Οι υπηρεσίες μετανάστευσης των ΗΠΑ συνέλαβαν σχεδόν 700 ανθρώπους σε επτά μονάδες επεξεργασίας αγροδιατροφικών προϊόντων στην πολιτεία του Μισισιπή χθες, Τετάρτη, με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη πιθανώς επιχείρηση επιβολής του νόμου για τη μετανάστευση που έχει διεξαχθεί ποτέ σε χώρους εργασίας σε μία πολιτεία.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (Immigration and Customs Enforcement, ICE) διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της ότι συνελήφθησαν 680 εργαζόμενοι που δε διέθεταν άδειες απασχόλησης σε αυτές τις μονάδες.

Κατά την ίδια πηγή, κατασχέθηκαν έγγραφα που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα αυτών των μονάδων, εντός των ορίων έρευνας που διενεργείται σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ορισμένοι από τους ανθρώπους που συνελήφθησαν θα αφεθούν ελεύθεροι για «ανθρωπιστικούς λόγους» και θα κληθούν να εμφανιστούν ενώπιον ειδικών δικαστηρίων αρμόδιων για υποθέσεις μετανάστευσης, ανέφεραν οι υπηρεσίες του εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας του Μισισιπή, που συνεργάστηκε με την ICE στην επιχείρηση.

Άλλοι θα μεταχθούν σε μια εγκατάσταση της ICE στην Τζίνα, στη Λουιζιάνα, κατά την ίδια πηγή.

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ICE εικονίζει λεωφορεία που φθάνουν σε κέντρο κράτησης στο Κάντον του Μισισιπή, όπου έγιναν οι πρώτοι έλεγχοι.

Η ICE δε διευκρίνισε ποιας ή ποιων χωρών υπήκοοι είναι οι εργαζόμενοι που συνελήφθησαν.

Το μεξικανικό προξενείο ανέφερε ότι έστειλε στελέχη του στην περιοχή, για να βοηθήσουν τους Μεξικανούς που πιστεύει πως μπορεί να είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες.

Στο παρελθόν, μια μεγάλη επιχείρηση αυτού του είδους είχε γίνει το 2008 σε κέντρο συσκευασίας κόσερ κρέατος στην Πόστβιλ, στην Άιοβα, όπου είχαν τεθεί υπό κράτηση 300 εργαζόμενοι.

Ωστόσο, επί των ημερών του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα η ICE έδωσε την προτεραιότητα στις συλλήψεις προσώπων που πέρναγαν παράνομα τα σύνορα, παράτυπων μεταναστών που είχε διαταχθεί η απέλασή τους και προσώπων που θεωρούνταν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

Καθώς όμως ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει μετατρέψει την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης στη σημαντικότερη προτεραιότητα της κυβέρνησής του, η ICE έχει εντείνει τη δράση της από το 2017.

Σύμφωνα με την ICE, έγιναν τουλάχιστον 2.300 συλλήψεις σε εργασιακούς χώρους το οικονομικό έτος 2018, που ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο, έναντι μόλις 300 το προηγούμενο.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)