«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική σήμερα, Σάββατο. Από την μια πλευρά εκατοντάδες πυροσβέστες ξεχύθηκαν την Παρασκευή ώστε να περιορίσουν και παραμένουν στα πύρινα μέτωπα ανά την χώρα, ενώ από την άλλη πλευρά δεκάδες ακόμη άνδρες της ΠΥ είναι σε επιφυλακή λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών που αναμένονται.

Στη φωτιά της Εύβοιας όλο το προηγούμενο βράδυ επιχειρούσαν 390 πυροσβέστες, 101 πυροσβεστικά οχήματα, 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, από την 1η, 2η, 6η, 7η & 8η Ε.Μ.Α.Κ., το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Επίσης, στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν περιοδικά δέκα αεροπλάνα και οκτώ ελικόπτερα, ενώ και με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν εκ νέου οι πτήσεις των εναέριων μέσων.

Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν, επίσης, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τέσσερα μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), οκτώ μηχανήματα έργου και δέκα υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Την ίδια ώρα, τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) παραμένουν στην Εύβοια και διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών, ενώ έχει ζητηθεί και η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου τριών ανδρών.

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού

Την ίδια στιγμή, γενικός συναγερμός στην Πυροσβεστική έχει σημάνει και λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένονται από σήμερα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), ο καιρός αγριεύει από σήμερα με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες και θα επηρεαστούν: η Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και πρόσκαιρα οι Σποράδες και τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου. Αναμένεται από το βράδυ σταδιακά τα φαινόμενα να εξασθενήσουν.

Συνεπώς, τέθηκε σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών και συνοδών φαινομένων.

«Εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων» σημειώνει η Πυροσβεστική και καλεί τους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Όλα τα παραπάνω είναι σε άμεση συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

 

Γράψτε το σχόλιο σας