Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Κιμ επέβλεψε την έκτη πυραυλική δοκιμή «νέου όπλου»

Ο Κιμ επέβλεψε την έκτη πυραυλική δοκιμή «νέου όπλου»

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας εκτόξευσαν τουλάχιστον δύο βαλλιστικούς πυραύλους χθες Παρασκευή, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε τη δοκιμαστική εκτόξευση «νέου όπλου» το πρωί της Παρασκευής, μετέδωσε το βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA σήμερα.

Τουλάχιστον δύο βαλλιστικούς πυραύλους

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας εκτόξευσαν τουλάχιστον δύο βαλλιστικούς πυραύλους χθες Παρασκευή, ανέφερε το νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας.

Επρόκειτο για την έκτη δοκιμή οπλικών συστημάτων από τα τέλη Ιουλίου, ενώ μοιάζουν να περιπλέκονται οι προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πιονγιάνγκ.

Ο ειδικός επιτετραμμένος της Ουάσιγκτον για τη Βόρεια Κορέα, ο Στίβεν Μπίγκαν, θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα την επόμενη εβδομάδα για να συντονίσει τις προσπάθειες επανέναρξης της διαδικασίας αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες Παρασκευή.

Διατεθειμένος για διάλογο…

Η είδηση για το ταξίδι του Μπίγκαν ακολουθεί τη δήλωση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το περασμένο Σάββατο ότι ο Κιμ τον διαβεβαίωσε πως είναι διατεθειμένος να ξαναρχίσει τις διμερείς συνομιλίες και να αναστείλει τις δοκιμές πυραύλων μόλις τα στρατιωτικά γυμνάσια τα οποία διεξάγουν τον τρέχοντα μήνα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας τερματιστούν.

Η Πιονγιάνγκ διαμαρτυρήθηκε έντονα για τα γυμνάσια αυτά, που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα, καθιστώντας σαφές ότι τα θεωρεί γενική πρόβα εισβολής στη βορειοκορεάτικη επικράτεια.

Αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας στη Σεούλ εκτίμησε χθες ότι υπάρχει πιθανότητα να δοκιμάστηκε ο ίδιος τύπος πυραύλων με αυτούς που εκτοξεύθηκαν τη 10η Αυγούστου. Η Πιονγιάνγκ είχε και τότε κάνει λόγο περί δοκιμής «νέου όπλου».

Υποβάθμισε ο Τραμπ

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ υποβάθμισε τις πρόσφατες δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας, διαβεβαιώνοντας ότι δεν παρέβησαν τη δέσμευση του Κιμ να αναστείλει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ιδίως διηπειρωτικών.

Ακόμη, ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως έλαβε «πολύ όμορφη επιστολή» από τον Κιμ και ότι θα μπορούσε να ξανασυναντηθεί μαζί του.

Οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου συνεχίζουν να έχουν πρακτικά ανασταλεί μετά το φιάσκο στο οποίο κατέληξε η συνάντηση κορυφής των Τραμπ και Κιμ στο Ανόι του Βιετνάμ νωρίτερα φέτος, παρότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν κατά τη διάρκεια απρογραμμάτιστης συνάντησής τους την 30ή Ιουνίου στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, Βόρειας και Νότιας Κορέας, να ξαναρχίσουν.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024