Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωβαρόμετρο: Πόσο πολύ εμπιστεύονται την ΕΕ οι πολίτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων;

Ευρωβαρόμετρο: Πόσο πολύ εμπιστεύονται την ΕΕ οι πολίτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων;

Για την πλειονότητα των ερωτηθέντων πολιτών στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει «την ελευθερία να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται οπουδήποτε στην ΕΕ», καθώς και «οικονομική ευημερία» και «κοινωνική προστασία»

Η Σερβία είναι εκείνη η χώρα των Δυτικών Βαλκανίων όπου οι πολίτες έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της χώρας τους (41%) απ’ ό,τι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (33%), σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.

Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, η οποία διεξήχθη τον Ιούνιο του 2019 και δημοσιεύτηκε τον τρέχοντα μήνα.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση (57%) έναντι της κυβέρνησης της χώρας τους (33%), όπως επίσης και στην Αλβανία (69% για την ΕΕ έναντι 40% για την κυβέρνηση).

Επίσης, στο Μαυροβούνιο το ποσοστό των πολιτών που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνεται στο 47% έναντι 43% υπέρ της κυβέρνησης της χώρας.

Όσον αφορά την εικόνα που έχουν για την ΕΕ οι πολίτες στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Αλβανία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με το 81% των πολιτών της να έχει είτε πολύ θετική είτε αρκετά θετική εικόνα για την ΕΕ, ενώ μόνο για ένα 3% η εικόνα αυτή είναι αρκετά αρνητική ή πολύ αρνητική.

Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό εκείνων που έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ στη Σερβία είναι λιγότερο από το μισό από αυτό που καταγράφεται στην Αλβανία (37%). Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο σε σχέση με αυτό των πολιτών που έχουν αρνητική εικόνα για την ΕΕ (27%).

Περισσότερο από το 60% των πολιτών της Αλβανίας, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας αναφέρουν ότι η οικονομία της χώρας τους είναι κακή, με το υψηλότερο ποσοστό στη Σερβία (67%). Τα σημαντικότερα ζητήματα για τους πολίτες των χωρών της περιοχής είναι η οικονομική κατάσταση και η ανεργία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της Αλβανίας, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου αισθάνονται πολύ κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το ποσοστό και στις τρεις χώρες κυμαίνεται μεταξύ 54% και 57%.

Η Σερβία εμφανίζει και πάλι λιγότερη προσήλωση στην ΕΕ, καθώς μόνο το 22% των πολιτών της εκφράζει αυτό το συναίσθημα.

Για την πλειονότητα των ερωτηθέντων πολιτών στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει «την ελευθερία να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται οπουδήποτε στην ΕΕ», καθώς και «οικονομική ευημερία» και «κοινωνική προστασία».

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024