Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θα συνεχιστεί το δυνατό ξεκίνημα Μητσοτάκη;

Θα συνεχιστεί το δυνατό ξεκίνημα Μητσοτάκη;

Έναν πρώτο απολογισμό των τεσσάρων εβδομάδων της κυβέρνησης Μητσοτάκη κάνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Άλλα θέματα ο Ιταλός υπ. Εσωτερικών Σαλβίνι και πώς κατατρόπωσε τους εταίρους του και η πολιτική στον Περσικό.

«Γρήγορη, αποτελεσματική, παραγωγική –Οι Έλληνες απορούν με τη νέα κυβέρνηση» επιγράφει το ρεπορτάζ από την Αθήνα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA). «Σε μόνο τέσσερεις εβδομάδες από την εκλογή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει εν κινήσει περισσότερα από όσα ορισμένοι συντηρητικοί προκάτοχοι του μέσα σε χρόνια. Οι εκλογείς τρίβουν απορημένοι τα μάτια τους εάν η χώρα θα μπορούσε πράγματι να προχωρήσει» αναφέρει το ρεπορτάζ στην εισαγωγή του. Συνεχίζει παραθέτοντας τη σειρά των φορολογικών μειώσεων που έχουν αποφασιστεί αλλά και μέτρα για την επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών στην Κέρκυρα, την αυξημένη παρουσία της αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας και την προώθηση των σχεδίων ιδιωτικοποίησης.

Μετά τη διαπίστωση των θετικών και γρήγορων ρυθμών της νέας κυβέρνησης, το άρθρο διαπιστώνει: «Ένα δεν μπορεί ο Μητσοτάκης να εξαφανίσει δια μαγείας: τη βαθιά δυσπιστία των Ελλήνων απέναντι στο κράτος και τους πολιτικούς. Μπορεί να επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία στου πολίτες ωστόσο πολλοί φοβούνται ότι η νέα κυβέρνηση σύντομα θα αθετήσει τις υποσχέσεις της ή θα μπορούσε να απογοητεύσει με τον νεποτισμό που χρόνια κυριαρχούσε στην Ελλάδα. Τέτοιους φόβους θέλει όμως να διασκεδάσει ο Μητσοτάκης με ένα νέο επιτελικό όργανο που θα μεσολαβεί μεταξύ του πρωθυπουργού και των υπουργών του».

Και το άρθρο καταλήγει: «Πολιτικοί παρατηρητές συμφωνούν πως μια τέτοια ‘δυνατή’ αρχή όπως αυτή του Μητσοτάκη δεν υπήρξε ποτέ στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Στο τέλος όμως αυτό που θα μετρήσει δεν είναι αν το μετρό στην Αθήνα θα έχει πιο τακτικές συγκοινωνίες ή αν το μετρό στη Θεσσαλονίκη θα τεθεί επιτέλους σε λειτουργία μετά από 20 χρόνια αλλά αν η οικονομία της χώρας θα πάρει μπρος. Αυτό το ξέρει και ο πρωθυπουργός. Υπήρξε προεκλογική του υπόσχεση να αναθερμάνει την οικονομία πριν αυξηθούν και πάλι οι μισθοί και οι πρόσφατα πάλι πολύ ψαλιδισμένες συντάξεις».

Ο Σαλβίνι υπερίσχυσε όλων

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται σε σχόλιό της στην υπερίσχυση του Ματέο Σαλβίνι έναντι των πολιτικών του συμμάχων. «Ο Ματέο Σαλβίνι κατάπιε τους κυβερνητικούς του εταίρους των Πέντε Αστέρων. Τα πιο αυστηρά μέτρα στον αγώνα κατά των διασωστών μεταναστών στη Μεσόγειο, το κύριο θέμα του δεξιού υπουργού Εσωτερικών, είναι τώρα νόμος… Θα πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι ο Σαλβίνι αναγνώρισε την τεράστια πολιτική αδυναμία των Πέντε Αστέρων και του αρχηγού τους Λουίτζι ντι Μάιο, καλύτερα από κάθε φίλο και εχθρό, καλύτερα από τους πολιτικούς αναλυτές των εφημερίδων, και την χρησιμοποίησε υπέρ του. Υπομονετικά και έξυπνα. Τώρα η Λέγκα του, που στις βουλευτικές εκλογές του 2018 συγκέντρωνε 17%, έχει φθάσει στο 40%. Και τα Πέντε Αστέρια έχουν καταποντιστεί από το 33% στο 15%. Ο Μάιο και η παρέα του έχουν κρεμαστεί στα υπουργικά πόστα και στις βουλευτικές έδρες. Αν σήμερα γίνονταν εκλογές, οι περισσότεροι από αυτούς θα έφευγαν και γρήγορα θα τους ξεχνούσαν».

Πολιτική στον Περσικό Κόλπο

Την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ στη διαμάχη με το Ιράν στα στενά του Ορμούζ σχολιάζει η FAZ: «Το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία τάσσεται στο πλευρό της Αμερικής στα στενά του Ορμούζ δεν σχετίζεται μόνο με στρατιωτικούς λόγους. Ο νέος σκληροπυρηνικός υπέρ του Brexit πρωθυπουργός πρέπει να τα έχει καλά με την Ουάσινγκτον διότι οι σχέσεις με την ΕΕ αναμένεται σε λίγο να είναι πολύ τεταμένες. Και ο νέος παγκόσμιος ρόλος που ονειρεύεται ο Τζόνσον και οι υπουργοί του θα ήταν εφικτός για τους Βρετανούς μόνο σαν το μικρό εταίρο της Αμερικής, ακόμα και αν θα πρέπει να ακολουθήσουν το νεο-μερκαντιλικό σχέδιο του Τραμπ.»

Μαρία Ρηγούτσου

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024