Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ προς Τζόνσον: Το backstop είναι η μόνη λύση για να αποτραπούν τα σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία

ΕΕ προς Τζόνσον: Το backstop είναι η μόνη λύση για να αποτραπούν τα σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία

Η ΕΕ «αμφισβητεί» την έκκληση Τζόνσον για κατάργηση του backstop και λυπάται για την προσπάθειά του να αχρηστεύσει μια «απαραίτητη, νομικά λειτουργική λύση», σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «αμφισβητεί» την έκκληση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να καταργηθεί το δίχτυ ασφαλείας (backstop) του Brexit και λυπάται για την προσπάθειά του να αχρηστεύσει μια «απαραίτητη, νομικά λειτουργική λύση» προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία ενός ιρλανδικού συνόρου, αναφέρεται σε ένα έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Το σημείωμα ορίζει τη συμφωνημένη κοινή θέση των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μείνουν μαζί μετά το Brexit, μετά και την απόρριψη από τους θεσμούς της Ένωσης στις Βρυξέλλες της προσπάθειας του Τζόνσον να αλλάξει τους όρους του βρετανικού διαζυγίου.

«To backstop είναι μια απαραίτητη, νομικά λειτουργική λύση στη Συμφωνία Αποχώρησης προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή σε ένα σκληρό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας», αναφέρεται στο σημείωμα, που συντάχθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί όλες τις χώρες μέλη, στις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ λυπάται που η νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει να αντικαταστήσει μια νομικά λειτουργική λύση με μια δέσμευση ότι θα προσπαθήσει να εξεύρει μια λύση –που μένει ακόμη να βρεθεί– μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου», αναφέρεται στο σημείωμα.

Σημειώνεται επίσης πως η ΕΕ λυπάται που το Λονδίνο δεν έχει παράσχει «οποιεσδήποτε συγκεκριμένες προτάσεις» ως εναλλακτικές στο backstop, και που ορισμένα κομμάτια της επιστολής του Τζόνσον είναι «παραπλανητικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024