουμε γενικεύσεις σε ανθρώπους η μελέτη δε θα μας βοηθούσε.

Τι είναι η ουσία

Η ρεσβερατρόλη, που εντοπίζεται επίσης στη μαύρη σοκολάτα, σε μεγάλες ποσότητες επιβραδύνει την αύξηση του βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο και θεωρείται πως μπορεί να συμβάλλει και στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα έρχεται να ενισχύσει την αντίστοιχη μελέτη του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, που επίσης επισημαίνει πως ένα βραδινό ποτηράκι κόκκινο κρασί μπορεί να βοηθήσει στη μείωση βάρους. Σύμφωνα με τη δική του έκθεση το αμερικανικό πανεπιστήμιο υποστηρίζει πως μπορεί κάποιος να αποτρέψει έως και 70% την αύξηση του βάρος του εάν καταναλώνει δύο ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα. Όμως για να πετύχει κάποιος τα βέλτιστα αποτελέσματα θα πρέπει η κατανάλωση να γίνεται το βράδυ—αντίθετα δεν λειτουργεί όταν κάποιος πίνει το κρασάκι του με το μεσημεριανό του γεύμα.

Η ρεσβερατρόλη αποτελεί αντικείμενο πολλών μελετών, ακόμη και από την αμερικανική διαστημική εταιρεία NASA που στέλνει το κόκκινο κρασί έως και τον Άρη.

Δεδομένου ότι σε κάποιο μελλοντικό ταξίδι στον κόκκινο πλανήτη, οι αστροναύτες θα πρέπει να μείνουν «στάσιμοι» μέσα στο διαστημόπλοιο για περίπου εννέα μήνες (τόσο εκτιμάται ότι χρειάζεται για να καλυφθεί η απόσταση των 57 εκατ. χλμ από τη Γη), η NASA μελετά τρόπους για να μην απωλέσουν μυϊκή μάζα και δύναμη. Η παραμονή σε συνθήκες απουσίας βαρύτητας αδυνατίζουν μυς και οστά και όπως προκύπτει από έρευνα του Beth Israel Deaconess Medical Center για τη NASA, σε τρεις εβδομάδες στο διάστημα ένας αστροναύτης χάνει το ένα τρίτο του βάρους του.

Συνεπώς η σωστή διατροφική αγωγή είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την μακρά αποστολή στον Άρη, δεδομένου ότι δεν θα έχουν τις ίδιες δυνατότητες τροφοδοσίας τους, όπως συμβαίνει στις πολύμηνες διαμονές ανθρώπων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η δοκιμή σε ινδικά χοιρίδια σε συνθήκες μη βαρύτητας απέδειξαν πως χάρη στη ρεσβερατρόλη η ομάδα των χοιριδίων που είχαν λάβει την ουσία αυτή διατήρησαν τους μυς και τις κινήσεις τους στα πόδια, σε αντίθεση με όσα είχαν υποβληθεί σε δίαιτα χωρίς την πρόσληψή της.

Γράψτε το σχόλιό σας