Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καμίνης: Με εξοργίζει η υποβάθμιση του κοινοβουλίου

Καμίνης: Με εξοργίζει η υποβάθμιση του κοινοβουλίου

Ο βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Καμίνης σημείωσε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν είναι ένα κόμμα «Ιανός»

Υπερσυγκέντρωση εξουσιών καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τις πρώτες νοµοθετικές πρωτοβουλίες της.

«Πρόχειρη η νομοθεσία για την κυβερνησιμότητα»

Μιλώντας στο Έθνος ο πρώην δήμαρχος της Αθήνας παραδέχεται ότι «χρειαζόταν µια κάποια ρύθµιση για να αντιµετωπιστούν τα φαινόµενα ακραίου κατακερµατισµού των δηµοτικών συµβουλίων που προκύπτουν σε πολλούς δήµους της χώρας λόγω της απλής αναλογικής». «Και εµείς ως Κίνηµα Αλλαγής, και εγώ ως δήµαρχος, είχαµε προβλέψει την κατάσταση αυτή και είχαµε διαµαρτυρηθεί έγκαιρα και έντονα. Περιµέναµε, λοιπόν, καλόπιστα, από τη νέα κυβέρνηση ένα ολοκληρωµένο σχέδιο ανάταξης των δήµων, µε πραγµατική αποκέντρωση και ορθολογική κατανοµή αρµοδιοτήτων. Αντιθέτως, είδαµε ένα πολύ πρόχειρο νοµοσχέδιο, µε µπαλώµατα και διατάξεις, κάποιες εκ των οποίων µάλιστα κινούνται στο όριο της αντισυνταγµατικότητας. ∆υστυχώς, η κυβέρνηση, ακριβώς όπως και η προηγούµενη, βάζει το κάρο µπροστά από το άλογο σε αυτή την περίπτωση», είπε.

Υπόθεση Novartis: «Όλα δείχνουν σκευωρία»

Όσον αφορά την υπόθεση υπόθεση Novartis ο κ. Καμίνης σημείωσε πως «όλα δείχνουν ότι ήταν µια σκευωρία από την πλευρά της προηγούµενης κυβέρνησης και ως τέτοια αποτελεί, φυσικά, µια κηλίδα στην πολιτική ζωή του τόπου και τη λειτουργία της δηµοκρατίας». «Τέτοιες υποθέσεις πλήττουν καίρια το κύρος της πολιτικής. Στο Κίνηµα Αλλαγής είµαστε υπέρ της απόλυτης διαλεύκανσης της υπόθεσης αλλά και της πλήρους αποκάλυψης των σκανδάλων στον χώρο του φαρµάκου, ξεκινώντας όµως από την πλέον προβληµατική περίοδο, αυτή της διακυβέρνησης 2004- 2009», υπογράμμισε.

ΚΙΝΑΛ: Οφείλουμε να πάμε μπροστά

Όσον αφορά τη νέα πολιτική περίοδο που βρίσκεται προ των πυλών ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι «η επιστροφή στην κανονικότητα, την οποία ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, δεν πρέπει να είναι η κανονικότητα του χθες που µας έφερε σε αυτή την κατάσταση».

Στο ερώτημα «περισσότερο λιγότερο ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝΑΛ»  απάντησε ότι «δεν είναι το ζητούµενο για εµάς να ζυγίζουµε τα συστατικά του Κινήµατος Αλλαγής και να τα συγκρίνουµε µε το παρελθόν». «Οφείλουµε να αντλήσουµε έµπνευση από τα καλύτερα, τα πιο ζωντανά στοιχεία της ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ, εκείνα που το κατέστησαν τον µοχλό του εκσυγχρονισµού της χώρας και να προχωρήσουµε µπροστά», πρόσθεσε.

«Με εξοργίζει η υποβάθμιση του κοινοβουλίου»

Σε άλλο σημείο ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε «µεγάλη προχειρότητα, παραβίαση βασικών κανόνων διαβούλευσης και διαφάνειας» στις νομοθετικές κινήσεις της κυβέρνησης. «Είδαµε, δυστυχώς, τα γνωστά φαινόµενα που βιώσαµε την εποχή ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ: και πάλι άσχετες τροπολογίες από διάφορα υπουργεία να κατατίθενται την τελευταία στιγµή, άλλες τροπολογίες να κατατίθενται σαν απλές νοµοτεχνικές βελτιώσεις. Είδαµε το φαινόµενο να συνεχίζεται η υποβάθµιση του Κοινοβουλίου, κάτι που προσωπικά µε εξοργίζει. Και είδαµε, φυσικά, αντίθετα µε τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, µια υπερβολική συγκέντρωση εξουσιών στον πρωθυπουργό και στο γραφείο του, που είναι προβληµατική», σημείωσε ο κ. Καμίνης.

«Κρατάμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας»

Όσον αφορά στις δηλώσεις στελεχών του ΚΙΝΑΛ ότι συνομιλούν με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «καµία επιµέρους συµφωνία σε διατάξεις που προτείνει η κυβέρνηση δεν µπορεί να εκληφθεί ως προάγγελος συµπόρευσης». «Το ότι συνοµιλούµε µε όλες τις δηµοκρατικές πολιτικές δυνάµεις, όπως άλλωστε έχουµε υποχρέωση, δεν µας καθιστά σε καµία περίπτωση συνοδοιπόρους τους. Θα σας έλεγα ότι το να κρατάµε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς είναι επιλογή µας. Πιστεύω βαθιά ότι, παρά τις επιµέρους διαφορές µας, υπάρχει κάτι που πρέπει να µας ενώνει στα θεµελιώδη ζητήµατα: το καθήκον να υπηρετούµε τον ελληνικό λαό», εξήγησε.

«Δεν είμαστε ένα κόμμα «Iανός»»

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το ΚΙΝΑΛ μετατρέπεται σταδιακά σε ένα κόµµα «τύπου Γκένσερ» ο κ. Καμίνης είπε ότι «το κόµµα του Γκένσερ στη Γερµανία ήταν ο ορισµός του κεντρώου κόµµατος, ένα κόµµα «Ιανός». Κοίταζε και προς τις δύο πλευρές: άλλοτε πήγαινε µε τους Σοσιαλδηµοκράτες και άλλοτε µε τους Χριστιανοδηµοκράτες. Εµείς όµως έχουµε στέρεες ιδεολογικές βάσεις και ιστορία: είµαστε η πραγµατική έκφανση της Σοσιαλδηµοκρατίας στην Ελλάδα, και αυτή η ταυτότητα µας ορίζει, είπε.

Συνταγματική Αναθεώρηση: Οι τρεις προτεραιότητες

Με φόντο τη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε σε τρεις βασικές προτεραιότητες του ΚΙΝΑΛ: «Πρώτον, η αναθεώρηση των άρθρων περί βουλευτικής ασυλίας και ποινικής ευθύνης των υπουργών, που θέτουν θέµα συνολικής αξιοπιστίας του πολιτικού συστήµατος. ∆εύτερον, η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας από τη δυνατότητα διάλυσης της Βουλής, και τρίτον, η αλλαγή του άρθρου για το εκλογικό σύστηµα, ώστε να εξασφαλίσουµε την κυβερνησιµότητα», ανέφερε για να καταλήξει: «Εµείς είµαστε υπεύθυνη πολιτική δύναµη και κατά τούτο ένας πόλος σταθερότητας του πολιτικού συστήµατος. ∆εν θα ρίξουµε τη χώρα στα βράχια.»

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024