Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μακρόν υποδέχεται τον Πούτιν πριν τη Σύνοδο των G7

Ο Μακρόν υποδέχεται τον Πούτιν πριν τη Σύνοδο των G7

Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου αναμένεται στο φρούριο του Μπρεγκανσόν, την κατοικία των προέδρων της Γαλλίας όπου περνά τις διακοπές του ο Εμανουέλ Μακρόν,

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται τη Δευτέρα τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη νότια Γαλλία για να συζητήσουν τα μεγάλα διπλωματικά θέματα ενόψει της Συνόδου Κορυφής των G7 το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου αναμένεται στο φρούριο του Μπρεγκανσόν, την κατοικία των προέδρων της Γαλλίας όπου περνά τις διακοπές του ο Εμανουέλ Μακρόν, στις 16.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδος). Οι δύο ηγέτες, που συναντήθηκαν στην σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στην Οσάκα τον Ιούνιο, θα κάνουν δηλώσεις προς τον Τύπο πριν εξετάσουν τις κρίσεις που συγκλονίζουν τον κόσμο.

Ο διάλογος «είναι αναγκαίος με τον μεγάλο γείτονα που είναι η Ρωσία», δήλωσε πηγή της γαλλικής προεδρίας, την στιγμή που η Μόσχα, οι σχέσεις της οποίας με τις δυτικές χώρες είναι περιπλεγμένες, αποτελεί αναπόφευκτο συνομιλητή στα καυτά διεθνή θέματα.

Η Λιβύη, το Ιράν, η Συρία και η Ουκρανία θα είναι οι κύριες κρίσεις στο μενού των γαλλο-ρωσικών συνομιλιών κορυφής.

Για το Παρίσι, η ανάληψη της ουκρανικής προεδρίας από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημιουργεί ευκαιρίες για την προώθηση μίας διεύθετησης της κρίσης στις φιλορωσικές, αυτονομιστικές επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας.

«Κεντρικό θέμα προφανώς θα είναι η αναβίωση των συμφωνιών του Μινσκ» για την ειρηνική διευθέτηση στην ανατολική Ουκρανία», σύμφωνα με τον Αλεξάντρ Μπαούνοφ, αναλυτή του κέντρου Carnegie. «Η βασική υπόσχεση του νέου προέδρου της Ουκρανίας είναι ο τερματισμός του πολέμου. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος για μία επανάληψη των ειρηνευτικών προσπαθειών, εάν χορηγηθεί ομοσπονδιακό καθεστώς στο Ντονμπάς. Εδώ υπάρχει μία πραγματική ευκαιρία προόδου. Ο Μακρόν θα ήταν ευτυχής με τον τερματισμό του πολέμου στο Ντονμπάς, για να εισέλθει στη ιστορία όπως ο Νικολά Σαρκοζί με την Γεωργία», σύμφωνα με τον αναλυτή.

Η συνάντηση «είναι μία πολύ χρήσιμη απόπειρα για να βγει η Γαλλία, και ει δυνατόν η Ευρώπη, από ένα αδιέξοδο» στις σχέσεις με τη Ρωσία, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν σε συνέντευξή του στην Le Figaro.

Από το 2017, Μακρόν και Πούτιν έχουν παραμείνει σε επαφή, πράγμα που δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας αποφεύγει την κριτική προς την Μόσχα. «Η Ευρώπη οφείλει να έχει διάλογο με την Ρωσία», η οποία από την πλευρά της «πρέπει να κάνει προσπάθειες», είχε δηλώσει.

«Τους τελευταίους μήνες, οι πολιτικές επαφές ενισχύθηκαν. Οι επαφές στον πολιτιστικό και τον ανθρωπιστικό τομέα είναι επίσης πολύ εντατικές. Το 2020 οργανώνονται οι «Saisons russes» σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Γαλλίας», δήλωσε σύμβουλος του Κρεμλίνου.

Για να απαλειφθεί ένα σημείο τριβής στις γαλλο-ρωσικές σχέσεις, η ρωσική δικαιοσύνη αποφάσισε την απελευθέρωση του γάλλου τραπεζίτη Φιλίπ Ντελπάλ, που κρατείτο από τον Φεβρουάριο με την κατηγορία της απάτης και έχει τεθεί πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο Μακρόν είχε συζητήσει την υπόθεσή του επανειλημμένως με τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Σχετικά με τη Συρία και το Ιράν, το Παρίσι δηλώνει ότι θέλει να ζητήσει από τον πρόεδρο της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει την επιρροή του επί των δύο συμμάχων της Μόσχας.

Η Γαλλία θεωρεί πολύ ανησυχητική την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού πραγματοποιούν επίθεση κατά των σύρων ανταρτών με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας. «Εχουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Ρώσους: χρησιμοποιείστε την επιρροή σας προς την Δαμασκό για να σταματήσει αυτή η επιχείρηση», δηλώνεται από το Παρίσι, την ώρα που η Ρωσία συμμετέχει στρατιωτικά στις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος που προκαλούν θύματα και μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Το Παρίσι φοβάται μία μαζική έξοδο του πληθυσμού, αλλά και την διασπορά επικίνδυνων τζιχαντιστών.

Από το Κρεμλίνο έγινε γνωστό ότι η πραγματοποίηση μίας τετραμερούς συνόδου κορυφής Ρωσίας-Γαλλίας-Γερμανίας-Τουρκίας είναι πιθανόν να συζητηθεί στο Μπρεγκανσόν.

Η Γαλλία ελπίζει επίσης την υποστήριξη της Ρωσίας στην προσπάθεια διάσωσης της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν. «Ως εγγυητές της συμφωνίας, το Παρίσι και η Μόσχα πρέπει να συνεργασθούν για την αποκλιμάκωση». «Εάν η Ρωσία επαναλάβει ότι το Ιράν οφείλει να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμφωνία, αυτό θα ενισχύσει πολύ την θέση μας», τονίζει γαλλική διπλωματική πηγή.

Δεν αποκλείεται επίσης ο Εμανουέλ Μακρόν να συζητήσει το θέμα των μαζικών συλλήψεων στην Μόσχα διαδηλωτών που ζητούν «τίμιες εκλογές». Κατά τη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης στις Βερσαλίες το 2017, ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν είχε διστάσει να προχωρήσει σε δημόσια επίκριση των συλλήψεων ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024